Η ελληνική διπλωµατία καλείται να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά µέτωπα, καθώς εκτός από το αλβανικό και την πορεία των Ελληνοτουρκικών «φουντώνει» και αυτό της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α», η Αθήνα σχεδιάζει να στριµώξει τα Σκόπια µε µοχλό πίεσης την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα διεθνοποιεί τις «παραφωνίες» των Σκοπίων σε όλα τα fora, ώστε οι προειδοποιήσεις να πέφτουν βροχή.

Διαβάστε ακόμα: Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα


Βόρεια Μακεδονία: Οι ηχηρές διεθνείς προειδοποιήσεις και τα όπλα της Ελλάδας

Τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Τελευταία αντίδραση ήταν αυτή από το ΝΑΤΟ µε την οποία εµµέσως καλούν τη νέα ηγεσία των Σκοπίων να συµµορφωθεί. Ερωτηθείς για το γεγονός ο αξιωµατούχος της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας σηµείωσε ότι η Συµφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόµο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σηµαντικό να διατηρηθούν µεταξύ των συµµάχων. «Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συµµαχία µε το συνταγµατικό της όνοµα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ µε αυτό το όνοµα», ανέφερε στέλνοντας αυστηρό µήνυµα στη Σκοπιανή πρόεδρο.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά διαµηνύει ότι έχει κι άλλο ένα όπλο στη διπλωµατική φαρέτρα της. Τα τρία µνηµόνια συνεργασίας µε τη Βόρεια Μακεδονία, η κύρωση των οποίων εκκρεµεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες διεµήνυσε ότι θα τα φέρει στη Βουλή, χρεώνοντας κωλυσιεργία στην κυβέρνηση, όµως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει πότε θα προχωρήσει η κύρωσή τους, εννοώντας ότι το θέµα θα τρέξει µόνο όταν φανεί ότι τα Σκόπια τηρούν τις «Πρέσπες».


Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, µετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η στάση της κατά την ορκωµοσία της επέµεινε στο ίδιο τροπάριο. Προκλητικά δήλωσε ότι θα τηρήσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία». Σκέτο ως στοιχείο... αυτοπροσδιορισµού.

«Η ονοµασία “∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” εµφανίζεται στη Συµφωνία των Πρεσπών και σύµφωνα µε την ίδια Συµφωνία, µε το άρθρο 20, µε το ακροτελεύτιο άρθρο, δεν µπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης (ΕΡΤ) και πρόσθεσε: «Η πολιτική, την οποία φαίνεται να υιοθετεί η νέα πρόεδρος, είναι αντίθετη και προς την κοινή γνώµη της Βόρειας Μακεδονίας. Εµείς απαιτούµε τη συµµόρφωση προς τη Συµφωνία των Πρεσπών. ∆εν είναι θέµα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωµατούχου πολιτικού. Είναι ένα θέµα τήρησης των συµφωνηµένων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσει η ελληνική κυβέρνηση».

Τα βλέµµατα τώρα στρέφονται στον αρχηγό του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, που θα γίνει πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγµατεύεται µε τον Συνασπισµό των Αλβανών. Οι υποψήφιοι εταίροι του, όµως, δείχνουν να είναι σε άλλη γραµµή από την κυρία Σιλιάνοφσκα, καθώς δεν επιθυµούν να διακινδυνέψουν την ενταξιακή προοπτική τους.