Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα είναι οι τρίτοι στους οποίους θα αγωνιστεί η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, η οποία εκκίνησε στο Ρίο το 2016 και συνέχισε στο Τόκιο το 2021. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Αγώνων, οι 36 αθλητές που την απαρτίζουν εκπροσωπούν έναν πληθυσμό που ανέρχεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια. 

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ είναι ετερόκλητη, καθώς οι αθλητές της είναι υπήκοοι ή με καταγωγή από 11 διαφορετικές χώρες, ενώ τους φιλοξενούν 15 διαφορετικές ολυμπιακές επιτροπές. 

Όπως τονίζεται, οι 36 αθλητές θα ανταγωνιστούν σε 12 διαφορετικά σπορ. Συγκεκριμένα: κολύμβηση, στίβο, μπάντμιντον, πυγμαχία, breakdance, καγιάκ, ποδηλασία δρόμου, τζούντο, σκοποβολή, τάε κβον ντο, άρση βαρών και πάλη, ελεύθερη και ελληνορωμαϊκή. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το μήνυμα του Τόμας Μπαχ 

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κατά τη διάρκεια τελετής στο Ολυμπιακό Σπίτι στη Λοζάνη. "Σας δεχόμαστε όλους με ανοιχτή αγκαλιά. Είστε πλούτος για την ολυμπιακή κοινότητά μας και τις κοινωνίες μας. 

Με τη συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα επιδείξετε την ανθρώπινη προοπτική της ευελιξίας και της τελειότητας. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα ελπίδας σε πάνω από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένος ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η 28χρονη Αφγανη ποδηλάτρια Μασομά Αλί Ζαντά, που έχει ήδη μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς το 2021 στο Τόκιο, θα είναι η αρχηγός της αποστολής.