Την τεχνολογία στην υπηρεσία της αποτελεσµατικότερης διάθεσης ακινήτων, και δη κατοικιών, επιχειρούν να θέσουν νέες ψηφιακές πλατφόρµες, που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστηµα. Η ανάδυση της τεχνητής νοηµοσύνης και άλλων εργαλείων, όπως η επεξεργασία µεγάλου όγκου δεδοµένων (big data), αποτελεί βασικό εργαλείο για την ταχύτερη εύρεση του κατάλληλου ακινήτου για τον κατάλληλο χρήστη, ταιριάζοντας τα «θέλω» των ιδιοκτητών µε εκείνα των αγοραστών ή ενοικιαστών.

Ακόµα µία σηµαντική παράµετρος είναι ότι οι πλατφόρµες αυτές είναι σχεδιασµένες να περιορίζουν τη γραφειοκρατία στην ολοκλήρωση των συναλλαγών, αναλαµβάνοντας ένα µεγάλο µέρος των σχετικών διαδικασιών.

Μία από τις εταιρείες που αναπτύσσονται µε µεγάλη ταχύτητα είναι η Protio, πλατφόρµα επενδυτικών διαµερισµάτων, η οποία εστιάζει σε παλαιά διαµερίσµατα, κατάλληλα προς πώληση και ενοικίαση. Μέσω της πλατφόρµας οι ιδιώτες επενδυτές µπορούν να επιλέξουν το επενδυτικό διαµέρισµα της επιλογής τους και να λαµβάνουν σταθερό εισόδηµα. Στόχος της Protio είναι να αυξηθεί η διαθεσιµότητα κατοικιών στην αγορά, κατάλληλων για πώληση και µακροπρόθεσµη ενοικίαση, για να ενισχυθεί η προσφορά και να καταστεί πιο προσιτή η στέγαση σε περισσότερα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται κενά και µη ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και παρεµβάσεις ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθµισης, µέσω της οποίας αυξάνεται η αξία των ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ενοίκων.

mkklkl

Mεσολαβητής

Η οµάδα της Protio αποτελείται από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, των επενδύσεων και των ακινήτων, από εταιρείες όπως οι Deliveroo, Blueground και PSP Investments. Ο κ. Φιοράκης ήταν ο ιδρυτής και της incrediblue, η οποία δραστηριοποιείται στην ενοικίαση σκαφών και εξαγοράστηκε το 2018 από την ισπανική Nautal. Η Protio λειτουργεί ως µεσολαβητής, παρέχοντας ένα ευρύ φάσµα υπηρεσιών, από την εκτίµηση της αξίας του ακινήτου και του πιθανού προσδοκώµενου ενοικίου µέχρι την ενεργειακή του αναβάθµιση και τη διαµόρφωση των εσωτερικών του χώρων, ώστε να είναι πιο λειτουργικοί και αξιοποιήσιµοι για τους µελλοντικούς του χρήστες.

Πρόσφατα, η Protio προχώρησε στην επέκτασή της, πέραν της Αθήνας, και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Εντός των επόµενων µηνών, η πλατφόρµα σχεδιάζει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 ακινήτων. Σε αυτό το στάδιο, επιχειρεί να προσελκύσει ανθρώπους που διαθέτουν ρευστότητα και επιθυµούν να τοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων, µε στόχο την εκµετάλλευση. Μελλοντικά, όµως, η εταιρεία επιθυµεί να είναι σε θέση να απευθυνθεί και σε θεσµικούς επενδυτές, όπως οι ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία), καθώς τα ακίνητα που θα διαθέτει µέσω της επενδυτικής της πλατφόρµας θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Ακόµα µία νεοσύστατη πλατφόρµα διαχείρισης ακινήτων είναι η Releaz, η οποία έχει εισαγάγει στην Ελλάδα το χρηµατοδοτικό µοντέλο της πώλησης και επαναµίσθωσης κατοικίας από τους ίδιους τους κατόχους των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτόν ένας ιδιοκτήτης µπορεί να αντλήσει ρευστότητα από το ακίνητό του, ενώ ένας επενδυτής µπορεί να εντοπίσει ελκυστικές τιµές αγοράς, που να συνδυάζονται µε συγκεκριµένη µισθωτική απόδοση.

Στο πελατολόγιο της εταιρείας περιλαµβάνονται κάτοχοι στεγαστικών δανείων (εξυπηρετούµενων), µε οφειλές υπολειπόµενες της αξίας του ακινήτου. Μέσω της Releaz οι ιδιοκτήτες µπορούν να πωλήσουν το ακίνητό τους και να συνεχίσουν να διαµένουν σε αυτό ως ενοικιαστές, διατηρώντας µάλιστα το δικαίωµα επαναγοράς του έπειτα από συγκεκριµένη χρονική διάρκεια, της τάξεως των πέντε ετών. Αν µε το πέρας της πενταετίας δεν ασκηθεί το δικαίωµα επαναγοράς, ο νέος ιδιοκτήτης µπορεί να επαναδιαπραγµατευτεί την εκ νέου ενοικίαση του ακινήτου είτε µε τον προηγούµενο ιδιοκτήτη είτε µε νέους ενδιαφερόµενους ή ακόµα και να πουλήσει το ακίνητο, καθώς δεν θα έχει καµία δέσµευση έναντι του αρχικού κατόχου του. Η χρέωση της υπηρεσίας είναι 2% επί της τιµής για τον πωλητή και 2% για τον αγοραστή.

Ακόµα µία ταχέως αναπτυσσόµενη πλατφόρµα διαχείρισης ακινήτων είναι η Prosperty. Η νεοφυής αυτή πλατφόρµα αξιοποιεί εργαλεία ψηφιακής ανάλυσης δεδοµένων και άλλες τεχνολογίες, προκειµένου να επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης ή ενοικίασης κατοικιών. Όλα τα ακίνητα της πλατφόρµας έχουν ολοκληρώσει τον νοµικό και πολεοδοµικό έλεγχο και είναι έτοιµα για µεταβίβαση ή ενοικίαση. Σύµφωνα µε τους ιθύνοντες της εταιρείας, η ολοκλήρωση των συναλλαγών γίνεται µε τέσσερις φορές ταχύτερο ρυθµό. Σήµερα, η Prosperty έχει αναλάβει τη διαχείριση πάνω από 4.000 ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ σε µια διετία έχουν πουληθεί πάνω από 400 ακίνητα. Στόχος είναι η πλατφόρµα να διαχειρίζεται 20.000 ακίνητα εντός των επόµενων πέντε ετών.

*Δημοσιεύθηκε στο «Money Pro» στις 22/4/2023