Ο συγκλονιστικός κόσμος έδωσε το σύνθημα κάνοντας sold out Μεγάλη Πέμπτη και με την ποδοσφαιρική ομάδα να δίνει ένα από τα ιστορικότερα παιχνίδια του οργανισμού και ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα ακολούθησε ποδοπατώντας την Μπαρτσελόνα με 92-58, ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 2-2 και τώρα πάει πίσω στη Βαρκελώνη για να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη ομάδα που "σπάει" έδρα σε πέμπτο παιχνίδι των Playoffs της Euroleague.

Ένα ιστορικό σερί 17-0 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ήταν αρκετό για να τονώσει την ψυχολογία των ερυθρόλευκων οι οποίοι για πρώτη φορά στη σειρά ήταν εύστοχοι από την περίμετρο και έκαναν το επιθετικό ξέσπασμα που τόσο είχαν ανάγκη. Η Μπαρτσελόνα αφέθηκε στη μοίρα της και πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς στο "Παλαού Μπλαουγκράνα". 

Ο Μουσταφά Φαλ ξεκίνησε αρχοντικά, οι Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ σκέπασαν τα καλάθια, οι Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος οργάνωσαν μαεστρικά (με εξαίρεση ένα διάστημα στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου), ο Σακίλ ΜακΚίσικ έκανε ότι ήθελε την άμυνα των Καταλανών και ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε ορεξάτος με τρίποντο ξέσπασμα στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Πέντε λεπτά φουλ επίθεση, πέντε λεπτά φουλ άμυνα για Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακό στο πρώτο δεκάλεπτο

Ο Γκριμάου στο ξεκίνημα επέλεξε να παίξει πιο επιθετικά από ποτέ τον Αϊζάια Κάνααν με τον Βέσελι να βγαίνει διαρκώς σε δυναμικό hedge-out. Αυτό όμως έδωσε στον Μουστάφα Φαλ τη δυνατότητα να κάνει... θραύση κάτω από το ζωγραφιστό φτάνοντας τους 10 πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο με τον Πίτερς να επιτίθεται και εκείνος μέσα στο ζωγραφιστό. Παρ' όλα αυτά οι "μπλαουγκράνα" σούταραν με εξωπραγματικά ποσοστά (6/8 δίποντα, 2/2 τρίποντα) και πήραν από νωρίς προβάδισμα (14-19 στο τηλεοπτικό τάιμ άουτ). Με 0/2 τρίποντα επέστρεψε στο αρχικό σχήμα ο Κώστας Παπανικολάου.

Μετά το τάιμ άουτ ακολούθησε σχεδόν ένα τρίλεπτο χωρίς σκορ και για τις δύο ομάδες οι οποίες μάλιστα έχασαν και βολές με Γουόκαπ και Κάλινιτς. Ένα τρίποντο του Αϊζάια Κάνααν ήρθε να βάλει φωτιά στο ΣΕΦ όμως ο Αμερικανός γκαρντ με εύκολο λάθος που έδωσε καλάθι του Σατοράνσκι στον αιφνιδιασμό την... έσβησε μόνος του με τον ΜακΚίσικ να διαμορφώνει το 21-23 της πρώτης περιόδου.

Ο Λαρεντζάκης άναψε τη σπίθα και ο Ολυμπιακός κατάπιε την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο δεκάλεπτο με άμυνα, ΜακΚίσικ και "σέρβικους πύργους"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έριξε από νωρίς τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, προτιμώντας τον από τον Μόουζες Ράιτ για να τα βάλει με τον Βίλι Ερνανγκόμεθ. Ο Σέρβος τα πήγε περίφημα και μαζί με τον Πετρούσεφ προστάτεψαν το ζωγραφιστό με τον Λαρεντζάκη να βάζει τρίποντο κερδίζοντας και αντιαθλητικό, δίνοντας το σύνθημα για... επίθεση (ο Λάρι όμως γύρισε το πόδι του και αποχώρησε αναγκαστικά). Αυτή τη "σπίθα" που άναψε ο "Λάρι" την έκαναν... πυρκαγιά ο Μιλουτίνοφ με τον Γουίλιαμς-Γκος για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα των ερυθρόλευκων με +13 (36-23). Το 17-0 με το οποίο ξεκίνησαν τη δεύτερη περίοδο οι Πειραιώτες ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο σερί τους σε αγώνα playoffs!

Αφού ξεκίνησαν να μπαίνουν και τρίποντα, τότε όλοι κατάλαβαν τη διαφορά των δύο ομάδων. Ο Γουόκαπ έκανε το ένα κλέψιμο μετά το άλλο και μαζί με τον Γουίλιαμς-Γκος ενορχήστρωναν μαεστρικά κάθε επίθεση. Μπριθουέλα και Βίλι Ερνανγκόμεθ έβαλαν ξανά την μπάλα στο καλάθι για την Μπαρτσελόνα, όταν η διαφορά είχε φτάσει στο +19 ενώ και ο Τζαμπάρι Πάρκερ "μπήκε στο χορό". Παρ' όλα αυτά, με την επίθεση να λειτουργεί εξαιρετικά με πρωταγωνιστή τον Σακίλ ΜακΚίσικ (13π. 5ρ. στο πρώτο μέρος), η διαφορά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στο ημίχρονο (53-37).

Με άμυνα, τρίποντα και... αρχηγικό ξύπνημα Παπανικολάου ο Ολυμπιακός εκτόηευσε τη διαφορά στο +27

Οι ερυθρόλευκοι θέλησαν να κάνουν "δήλωση προθέσεων" στο τρίτο δεκάλεπτο ξεκινώντας με δύο τρίποντα από Γουίλιαμς-Γκος (ξεκίνησε αντί του Γουόκαπ) και Κάνααν για το πρώτο προβάδισμα άνω του +20 (59-37). Από εκεί και πέρα δράση ανέλαβε ξανά η άμυνα καθώς οι Πειραιώτες κράτησαν χωρίς σκορ την Μπάρτσα για 4:02'. Αν μάλιστα έβαζαν και κάποια ακόμη ελεύθερα σουτ θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει περισσότερο και από το +24 (61-37).

Από όταν η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της οι ερυθρόλευκοι πάγωσαν εν μέρει στην επίθεσή τους με Κάνααν και Γκος να αναλώνονται σε φθηνά λάθη. Όμως για καλή τους τύχη η Μπαρτσελόνα δεν εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Και τότε ο αρχηγός, Κώστας Παπανικολάου, ανέλαβε να ξυπνήσει καλά την ομάδα και τους φιλάθλους της με τρία διαδοχικά τρίποντα τα οποία διαμόρφωσαν ένα εντυπωσιακό +27 (72-47) με το οποίο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο. 

Τέταρτο δεκάλεπτο διαδικαστικού χαρακτήρα με... μπιζάρισμα για διπλό στη Βαρκελώνη!

Το τέταρτο δεκάλεπτο είχε αποκτήσει χαρακτήρα... διαδικαστικό. Οι Καταλανοί σαν να το είχαν... παρατήσει το παιχνίδι γνωρίζοντας τη μοίρα τους και οι γηπεδούχοι ανέβασαν τη διαφορά μέχρι και πάνω από το +30 (81-50). Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πλέον είχαν αρχίσει να διαχειρίζονται απλώς την κατάσταση και να... βοηθούν τους φίλους της ομάδας που ήθελαν να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα λεπτά από το ιστορικό συναπάντημα της ποδοσφαιρικής ομάδας με την Άστον Βίλα για το Europa Conference League. Όλοι όμως ζητούσαν το ίδιο πράγμα. ΔΙΠΛΟ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ!

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 53-37, 72-47, 92-58

Δείτε ΕΔΩ το boxscore της αναμέτρησης