«Η αντιπολίτευση λέει όχι σε όλα. Η χώρα χρειάζεται ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα επιβεβαιώσει τη σταθερότητα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα.

*Διαβάστε εδώ: Τσιόδρας στα Παραπολιτικά 90,1: Όταν η συζήτηση φτάνει στο ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, η απάντηση είναι Μητσοτάκης

«Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτή τη σταθερότητα», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν θα κυρώσουν τα Μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι το 2027, απάντησε: «Ας δούμε πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση και εδώ είμαστε να δούμε τις επόμενες ενέργειές μας».

Για το αν είναι ικανοποιημένοι στην κυβέρνηση από την απάντηση Ερντογάν για την Ιερά Μονή της Χώρας, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Εμάς θα μας ικανοποιήσει να προστατευτεί. Δεν θα μείνουμε σε διατυπώσεις».


Η συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Παύλος Μαρινάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Ερωτηθείς τι εννοούσε ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση, απάντησε: «Δυο είναι οι διαστάσεις των ευρωεκλογών, η μια είναι η ευρωπαϊκή διάσταση. Στην Ευρώπη κρίνονται πολλά και για τη χώρα μας και για την κάθε χώρα. Η δεύτερη διάσταση είναι η εσωτερική, το διακύβευμα σταθερότητας που καταρχάς το βάζει η ίδια η αντιπολίτευση έχοντας ως πρόγραμμα να πέσει η κυβέρνηση».

«Μέσα σε αυτή τη δεύτερη τετραετία η κυβέρνηση έχει κληθεί και έχει ξεκινήσει και σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι το ’27 να κάνει τομές, να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις γίνονται γιατί μια κυβέρνηση η οποία για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατάφερε σε δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων να πάρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ’ ότι την πρώτη τετραετία, οφείλει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο να το δαπανήσει σε τομές ή σε πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

«Μέχρι τώρα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα ευρωεκλογών ή μιας εκλογικής διαδικασίας έστω μέτριο έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία είναι απέναντι σε όλα, λέει όχι σε όλα και κατηγορεί μια κυβέρνηση που έχει την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών ότι προχωράει σε ενέργειες που δεν έχει πάρει εντολή, δεν πρέπει να κάνει. Σκεφτείτε πόσο θα αλλάξει όλο αυτό όταν θα υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία θα πάει να πατήσει σε ένα μέτριο εκλογικό αποτέλεσμα τη στιγμή που η εντολή του Ιουνίου του ’23 είναι να γίνουνε μεγάλες τομές και μεγάλες αλλαγές που κατά κανόνα δεν στηρίζει η αντιπολίτευση», επισήμανε.

«Η δεδηλωμένη δεν χάνεται, όμως η χώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις όπως οι πολλές που έχουν γίνει σε ένα χρόνο», συμπλήρωσε.

«Η χώρα χρειάζεται ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα επανεπιβεβαιώσει τη σταθερότητα και την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις όπως συνέβη τον Ιούνιο του ’23. Είναι ένα σταυροδρόμι αυτές οι ευρωεκλογές, είναι μια εθνική κάλπη. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το ’27 για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός ως τότε πρόεδρος της αντιπολίτευσης είχε εναντιωθεί και συνολικά η ΝΔ, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την είχαμε καταψηφίσει είχαμε όμως επισημάνει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί και κυρωθεί οφείλουμε να την εφαρμόσουμε γιατί υπάρχει συνέχεια στο κράτος και θα έχει πολύ μεγάλη ισχύ, μεγαλύτερη και από νόμο. Πρέπει να καταγραφεί και η εναντίωσή μας αλλά και η δέσμευσή μας ως ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται την υποχρέωση να τηρείται η συνέχεια του κράτους, προφανώς αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς χωρίς να σημαίνει ότι αλλάξαμε την άποψή μας για το αν ήταν καλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Ως προς τη στρατηγική που ακολουθήθηκε από το ’19 και μετά κάποιοι μας κουνούσαν το δάχτυλο και μας κατηγορούσαν γιατί δεν κυρώνουμε τα μνημόνια σκεφτείτε να φτάναμε το σημείο η Βόρεια Μακεδονία να μην έχει κάνει ούτε τα βασικά που είναι να λένε τη χώρα τους όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και εμείς να είχαμε τελειώσει, να είχαμε διανύσει όλα τα χιλιόμετρα έχοντας κυρώσει και τα μνημόνια. Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα μας; Θα είχε λιγότερα διαπραγματευτικά όπλα σε αυτή τη συζήτηση; Προφανώς και όχι άρα οι επισπεύδοντες δεν δικαιώνονται άρα δικαιώνεται η στρατηγική Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να κυρώσουν τα μνημόνια της Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι το 2027, απάντησε: «Εμείς περιμένουμε να δούμε αν η Βόρεια Μακεδονία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τα διεθνώς κυρωθέντα».

«Εμείς ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει ούτε καν να εξαπατήσουμε τους πολίτες, είπαμε προεκλογικά μια αντιδημοφιλή θέση για πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων που είναι κοντά στη ΝΔ ότι αν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα την εφαρμόσουμε. Εμείς αυτό δεν το αλλάζουμε, εμείς έχουμε μάθει να σεβόμαστε όσα έχει κυρώσει η χώρα μας και έχει ψηφίσει και σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε αυτό το οποίο δικαίως ο διεθνής παράγοντας κατηγορεί την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας. Περιμένουμε να δούμε τη στάση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν και προφανώς η Ελλάδα ως ένα σοβαρό, αξιόπιστο κράτος που τηρεί τις δεσμεύσεις της θα κινηθεί αναλόγως αλλά δεν θα βιαστούμε, δεν θα είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες, δεν θα κάνουμε εμείς παραπάνω βήματα από αυτά τα οποία κάνει η άλλη πλευρά», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι η ψήφιση των μνημονίων θα μπορούσε να είχε γίνει και νωρίτερα, είπε: «Εγώ εξέφρασα μια ξεκάθαρη άποψη που είναι η άποψη της κυβέρνησης και τεκμηρίωσα γιατί η στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό από το ’19 και μετά δικαιώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις. Γιατί θεωρώ ότι η χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη θέση διαπραγματευτικά τη στιγμή που έχουμε αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και είμαστε σε αναμονή και δεν έχει κυρώσει στη Βουλή τα μνημόνια αυτά. Ας δούμε πως θα κινηθεί η νέα κυβερνηση της Βόρειας Μακεδονίας και εμείς εδώ είμαστε να σχολιάσουμε τις κινήσεις αυτές και να δούμε και τις επόμενες ενέργειές μας».

Ερωτηθείς ποια είναι η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, απάντησε: «Ο διάλογος δεν συνεπάγεται και συμφωνία. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες, είναι μια η διαφορά μας που θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε ακόμα πολλά βήματα να διανύσουμε, υπάρχουν πολλές διαφωνίες σε πολλά ζητήματα και διμερή αλλά και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος αλλά οι διαφωνίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να παράγουν κρίσεις και σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η διατήρηση του διαλόγου».

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από την απάντηση του κ. Ερντογάν για το ζήτημα της Ιεράς Μονής της Χώρας, απάντησε: «Εμάς αυτό το οποίο θα μας ικανοποιήσει είναι να προστατευτεί πλήρως το συγκεκριμένο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μνημείο. Τότε θα θεωρηθεί ότι θα ικανοποιηθούμε. Είναι σημαντικό ότι τέθηκε όμως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός από εκεί και πέρα δεν θα μείνουμε σε διατυπώσεις, εμείς θέλουμε να αξιολογήσουμε πράξεις».

O Παύλος Μαρινάκης   στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα                 15-05-24