O πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, µιλά στην «Απογευµατινή» για το Εθνικό Μητρώο Υποδοµών και τον προσεισµικό έλεγχο των δηµοσίων κτιρίων που ξεκινά σε λίγες εβδοµάδες.

Διαβάστε ακόμα: Στασινός: Τεχνικός κλάδος με συνθήκες μακροπρόθεσμης απασχόλησης

Κύριε Στασινέ, παρατηρούµε τα τελευταία λίγα χρόνια µία άνθιση σε κατασκευές και υποδοµές που χρειάζεται η χώρα. Ωστόσο, µε τις υπάρχουσες υποδοµές τι γίνεται; Σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Αυτή τη στιγµή η πολιτεία δεν γνωρίζει συνολικά. ∆εν υπάρχει συγκεκριµένη εικόνα για την κατάσταση σηµαντικών υποδοµών στη χώρα, για το τι γίνεται µε τη συντήρησή τους, µε το γνωστό πρόβληµα των αρµοδιοτήτων. Ούτε υπάρχουν συγκεντρωµένες σε ένα σηµείο όλες οι υποδοµές. Παρεµβαίνουµε ως Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας µε ένα έργο µεγάλης σηµασίας, το Εθνικό Μητρώο Υποδοµών, γιατί αυτό που λέµε είναι ότι θα πρέπει να αποκτήσουµε σαφή και συνολική εικόνα της κατάστασης, για να προχωρήσει µετά η πολιτεία σε ένα πρόγραµµα συντηρήσεων και παρεµβάσεων όπου απαιτείται. Η ουσία του ερωτήµατός σας αφορά την ανθεκτικότητα των υποδοµών και είναι ένα ζήτηµα που για εµάς αποτελεί προτεραιότητα.

Προτείναµε και ετοιµάσαµε ήδη, και µέσα στον Ιούνιο η πολιτεία θα ζητήσει από δήµους, Περιφέρειες και κάθε αρµόδιο φορέα να εντάξει στην πλατφόρµα που αναπτύξαµε τα στοιχεία κάθε υποδοµής, όπως για παράδειγµα γέφυρες και άλλα, µε τα χαρακτηριστικά τους, την ταυτότητά τους, πότε κατασκευάστηκαν, σχέδια και µελέτες, πότε συντηρήθηκαν και από ποιον. Με αυτά τα δεδοµένα θα µπορέσουµε αφενός να προχωρήσει η οργανωµένη αντιµετώπιση όποιων ζητηµάτων διαπιστωθούν και κυρίως να ξέρουµε ποιος έχει την ευθύνη τους. Και να προγραµµατιστεί η συντήρηση. Όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η ανθεκτικότητα συνδέεται άµεσα µε την ασφάλεια των πολιτών και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουµε κουλτούρα συντηρήσεων στη χώρα.

Είστε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί, ότι θα ανταποκριθούν θετικά Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς, για να εντάξουν τις υποδοµές στο Εθνικό Μητρώο;

Είχα την ευκαιρία το προηγούµενο διάστηµα να βρεθώ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του εορτασµού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ. Στις συζητήσεις που είχα διαπίστωσα, έχω µάλιστα και παραδείγµατα, ότι υπάρχουν ενδοιασµοί στην ανάληψη της ευθύνης για κάποια παλιά κατασκευή. Γιατί αυτό σηµαίνει και ανάληψη της ευθύνης για τη συντήρησή της. Όµως θέλω να είµαι ξεκάθαρος. ∆εν πρέπει να κρύβουµε τα προβλήµατα κάτω από το χαλί.

Όλες οι υποδοµές πρέπει να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο, για να υπάρξει χρονοδιάγραµµα συντηρήσεων. Για το ζήτηµα της χρηµατοδότησης, γιατί πολλοί σκέφτονται «καλά ποιος θα πληρώσει για τις παρεµβάσεις;», απαντώ: Αν δεν ξέρεις τις ανάγκες, δεν µπορείς να κάνεις σχέδιο και προϋπολογισµό. Εµείς χρήµατα δεν έχουµε, το ΤΕΕ όµως έχει προτείνει ήδη έξυπνες λύσεις χρηµατοδότησης στην πολιτεία. Μια τέτοια είναι η χρονική επέκταση των παραχωρήσεων µε παράλληλη επέκταση του αντικειµένου τους, ώστε να περιλαµβάνονται και έργα συντήρησης υποδοµών κάθε Περιφέρειας που φιλοξενεί ένα έργο παραχώρησης.

Αυτά τα έργα θα συµβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της επαγγελµατικής ύλης για τους µηχανικούς, στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και του επενδυτικού κλίµατος στην Ελλάδα

Ένα έργο που περιµένουµε να δούµε να ξεκινά είναι και ο προσεισµικός έλεγχος στα σχολεία και άλλα κρίσιµα κτίρια. Πού βρισκόµαστε µε αυτό;

Είµαστε στη γραµµή εκκίνησης. Ενηµερώνουµε τους µηχανικούς και συγκροτούµε σχετικό µητρώο. Μέσα στον Μάιο ξεκινάµε τους προσεισµικούς ελέγχους σε σχολεία, νοσοκοµεία, πανεπιστήµια, πυροσβεστικούς σταθµούς και αστυνοµικά τµήµατα. Στα κτίρια εκείνα, δηλαδή, που θεωρούνται κρίσιµα σε περίπτωση σεισµού. Πρόκειται για ένα έργο που πιέζουµε εδώ και δεκαετίες να γίνει µε χαρακτήρα υποχρεωτικό και οργανωµένα. Σήµερα το έχει αναλάβει το ΤΕΕ και θα ολοκληρωθεί µέσα σε µερικούς µήνες. Ο πρωτοβάθµιος προσεισµικός έλεγχος είναι ένα δείγµα ότι η δουλειά του µηχανικού είναι και προσφορά στην κοινωνία, στην οποία στεκόµαστε δίπλα στα 100 χρόνια ιστορίας µας και συνεχίζουµε.

Τα τελευταία χρόνια οι µηχανικοί έχουν γίνει περιζήτητοι, έχουν αυξηθεί οι δουλειές. Εκτιµάτε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πορεία; Είναι αυτός ένας λόγος που διεκδικείτε µία νέα θητεία στην ηγεσία του ΤΕΕ;

Σήµερα το ΤΕΕ µε τα έργα που υλοποιεί βελτιώνει την καθηµερινότητα του µηχανικού, ενώ παράλληλα το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας έχει αναδειχθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή στον ψηφιακό και πράσινο µετασχηµατισµό. Είναι µια τελείως άλλη εικόνα από όσα ζούσαµε ως επιστήµονες και επαγγελµατίες το 2015, όταν οι συνάδελφοί µου µε εµπιστεύτηκαν για πρώτη φορά στην προεδρία του ΤΕΕ. Το θετικό αυτό πρόσηµο έχει άµεσο αντίκτυπο και στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας, γιατί είµαστε ο επιστηµονικός κλάδος που συνδέεται άµεσα, τόσο µε την καθηµερινότητα του πολίτη όσο και µε την ανάπτυξη, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο.

Στόχος µας είναι όλα αυτά τα έργα που έχουν δροµολογηθεί ή ολοκληρώνονται, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδοµιών, το Εθνικό Μητρώο Υποδοµών, ο πολεοδοµικός σχεδιασµός σε όλη τη χώρα και ο προσεισµικός έλεγχος, να γίνουν. Και αυτά τα έργα θα συµβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της επαγγελµατικής ύλης για τους µηχανικούς, στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και του επενδυτικού κλίµατος στην Ελλάδα. Γιατί, ξέρετε, το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας ή το ΕΣΠΑ δεν θα είναι για πάντα εδώ, και πρέπει να βεβαιωθούµε ότι ο δρόµος της προκοπής, στον οποίο καταφέραµε, µετά από θυσίες, να επιστρέψουµε, θα παραµείνει ανοιχτός. 

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».