Είναι η μέρα που γίνεσαι τουρίστας στην πόλη σου. Φοράς αθλητικά, δίνεις ραντεβού με φίλους, παίρνεις τα παιδιά και απολαμβάνεις τέχνη. Η καθιερωμένη πλέον Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 του μηνός δεν προσφέρει μόνο ελεύθερη είσοδο και ξεναγήσεις αλλά και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σαν μια γιορτή σε εξέλιξη.

*Διαβάστε εδώ: Ο "Ελληνικός Κόσμος" γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 με δύο ξεχωριστές δωρεάν δράσεις

Για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση, χωρίς αποκλεισμούς. Τι να περιμένουμε να δούμε σε λίγες ημέρες; Το φετινό θέμα είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», με τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, και την καινοτομία να συναντά την παράδοση. Ή πώς η τέχνη και η ιστορία «συναντούν» την επιστήμη και την τεχνολογία.

Και κάπως έτσι για το 2024 τιμώμενο μουσείο θα είναι το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, κυρίως για το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο κέντρο της πόλης (οδός Πανός 22).

Για την ιστορία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται χρόνια τώρα, την ίδια ημέρα κάθε χρόνο. Η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας είναι ελεύθερη, με δράσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, γνωστό ως ICOΜ, προκειμένου να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε ήδη από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Καλό είναι να φροντίσουμε από τώρα να έχουμε δηλώσει συμμετοχή στο μουσείο που θα επιλέξουμε γιατί τόσο οι ξεναγήσεις όσο και οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και είναι επόμενο να είναι μεγάλη η προσέλευση του κοινού. Αν πάλι αντισταθούμε, μπορούμε να παρακολουθήσουμε δράσεις που έχουν προγραμματιστεί με πρωτοβουλία της ICOM και για άλλες ημέρες στη διάρκεια του μήνα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ευκαιρία να ξαναδούμε τα μουσεία ως δυναμικούς φορείς πολιτισμού, όπως και εκπαίδευσης, για να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την περιέργεια και την κριτική σκέψη, ως μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Σάββατο και την Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα, μπορούμε να επιλέξουμε τη βιωματική εμπειρία «Σάββατο στο μουσείο με 20+1 αριστουργήματα» ή να γίνουμε… ντετέκτιβ, καθώς «Ένα μυστήριο… ζητά τη λύση του», για οικογένειες με παιδιά από 6-12 χρονών.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα δούμε με δωρεάν είσοδο τις μόνιμες εκθέσεις, όπως και στο Μουσείο Μπενάκη, στο Αρχαιολογικό, στο δικό μας διαμάντι στη χώρα που λούζεται στο ελληνικό φως και δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλους τους θησαυρούς του.


Από έργα τέχνης μέχρι κοσμήματα και παιχνίδια στα πωλητήρια

Κάθε φορά που πηγαίνουμε σε ένα μουσείο θέλουμε να αισθανόμαστε ότι φεύγοντας θα το κουβαλάμε μέσα μας. Συχνά αναζητάμε ένα λεύκωμα, μια καρτ ποστάλ, ένα κόσμημα, ένα μικρό ή μεγαλύτερο αντικείμενο καθημερινής χρήσης.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ορισμένα πωλητήρια των ελληνικών μουσείων που κάνουν τη διαφορά. Για να βρούμε από έργα τέχνης, πρωτότυπα ή αντιγραφές, ανάλογα με τις συλλογές και τις εκθέσεις, μέχρι ημερολόγια, δώρα, διακοσμητικά.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα αναζητήσουμε κεραμικά είδη, μεταξωτά φουλάρια, χαρτικά, παιχνίδια. Μπορούμε να ανακαλύψουμε και στο βιβλιοπωλείο εκδόσεις για την τέχνη, την ιστορία και τη μυθολογία της Ακρόπολης και της αρχαίας Αθήνας.

Στο Μουσείο Μπενάκη, με το πωλητήριο να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 1977, θα συναντήσουμε σύγχρονα αυθεντικά αντικείμενα, χρηστικά ή διακοσμητικά, από την αρχαιότητα ως το σύγχρονο ντιζάιν, με στόχο τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών που τείνουν να εκλείψουν, μέσω της στήριξης των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν.

Όσο για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, θα συναντήσουμε το Cycladic Shop, με αποκλειστικές συνεργασίες με σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν επηρεαστεί από την κυκλαδική και αρχαία ελληνική τέχνη, με τοπικές τεχνικές και υλικά. Για γούρια, κοσμήματα, αξεσουάρ και αφίσες, μπορούμε να επισκεφτούμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπως και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, ενώ για πιστοποιημένα αντίγραφα από ελληνικά κρατικά μουσεία, όπως εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, χαρακτικά, γλυπτά, το πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Αν και πάντα τα πιο ωραία «μεμοραμπίλια» των μουσείων είναι τα μολύβια και τα χαρτικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/05/2024