Τρεις νέες συναντήσεις βάζουν στο «καλεντάρι» τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν συμφωνήσει πλέον να συνομιλούν τακτικά, με έμφαση στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον προοπτική προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης (ή του Αμβούργου) για τον προσδιορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και στις σχέσεις των δύο χωρών σε μεγάλο βαθμό διατηρούνται, κάτι που φαίνεται να είναι και το βασικό ζητούμενο αυτής της περιόδου και για τις δύο πλευρές.


Οι επόμενες συνταντήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

Η δε θετική ατζέντα συνεχίζει να παράγει καρπούς, όπως για παράδειγμα η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που επισημοποιήθηκε χθες, όπως και οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν για τη συνεργασία σε θέματα διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών και για τη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και Ιατρικών Επιστημών.

Οι επόμενες λοιπόν συναντήσεις των δύο ηγετών θα είναι ατύπως στις 10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γιορτάσει τα 75 χρόνια της Συμμαχίας και – σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση - στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η τρίτη θα είναι τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, στη νέα – μετά την Αθήνα πέρυσι – συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.


Όλα όσα έγιναν στην Άγκυρα - Πού συμφώνησαν και διαφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Στη χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν καλό και στη διάρκεια της συζήτησης που διήρκεσε μιάμιση ώρα τέθηκαν επί τάπητος θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά. Συμφώνησαν δε η επόμενη συνεδρίαση του ΑΣΣ Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του χρόνου στην Τουρκία. Συμφώνησαν επίσης σε νέες συναντήσεις στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους (πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα).

Τα σημεία στα οποία διαφώνησαν φάνηκαν ανοιχτά στις δηλώσεις προς τον Τύπο που ακολούθησαν – και αφού πρώτα είχαν προηγηθεί διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών.

Η «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη – κατά τον Ταγίπ Ερντογάν - απαντήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της».

«Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον πρόεδρο Ερντογάν τη στεναχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας το δεύτερο σημείο διαφωνίας. «Τη Μονή της Χώρας την ανοίξαμε ξανά ως τζαμί μετά από σχολαστικές εργασίες αποκατάστασης και είναι ανοιχτό για επίσκεψη προς όλους», ήταν το σχόλιο που έκανε ο κ. Ερντογάν.

Το τρίτο – και πιο έντονο – σημείο διαφωνίας αφορούσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με τον όρο «τρομοκρατική οργάνωση» για τη Χαμάς και να τη χαρακτηρίζει ως «αντιστασιακή».

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο ήταν το Κυπριακό, στο οποίο τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επιμένει στη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών», την οποία πέραν της Κύπρου και της Ελλάδας απορρίπτει και η διεθνής κοινότητα. «Συζητήσαμε, προφανώς, και το κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς. Ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18pxqjd4mvl)


Τα τρία κέρδη της συνάντησης 

Στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζουν» τη συνάντηση βλέποντας τρία κέρδη για τη χώρα μας από τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο. Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «ο διάλογος έχει οφέλη, γιατί πρώτον ακούγονται οι θέσεις μας, ακούγονται καθαρά οι απόψεις μας. Και αυτοί οι οποίοι λένε, να μην συνεχιστεί ο διάλογος ή να ακυρωθεί μία συνάντηση, δεν μας λένε το πιο σημαντικό: τι θα κερδίσουμε με μία τέτοια ακύρωση. Ο δεύτερος λόγος που αυτό έχει οφέλη, είναι γιατί έχουν σταματήσει, έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις. Έχει βοηθήσει αυτή η νέα κατάσταση στην καλύτερη δυνατή διαχείριση, στα όρια της επίλυσης ενός πολύ μεγάλου ζητήματος που είναι το μεταναστευτικό – δεν θα πω 100% γιατί ακόμα υπάρχουν ροές αλλά πολύ μειωμένες - εκμηδενισμός στον Έβρο, σχεδόν εκμηδενισμός στο ανατολικό Αιγαίο».

Αποτυπώνοντας το καλό κλίμα της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση στα social media μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan για τη φιλοξενία σήμερα στην Άγκυρα. Η συνάντησή μας είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, κάτι που αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτήν την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης».