Οι Έλληνες θέλουν να αγοράσουν ακίνητο, αλλά δεν έχουν τα χρήµατα να το πληρώσουν ούτε τη δυνατότητα να δανειστούν από τις τράπεζες. Ταυτόχρονα βλέπουν ότι οι ήδη αυξηµένες κατά 80% τιµές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, σε αντίθεση µε τους πωλητές και τους µεσίτες που προβλέπουν ότι σύντοµα η «φούσκα» θα σκάσει.

*Διαβάστε εδώ: Ακίνητα: Αναβολή στη νομοθετική ρύθμιση στις μεταβιβάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση - ''Πάγωσε'' προσωρινά η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών

Και ενώ όλοι θεωρούν πως οι σηµερινές συνθήκες στην αγορά έχουν δηµιουργήσει αδικαιολόγητη «υπερθέρµανση», το παράδοξο είναι ότι κανένας δεν γυρίζει την πλάτη σε µια ενδεχόµενη επένδυση σε ακίνητο.

Κάπως έτσι µπορούν να διαβαστούν τα αποτελέσµατα του 2ου Βαρόµετρου της Αγοράς Ακινήτων που πραγµατοποιήθηκε σε δείγµα 1.718 πολιτών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από το Ερευνητικό Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο Πανεπιστηµίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

«Η αγορά των ακινήτων έχει ένα διπλό ενδιαφέρον για τους Έλληνες: είτε ως δείκτης για τις οικονοµικές εξελίξεις είτε ως πεδίο επενδύσεων για όσους έχουν χρήµατα προς αξιοποίηση», σχολίασε ο Γιώργος Σιάκας, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Συµπεριφοράς στο ∆ΠΘ και διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώµης και Αγοράς στο ΠΑΜΑΚ. Από την έρευνα προκύπτει ότι:
  • Το 49,5% των πολιτών ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων.
  • Το 66% των πολιτών χαρακτηρίζει «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιµών τα προηγούµενα χρόνια.
  • Το 56% θεωρεί ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιµές πώλησης και ενοικίασης. Το ποσοστό αυτό µειώνεται στο 41% όταν ερωτώνται οι πωλητές ακινήτων και στο 33,5% όταν ερωτώνται οι επαγγελµατίες της αγοράς.
  • Σταθεροποίηση βλέπει το 27% και πτώση το 16%.
  • Το 69,5% θεωρεί δύσκολη/µάλλον δύσκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισµό και το 81,5% θεωρεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά/ µάλλον υψηλά.
  • Σε σχέση µε πριν από έξι µήνες το 72,5% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει λιγότερα/µάλλον λιγότερα χρήµατα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.
«Τα ποσοστά αισιοδοξίας στους πωλητές και στους επαγγελµατίες είναι εµφανώς χαµηλότερα σε σχέση µε αυτά του Νοεµβρίου 2023. ∆εδοµένου ότι οι δύο αυτές κατηγορίες είναι αυτοί που πραγµατικά ξέρουν τι συµβαίνει και ποια είναι η ζήτηση, αποτυπώνεται µία ξεκάθαρη αλλαγή τάσης για φέτος», σχολίασε ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης, ιδρυτής και διαχειριστής του επενδυτικού blog iliaspapageorgiadis.com, που παρήγγειλε την έρευνα, υπονοώντας ότι η πλειονότητα αναµένει διόρθωση των τιµών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/05/2024