Ο μαραθώνιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 θα είναι μια ξεχωριστή στιγμή. Όχι μόνο επειδή πάντα κλείνει τη διοργάνωση ούτε επειδή, δυνητικά, είναι το πιο συμβολικό των αγωνισμάτων, το απαύγασμα του χαρακτήρα επιβίωσης που παίρνει η ανθρώπινη φύση. Ο λόγος που θα είναι σε αυτήν την περίπτωση, στο Παρίσι, ιδιαιτέρως σημαντικό, έγκειται στο ότι δύο σπουδαίοι δρομείς των τελευταίων 20 ετών, ο Κενενίσα Μπεκέλε και ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, θα τεθούν αντιμέτωποι στους δρόμους των Παρισίων.

Δεν πρόκειται απλώς για δύο εξαιρετικούς δρομείς. Ο λόγος γίνεται για δύο διαφορετικές χώρες με παράδοση στις μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή την Αιθιοποία και την Κένυα, αλλά και δύο διαφορετικές σχολές. Ο στόχος είναι κοινός. Ο Μπεκέλε και ο Κιπτσόγκε παλεύουν για τη μυθολογία. Ο Αιθίοπας και ο Κενυάτης είναι στην ίδια αφετηρία για να κάνουν αυτό που δεν έχει πετύχει ποτέ κανείς: να τρέξουν τον Μαραθώνιο κάτω από δύο ώρες.

Ωστόσο, ο τρόπος που θέλουν να φτάσουν εκεί είναι ολότελα διαφορετικός. Η Nike “έντυσε” τον αθλητή της με τα περιβόητα carbon fiber παπούτσια της. Η μεριά του Μπεκέλε έχει αντιρρήσεις για την εντιμότητα που υπάρχει σε αυτήν την πράξη. Εις εξ αυτών, αν και δεν επιβεβαιώνεται από κάπου ότι όντως παραμένει στην ομάδα του, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Γιάννης Πιτσιλαδής. Δυστύχως, παρά τις τακτές προσπάθειες του parapolitika.gr να επικοινωνήσει μαζί του, ο γιατρός από το Πλωμάρι της Λέσβου δεν έχει απαντήσει.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι δύο ώρες

Ο Πιτσιλαδής έχει ένα όνειρο. Το έχει εκφράσει, εξάλλου. Στόχος είναι να τρέξει ένας μαραθωνοδρόμος τα 42.195μ. (ο δεκαδικός αριθμός προστέθηκε το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου) κάτω από δύο ώρες. Όταν ο Κιπτσόγκε έκανε στη Βιέννη το ανεπίσημο 1:59.40, ο Λέσβιος επιστήμονας κάλεσε Κενυάτες αθλητές στην Ευρώπη να κάνουν τη διαδρομή. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι, ωστόσο ένας εξ αυτών είχε πιο γρήγορο ρυθμό από τον Κιπτσόγκε, μέχρι να πάθει κάκωση.

Eliud Kipchoge - The Final Kilometre of the INEOS 1:59 Challenge



Ο γιατρός δεν αποδέχθηκε το χρόνο του Κενυάτη. Είπε ότι ήταν “fake marathon”, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν τα παπούτσια με τον ανθρακωνίτη της Nike. Ο Πιτσιλαδής έκανε λόγο για τεχνολογικό ντόπινγκ. Ο Μπεκέλε δεν χρησιμοποιούσε, τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, στους οποίους κιόλας δεν πήγε, αυτά τα παπούτσια. Ο Κιπτσόγκε, με τα Vaporfly, εγκαθίδρυσε τη δυναστεία του. Προφανώς δεν έχει έλλειμμα ποιότητας, αλλά τα παπούτσια τού “δίνουν” ένα προβάδισμα της τάξης του 8%, όταν οι απαγορευμένες ουσίες δίνουν 2 με 3%, ή τουλάχιστον αυτό ισχυριζόταν ο Πιτσιλαδής.

Είχε πει ότι “το τεχνολογικό ντόπινγκ υποκαθιστά το παραδοσιακό ντόπινγκ”. Ο Μπεκέλε, πάντως, δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Τόκιο απέναντι στο... υπερσύστημα. Δεν είχε πάει και στο Ρίο, το 2016. Τώρα, όμως, η είδηση ότι ενσωματώθηκε στην ομάδα της Αιθιοπίας που θα τρέξει τον μαραθώνιο στο Παρίσι, φέρνει την τελική μάχη.

Φυσικά, δεν θα τρέξουν μόνο για τους εαυτούς τους. Το επίσημο ρεκόρ ανήκει στον 24χρονο Κενυάτη Κέλιβν Κίπτουμ, με 2.00:35 από τις 8 Οκτωβρίου 2023 και τον μαραθώνιο του Σικάγου. Ο Κίπτουμ σκοτώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2024 σε αυτοκινητικό δυστύχημα και ο μαραθώνιος στο Παρίσι θα γίνει στη μνήμη του. 


Kelvin Kiptum, World Record Holding Marathon Runner, Dead at 24


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μία μάχη... 81 χρόνων


Ο Μπεκέλε, βεβαίως, θα έχει κλείσει τα 42 όταν γίνει ο μαραθώνιος στο Παρίσι. Ο Κιπτσόγκε είναι 39. Βγάζουν ηλικιακό άθροισμα... 81. Όμως μοιάζουν ασυναγώνιστοι. Για τον πρώτο, ειδικά, είναι η ευκαιρία του να τελειώσει την καριέρα του με το αγώνισμα που πραγματικά θέλει. Εκείνο που η χώρα του δεν άφησε να κάνει σε δύο περιπτώσεις, τόσο στο Ρίο το 2016 όσο και στο Τόκιο το 2021.

Στην πρώτη περίπτωση, η Ομοσπονδία της Αιθιοπίας έκρινε πως δεν είχε κάνει πολλούς αγώνες, κάτι που ίσχυε, αφού ταλαιπωρούνταν από τον Αχίλλειο. Ο Μπεκέλε διεκδίκησε wild card και συμμετείχε και σε αγώνα 10.000μ. στο Ένγκελο της Ολλανδίας, αλλά δεν τελείωσε την κούρσα και, φυσικά, δεν έβγαλε χρόνο πρόκρισης.


Kenenisa Bekele Sock The Entire World once Again London Marathon 2024



Το 2021 ήταν διαφορετική ιστορία. Ο Μπεκέλε είχε κάνει εναν εξαιρετικό Μαραθώνιο του Βερολίνου το φθινόπωρο του 2020 και μία καλή κούρσα στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ωστόσο, η Αιθιοπία θέσπισε ολυμπιακά τράιαλ για τους μαραθωνοδρόμους της. Ο Μπεκέλε ήταν ανέτοιμος και δεν ήθελε να συμμετάσχει, ζητώντας εκ νέου wild card, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Και οι δύο πλευρές έριξαν νερό στο κρασί τους σε αυτήν την ολυμπιακή χρονιά. Ο Μπεκέλε έκανε δύο εκπληκτικές κούρσες. Τον Δεκέμβριο, στη Βαλένθια, έγινε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος άνω των 40 στην Ιστορία που έτρεξε την απόσταση σε κάτω από 2 ώρες και 5 λεπτά (2:04.19). Στις 21 Απριλίου του 2024, δε, στο Λονδίνο, έκανε ακόμα έναν εκπληκτικό χρόνο, το 2:04.15. Η ένταξη στην ολυμπιακή ομάδα της Αιθιοπίας ήταν ζήτημα ημερών και απομένει η τελική απόφαση.


2 Races, 2 Records, 1 Athlete - Kenenisa Bekele | Olympic Records



Ο αθλητής των τριών χρυσών και του ενός ασημένιου ολυμπιακών μεταλλίων, σε Αθήνα το 2004 και Πεκίνο το 2008, στα 5.000 και 10.000μ., των πέντε χρυσών και τους ενός χάλκινου από το 2003 έως το 2009 σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου, επιστρέφει σε Ολυμπιακούς για να τρέξει στο αγώνισμα που προτιμά πιο πολύ από όλα.