«Στα σκαριά» βρίσκεται για την Αθήνα η προοπτική να αγοράσει 4 νέα Rafale από τη Γαλλία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από κοινού με τον Νίκο Δένδια, να έχουν ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις με το Παρίσι, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr.

Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η εν λόγω εξέλιξη δείχνει να ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά από ένα διάστημα στο οποίο φαινόταν να... «έχει στην μπούκα του κανονιού» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα.

Ωστόσο, προκειμένου να προχωρήσει η παραγγελία, η Αθήνα θέτει μια προϋπόθεση και αυτή είναι η ολοκλήρωση της πώλησης των F-16, με τις πληροφορίες που επικαλείται η στήλη να σημειώνουν πως αυτή θα ευοδωθεί, με τον αγοραστή πιθανόν έχει ήδη βρεθεί.

Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth

– Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες συζητήσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο να «ψωνίσουμε» από τους Γάλλους τέσσερα επιπλέον (ολοκαίνουργια) Rafale. Μάλιστα, η σχετική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει (σχεδόν) ενθουσιάσει μέχρι και τον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα σαν να είχε αγριέψει με τον πρωθυπουργό και τη χώρα μας. Σ’ αυτήν τη ζωή ακόμη και η αγορά των αεροπλάνων φαίνεται ότι καταλαγιάζει, εκτός από τα πάθη, και τους ηγετικούς εκνευρισμούς. Επειδή, όμως, έψαξα λίγο παραπάνω το θέμα με την εξαγορά των τεσσάρων επιπλέον Rafale, σπεύδω να σας πω ότι υπάρχει μια προϋπόθεση για να προχωρήσει η (σχετική) παραγγελία. Με βάση τις καλές πληροφορίες που συνέλεξα, για να παραγγείλουμε στους Γάλλους τέσσερα επιπλέον αεροπλάνα, προηγουμένως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των F-16, για τα οποία έχει μπει ήδη πωλητήριο. Μάλιστα, αυτοί που έχουν αναλάβει να μεσολαβήσουν για να τα πουλήσουμε σχεδόν προεξοφλούν το αίσιο τέλος. Ότι δηλαδή θα βρούμε (αν δεν έχουμε βρει ήδη) αγοραστή.

! Πάντως, κάτι μου λέει ότι οι οποίες εξελίξεις σε σχέση με την παραγγελία των τεσσάρων επιπλέον γαλλικών Rafale θα έχουν δρομολογηθεί πριν από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.