Μέσω της θετικής ατζέντας ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, για να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις», τονίζει στα «Π» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος την τελευταία τριετία χειρίζεται από ελληνικής πλευράς τη λεγόμενη θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αποκαλύπτει μάλιστα τις εξελίξεις στο κομμάτι αυτό λίγες ημέρες πριν από τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Φραγκογιάννη στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Πρόσφατα είχατε στην Κωνσταντινούπολη ακόμα έναν γύρο συζητήσεων για τη λεγόμενη θετική ατζέντα με την Τουρκία. Τι αποκομίσατε από τις συνομιλίες αυτές; Εχουν προστεθεί νέα θέματα στην ατζέντα και τι πρόοδος έχει σημειωθεί στα υφιστάμενα;

Οι συνομιλίες με τον ομόλογό μου, κ. Ακσαπάρ, εξελίχθηκαν σε ένα ομολογουμένως καλό κλίμα. Επιβεβαιώσαμε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Υγεία, η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Θέσαμε, επίσης, τις βάσεις για τη δημιουργία δύο νέων πυλώνων συνεργασίας: ο ένας αφορά το επιχειρείν και ο άλλος τη νεολαία. Στο ζήτημα του επιχειρείν προχωρήσαμε στην ίδρυση του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, μιας νέας, δυναμικής μορφής συνεργασίας σε τομείς αιχμής, όπως το περιβάλλον και η πράσινη μετάβαση, οι κατασκευές και οι υποδομές, ο τουρισμός, καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας. Στο ζήτημα της νεολαίας προωθήσαμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, που θα φέρουν κοντά τους νέους. Ενδεικτικά αναφέρω την προκήρυξη του διαγωνισμού Hackathon εντός του τρέχοντος έτους, τις ανταλλαγές φοιτητών, τη συνεργασία πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων, τις αθλητικές εκδηλώσεις. Ολες οι νέες πρωτοβουλίες εμπλέκουν δημιουργικά τρεις βασικές συνιστώσες της ελληνικής και της τουρκικής κοινωνίας, την επιχειρηματική κοινότητα, την επιστημονική κοινότητα και τη νεολαία, προκειμένου να θεμελιωθεί γερά η συνεργασία των δύο χωρών.

Μπορεί η θετική ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά να προχωρήσει, όταν βλέπουμε προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος ή η συμπερίληψη της «γαλάζιας πατρίδας» σε σχολικά εγχειρίδια;

Η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους αλλοιώνει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα όλων των κηρυγμένων από την UNESCO μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σαφή διεθνή υποχρέωση, που δεσμεύει όλα τα κράτη. Εχω την πεποίθηση, ωστόσο, ότι ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας είναι ιστορικά αναγκαίος και ακόμα πιο απαραίτητος σε στιγμές που συγκεκριμένες ενέργειες προκαλούν δυσαρέσκεια και ένταση. Είμαστε δύο χώρες ταγμένες από την Ιστορία να συνυπάρξουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η συνύπαρξη αυτή να είναι ειρηνική. Οι δύσκολες και πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες. Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές επαφές και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλλουν στην ευημερία της περιοχής. Χτίζουμε, επομένως, πάνω σε όσα μας ενώνουν, αποδεχόμενοι ότι οι βασικές θέσεις των δύο χωρών δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μέσω της θετικής ατζέντας ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, για να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις.

Ποιες είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη νέα συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Αγκυρα;

Αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι επιβάλλονται οι προσεγγίσεις, δεν επιτρέπονται, ωστόσο, οι ψευδαισθήσεις και ότι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά όχι αφελείς, και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία. Το ταξίδι της 13ης Μαΐου έχει προετοιμαστεί σωστά και ελπίζουμε ότι και αυτή η συνάντηση θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Να υπενθυμίσω ότι τους τελευταίους δέκα μήνες οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τρεις φορές, στο Βίλνιους τον Ιούλιο, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Η μεθαυριανή συνάντηση στην Αγκυρα θα είναι η τέταρτη. Επαναλαμβάνω ότι επωφελούμαστε όλοι από τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι, η κλιματική κρίση, η συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, οι αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα και τη Ράφα, οι συγκρούσεις Ιράν - Ισραήλ, η επισφαλής κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι μεταναστευτικές ροές, δεν αφήνουν περιθώρια για ανταγωνισμούς στην περιοχή μας. Αντίθετα, απαιτούν θετικά βήματα.

Μετά την Ινδία, τον περασμένο Φεβρουάριο, προγραμματίζετε νέες διεθνείς αποστολές για την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας;

Ξεκινήσαμε τη φετινή χρονιά πολύ δυναμικά. Εκτός από τη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία τον Φεβρουάριο, πραγματοποιήσαμε και άλλες δύο αποστολές, στην Τουρκία και τη Σερβία. Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν επέστρεψαν πολύ ικανοποιημένοι. Στην πλειονότητά τους στις B2B συναντήσεις ήρθαν σε επαφή με πιθανούς συνεργάτες και έθεσαν τις βάσεις για αμοιβαία επωφελή εγχειρήματα. Τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, τις Βαλτικές Χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, καθώς και σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Στον δρόμο για τις ευρωεκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι οι επενδύσεις από το εξωτερικό είναι πολύ χαμηλότερες του αναμενομένου, ενώ αφορούν κυρίως το real estate. Τι απαντάτε;

Την καλύτερη απάντηση τη δίνει η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναφέρεται σε αύξηση 62% των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων κατά την τριετία 2021-2023. Πράγματι, η αγορά ακινήτων προσελκύει επενδύσεις, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Η ανάδυση της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο κλάδων αιχμής, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων. Αξιοσημείωτη πρόοδο έχει σημειώσει, επίσης, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς και οι εξαγορές ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, όπως οι Hewlett-Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel. Αμεσος στόχος είναι η εξωστρέφεια και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων να ενισχυθούν έτι περαιτέρω μέσα από τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα συνδέει την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα με παγκόσμια κέντρα οικονομίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά