Με το «καληµέρα» η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας ΜακεδονίαςΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έκανε το πρώτο της σοβαρό ατόπηµα, καθώς αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Πρεσπών και δίνοντας παράλληλα το στίγµα των προθέσεών της.
Όλα συνέβησαν κατά τη χθεσινή ορκωµοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Εκεί η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείµενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόµενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας τη Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17pz6j1euf5)


Προειδοποίηση από το Υπουργείο Εξωτερικών για το... σκέτο Μακεδονία

Η εξέλιξη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα σε συνδυασµό µε την έξαρση των εθνικισµών γενικότερα στα ∆υτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το κλίµα το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, λέγοντας ουσιαστικά προς τα Σκόπια να ξεχάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική τους αν δεν σεβαστούν τη συµφωνία.

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συµφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγµα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρµονιστεί µε τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηµατικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διµερείς σχέσεις της µε τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγµατικής ονοµασίας της χώρας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17rqzkulgz5)


Έντονη αντίδραση και από την Ε.Ε.

Έντονη όµως όσο και άµεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να συµµορφωθεί µε τα συµφωνηθέντα. «Προκειµένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχηµένη πορεία της στην ένταξη στην Ε.Ε., είναι υψίστης σηµασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των µεταρρυθµίσεων και τον πλήρη σεβασµό των δεσµευτικών συµφωνιών της, συµπεριλαµβανοµένης της Συµφωνίας των Πρεσπών», έγραψε η πρόεδρος της Κοµισιόν στο X. Είχε προηγηθεί η αυτονόητη κίνηση διπλωµατικής αντίδρασης, όταν η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωµοσία, αποχώρησε σε ένδειξη διαµαρτυρίας.



Υπενθυµίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει το Σάββατο, µιλώντας στον Alpha, ότι µε τα Σκόπια θα έχουµε ζητήµατα µετά την επικράτηση του εθνικιστικού VMRO.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17siy9l71s9)


Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θα έχουµε ζητήµατα"

«Προσωπικά είχα διαφωνήσει µε τη Συµφωνία των Πρεσπών και ειδικά µε τον επιθετικό προσδιορισµό µακεδονικού έθνους και γλώσσας. ∆έχθηκα όµως τη συµφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους. Αναγνώρισα ότι οφείλω να τη σεβαστώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε µε νόηµα: «Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν και την επίσηµη θέση της νέας κυβέρνησης µετεκλογικά. Γιατί αν συµβεί αυτό, θα έχουµε ζητήµατα». Τελικά συνέβη…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17tlzuni1m1)