Αυξημένες είναι κατά τόπους οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, καθιστώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, με τη θερμοκρασία κατά τόπους να ανεβαίνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Κομμένη στα δύο η χώρα μέχρι τη Δευτέρα - Ποιες περιοχές θα ''πνίξει'' η αφρικανική σκόνη - Ο Κολυδάς εξηγεί τις δύο θερμικές εξάρσεις

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 17/05, καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία έως τις 12:00 σημειώθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου και ήταν ίση με 35,8 βαθμούς Κελσίου.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν 4,8 βαθμοί Κελσίου και κατεγράφη στο Σέλι.

Όπως εξηγούσε από χθες, Πέμπτη 16/05, η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.


Καιρός: Αφρικανική σκόνη και τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κατά τόπους και τις επόμενες ημέρες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1bw15vi092x)




Ο καιρός το Σάββατο 18-05-24

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση και στα νοτιοανατολικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στα δυτικά, τους 30 με 32 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24 με 26 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου.


Ο καιρός την Κυριακή 19-05-2024

Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά τους 31 με 33 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 25 με 27 και στην Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 20-05-2024

Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες από τα δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν. Στα βόρεια ηπειρωτικά από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί αλλά οι συγκεντρώσεις της δεν θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4, στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα νότια.


Ο καιρός την Τρίτη 21-05-2024

Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι με βελτίωση από το βράδυ.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθεί αλλά οι συγκεντρώσεις της δεν θα είναι αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.