«Από εδώ, από την Κρήτη, εύχοµαι η ∆ηµοκρατική Παράταξη να ξανακάνει πράσινο το νησί των αγώνων της δηµοκρατίας και της ελευθερίας» τόνισε στην πολυήµερη περιοδεία που έκανε στη γενέτειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλά ότι για να υπάρξουν ελπίδες για τη δεύτερη θέση, θα πρέπει το κόµµα του να είναι δεύτερο και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα στην Κρήτη, όπου προηγήθηκε του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές σε όλους τους νοµούς, εκτός από τα Χανιά. Το βάρος που πέφτει στο νησί είναι µεγάλο, µε τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη να γυρνά ολόκληρη την Κρήτη δίνοντας και µια απάντηση στην αντίστοιχη περιοδεία που είχε πραγµατοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά τόσο από τα αποτελέσµατα των εκλογών όσο και από όλες τις δηµοσκοπήσεις πως το κόµµα «πονά» στα αστικά κέντρα και ειδικά στο Λεκανοπέδιο, όπου βρίσκεται πίσω από το ΚΚΕ. Γνωρίζουν εξίσου ότι έλκει το µεγαλύτερο µέρος των δυνάµεών του από την περιφέρεια και τα νησιά κυρίως από ηλικιωµένους ψηφοφόρους. Ενόψει της κρίσιµης µάχης των ευρωεκλογών, που από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται ως «µάχη ζωής και θανάτου» για την παράταξη, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να µην πάρουν το ρίσκο να πέσει το βάρος στις µεγάλες πόλεις και στους νέους, που δύσκολα στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, και να επιµείνουν στην περαιτέρω ενδυνάµωσή τους εκεί που ήδη είναι ισχυροί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρά το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επικεντρωθεί στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δεν θα µειωθούν καθόλου οι επισκέψεις του στην επαρχία.

Πέρα από τις ευρωεκλογές στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν να παρακολουθούν και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, που συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε εκδηλώσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Θεωρούν µάλιστα ότι οι αναφορές του στην οµιλία του µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα της Ευρώπης περί Ακροδεξιάς, που «δεν αντιµετωπίζεται µε τη µεταπολιτική που επικεντρώνεται στο να γίνεσαι viral», αποτελούν σαφείς αιχµές κατά της συνταγής που έχει επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ετσι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι θέµα χρόνου, ανάλογα µε τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, να κάνει τις δικές του κινήσεις. Οι ενδεχόµενες κινήσεις Τσίπρα απασχολούν και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να µείνει για καιρό στην πολιτική αγρανάπαυση, αντιθέτως σκέφτεται να ανακατέψει την τράπουλα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, επηρεάζον τας τα κόµµατα που υπάρχουν ήδη.