Για «άνευ προηγουμένου επίδειξη μίσους» κατηγορεί το Ισραήλ τις συμμετοχές που εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη φετινή συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 2024.

Οι διαμαρτυρίες για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision ήταν πολλές ενώ δεν έλειψαν τα γιουχαΐσματα εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, όταν η Έντεν Γκολάν ανέβηκε στην σκηνή για να ερμηνεύσει το τραγούδι της.

Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ με δήλωσή του στο BBC News, κατηγόρησε τις άλλες χώρες για αντι-ισραηλινή συμπεριφορά.

Άνευ προηγουμένου επίδειξη μίσους εναντίον μας

«Φέτος, η ισραηλινή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε τεράστια πίεση και μια άνευ προηγουμένου επίδειξη μίσους, κυρίως από άλλες αντιπροσωπείες και καλλιτέχνες, δημόσια και συλλογικά, μόνο και μόνο λόγω του απλού γεγονότος ότι είμαστε Ισραηλινοί και ότι ήμασταν εκεί», ανέφερε.

«Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, η αντιπροσωπεία διατήρησε μια αξιοπρεπή και γεμάτη σεβασμό προσέγγισεη προς τους καλλιτέχνες και τις άλλες αντιπροσωπείες, προσπαθώντας να ενισχύσει την ενότητα γύρω από τη μουσική, τηρώντας τους κανόνες του διαγωνισμού, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες αντιπροσωπείες» αναφέρεται στη δήλωση.

Μετά τον διαγωνισμό του Σαββάτου, οι διοργανωτές της Eurovision είπαν ότι ορισμένες αντιπροσωπείες «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων» στην εκδήλωση, χωρίς να κατονομάσουν καμία χώρα.

Το Ισραήλ εκπροσωπήθηκε στην Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, από την τραγουδίστρια Έντεν Γκολάν, η οποία δέχτηκε ένα αποδοκιμασίες από μερίδα του κοινού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17mjnuj3t69)

Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για το αποτέλεσμα

«Παρά τις προκλήσεις, η Έντεν Γκολάν χειρίστηκε θαυμάσια την κατάσταση, κερδίζοντας σεβασμό ενώ οι βαθμοί που έλαβε από το ευρωπαϊκό κοινό μιλούν από μόνοι τους», αναφέρεται στη δήλωση ενώ σημειώνεται πως: «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για το αποτέλεσμα».

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι εθεάθη να χασμουριέται και να προσποιείται ότι αποκοιμήθηκε την ώρα που μιλούσε η Γκολάν. Στην ίδια συνέντευξη τύπου η Γκολάν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η παρουσία της στο διαγωνισμό «ενέχει κίνδυνο» ενώ την «ενημέρωσαν» πως έχει την επιλογή να μην απαντήσει εφόσον δεν θέλει. Τότε, η κάμερα κατέγραψε τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας να αναρωτιέται «Γιατί όχι».