Τα γλυκά πικρά κάνει η ακρίβεια που στοχοποιεί πλέον τον καφέ, τις σοκολάτες και τα παγωτά. Σύμφωνα με τους παρασκευαστές ζαχαροπλαστικής, η αύξηση της τιμής στα γλυκά και τα παγωτά θα είναι άμεση και διψήφια.

«Η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί 100%, το απόθεμα τέλειωσε με τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Οι επόμενες παράλαβες πρώτης ύλης θα είναι αυξημένες. Επειδή αναλογικά μπαίνει σε ποσοστό 10 με 15% ανάλογα με το γλυκό, θα ανέβει σίγουρα 15% πάνω», είπε ο Νεκτάριος Κίσκος, γραμματέας Ένωσης Ζαχαροπλαστών Αττικής.

Η παραγωγή του κακάο και του καφέ έχει πληγεί από την κλιματική κρίση και διεθνώς η τιμή τους έχει εκτοξευτεί. Η αγορά τροφίμων στη χώρα μας έχει ήδη επηρεαστεί από την νέα αυτή κρίση, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι τιμές.

Το 75% των επιχειρήσεων εστίασης με καφέ προσφέρουν και υπηρεσίες delivery. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα που διατίθενται κατ’ οίκον υπάρχει περιθώριο να ανατιμηθούν.

Έτσι, ο καφές delivery που σήμερα κινείται σε τιμές 1,80 έως 2,30€, σύντομα θα φτάσει στο 2,80. Ο καφές σε τραπέζι σήμερα κοστίζει από 3,5 έως 4,5€ ανάλογα με την περιοχή.

Αυτή η τιμή δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς οι επιχειρηματίες εστίασης φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Η σημερινή τιμή του καφέ στα σούπερ μάρκετ

Ήδη στα σούπερ μάρκετ έχουν καταγραφεί οι πρώτες ανατιμήσεις, αφού η έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπίστωσε αύξηση 7,80% στα Μπισκότα, τις σοκολάτες και τα ζαχαρώδη 7,80% και 4,29% στα είδη παντοπωλείου που περιλαμβάνουν και τον καφέ.

Σήμερα πωλούνται:

  • Ελληνικός: 17-20 ευρώ/κιλό
  • Στιγμιαίος: 42-60 ευρώ/κιλό
  • Φίλτρου: 17-24 ευρώ/κιλό
  • Espresso:22-75 ευρώ/κιλό

Πικρό, γλυκό ή μέτριο -όπως κι αν απολαμβάνει κανείς τον καφέ του- μέρα με την μέρα η τιμή του γίνεται διαρκώς και πιο αλμυρή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1b92cvbz4r5)