Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 9 Ιουνίου, καλούμαστε στις κάλπες να ψηφίσουμε για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ποσοστό που θα συγκεκντρώσει η αποχή στις ευρωεκλογές είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, όμως δεν είναι μικρή η μερίδα των πολιτών που αποφασίζουν να απέχουν, όπως αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές. Ωστόσο, το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.

Ευρωεκλογές 2024: Οι συνέπειες για όσους απόσχουν

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες από τον Νόμο για όσους αποφασίσουν να μην ψηφίσουν;

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.


Τι αναφέρει ο Νόμος

Τι αναφέρει όμως ο νόμος για εκείνους που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ.5 του Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ.26/2012).

Κατ' εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012).


Ποιοι πολίτες δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν χωρίς συνέπειες

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).
  • Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.