“Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης δικαιώνει την επιλογή του πρωθυπουργού να την πραγματοποιήσει κανονικά”, είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν.

Επισημαίνει ότι η διατήρηση μιας θετικής ατμόσφαιρας είναι ουσιώδης για την πρόοδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ακόμη και υπό το βάρος των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης δικαιώνει την επιλογή του πρωθυπουργού να την πραγματοποιήσει κανονικά γιατί αν ακυρωνόταν με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση για τη Μονή της Χώρας όπως ζητούσε το ΠΑΣΟΚ τότε το ζήτημα της Μονής της Χώρας θα γινόταν αυτόματα διμερές ενώ εμείς ορθώς φωνάζαμε ότι είναι διεθνές γιατί αφορά ένα οικουμενικό μνημείο.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, φαίνεται ότι για την ώρα έχουμε φύγει πολύ μακριά από το «Μητσοτάκης γιοκ». Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η δέσμευση να συνεχίσουν στο δρόμο της επαναπροσέγγισης. Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε μια σειρά από ζητήματα όμως υπάρχουν και κάποιες συγκλίσεις σε κάποια άλλα ζητήματα, έτσι αποφασίστηκε να δοθεί βάρος στη θετική ατζέντα και ταυτόχρονα χώρος στο να διευρυνθεί και να εμβαθύνθει αυτή η θετική ατζέντα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη διαδικασία αυτή ζωντανή.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τις διαφωνίες του ξεκάθαρα και μάλιστα σε νομική βάση με τεκμήρια και θέσεις όντας εξαιρετικά προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Από την άλλη ο Ερντογάν προτίμησε να επιδείξει έναν ισλαμικό συναισθηματισμό γιατί στη δευτερολογία του ενώ θα μπορούσε να απαντήσει στον Κυρ. Μητσοτάκη επέλεξε τη Χαμάς γιατί αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν θέλησε να κρατήσει ζωντανή την καλή ατμόσφαιρα στη διμερή συνάντηση από τη μια και από την άλλη να επενδύσει στο θυμικό των ισλαμιστών.

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδραση της κυβέρνηση στο θέμα της Μονής της Χώρας

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Ο κ. Κασσελάκης κάνει εξωτερική πολιτική μέσα από τα social media ας του πει κάποιος ότι δεν γίνονται έτσι οι διαχειρίσεις σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι πολύ αστείο να σχολιάζουν και να μιλάνε για δήθεν ΙΧ εξωτερική πολιτική εκείνοι οι οποίοι μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούσαν ότι τα Κατεχόμενα στην Κύπρο είναι κρατίδιο.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 14-05-24