Τη «γαλάζια» πτέρυγα στην Κουµουνδούρου ενισχύει η ένταξη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Κ. Καραµανλή, Αρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ανέλαβε σύµβουλος-αναλυτής δηµοσκοπήσεων για λογαριασµό του Στέφανου Κασσελάκη, ακολουθώντας πιστά τα πολιτικά χνάρια του πρώην εκπροσώπου της δεύτερης κυβέρνησης Καραµανλή, Ευάγγελου Αντώναρου.

Βέβαια, η πρόθεση του πρώην υπουργού να εγκολπωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφραστεί επίσηµα ήδη από το 2019, όταν πριν από τις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς είχε δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει το προσκλητήριο που απηύθυνε ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ευρέος προοδευτικού µετώπου απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς, απευθυνόµενος σε δυσαρεστηµένους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς. Αυτό όµως που δεν έγινε επί Τσίπρα έµελλε να το επιτύχει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ενέταξε στον στενό πυρήνα του επικοινωνιακού του επιτελείου τον πρώην καραµανλικό Αρη, αξιοποιώντας την ιδιότητά του ως πολιτικού αναλυτή. Το «προξενιό» µάλιστα φέρεται να έκανε ο έτερος καραµανλικός Ευ. Αντώναρος, ο οποίος έχει προσχωρήσει επίσηµα στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τον οποίο διεκδικεί ένα εισιτήριο για τις Βρυξέλλες στις προσεχείς εκλογές.

Αλλωστε οι «παλαίµαχοι» της πολιτικής Ευ. Αντώναρος, Κρ. Κανελλοπούλου, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Νίκος και Χρήστος Ζώης κατά καιρούς έχουν παρέµβει οµαδικά µε ανακοινώσεις τους µε αιχµές για τις κυβερνητικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κατά καιρούς οι εν λόγω πολιτικές προσωπικότητες έχουν πρωταγωνιστήσει σε σενάρια για την ίδρυση κεντροδεξιού φορέα. Στην ευρύτερη οµάδα της «παλαιάς φρουράς» του Κ. Καραµανλή ανήκει και η Κατερίνα Παπακώστα, ο γιος της οποίας, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, είναι επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύµβουλος του κ. Σιδηρόπουλου, µέχρι να αναλάβει τον νέο του ρόλο, ήταν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Η σύνδεση

Με καταγωγή από την Πάτρα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος εντάχθηκε από τα σχολικά του χρόνια στο µαθητικό κοµµάτι της Ν.∆., τη ΜΑΚΙ, και στη συνέχεια ακολούθησε τη φυσική «γαλάζια» εξέλιξη δραστηριοποιούµενος έντονα στην ΟΝΝΕ∆. Επειτα από ένα διάλειµµα για να ενταχθεί στη βραχύβια ∆Η.ΑΝΑ., ξεκίνησε τις σπουδές στο τµήµα Πολιτικών και Οικονοµικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Αθηνών και έλαβε µεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήµιο Σίτι του Λονδίνου.
Με την επιστροφή του από τη βρετανική πρωτεύουσα εντάχθηκε στη Γραµµατεία Πολιτικού Σχεδιασµού, Επικοινωνίας και Ιδεολογίας της Νέας ∆ηµοκρατίας, ύστερα από πρόταση του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη, συνεργάτη του τότε προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ.

Εκεί πρωτοσυνεργάστηκε µε τον τότε υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασµού, Κώστα Καραµανλή, µε τον οποίο συνδέθηκε πολιτικά τα επόµενα χρόνια. Πριν από τις εκλογές του ’96 αποµακρύνθηκε από τη διεύθυνση του τµήµατος και εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του Καραµανλή.

Η πιο δυνατή στιγμή στην πολιτική του διαδρομή

Η πιο δυνατή στιγµή στην πολιτική διαδροµή του Αρη Σπηλιωτόπουλου ήταν ο ορισµός του από τον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο της Ν.∆., Κώστα Καραµανλή, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόµµατος. Ο υπερφιλόδοξος και χαρισµατικός για πολλούς 31χρονος Αρης Σπηλιωτόπουλος κατέστη ο νεότερος σε ηλικία εκπρόσωπος ελληνικού κόµµατος, και το πολιτικό του µέλλον διαφαινόταν λαµπρό. Θεωρήθηκε ως το next big thing της Ν.∆., ένας φέρελπις πολιτικός µε όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στα χρόνια που ακολούθησαν, όµως το lifestyle που επέλεξε, η αδυναµία του στην καλή ζωή και οι κατά καιρούς έξω από τις νόρµες της συντηρητικής παράταξης δηµόσιες εµφανίσεις και φωτογραφίσεις δεν άργησαν να προκαλέσουν εσωκοµµατική µουρµούρα για τον στενό συνεργάτη του Κ. Καραµανλή.

Αν και παραµονές των ευρωεκλογών του 2019 ο κ. Σπηλιωτόπουλος, έχοντας έλθει σε πλήρη ρήξη µε τη Ν.∆. του Κ. Μητσοτάκη, συµµεριζόταν την παγκόσµια ανησυχία των πολιτών ότι «κάποιες ελίτ διαχειρίζονται την τύχη εις βάρος τους», ο ίδιος ο πρώην υπουργός την περίοδο που µεσουρανούσε στην πολιτική ζωή του τόπου δεν φάνηκε καθόλου να ενοχλείται από τον ελιτίστικο τρόπο ζωής. Κάθε άλλο, το δεξί χέρι του Κ. Καραµανλή, λάτρευε τον πολυτελή τρόπο ζωής.
∆εν ήταν λίγες οι στιγµές που απαθανατίστηκε σε νυχτερινά κέντρα µε γοητευτικές παρουσίες στο πλευρό του, σε πάρτι στη Μύκονο και την Αράχοβα, ενώ ήταν πάντα γνωστές οι επαφές που διατηρούσε µε την «υψηλή κοινωνία».



Η άφιξη με ελικόπτερο που είχε προκαλέσει σάλο

Το 1999 η άφιξή του στη Γαύδο µε το ελικόπτερο του τότε εκδότη Μιχάλη Ανδρουλιδάκη είχε προκαλέσει σάλο. Το βίντεο που είδε το φως της δηµοσιότητας από την προσγείωσή του στην παραλία Σαρακήνικο, µε «γηγενείς» να έχουν περικυκλώσει το ελικόπτερο που µετέφερε τον «γαλάζιο πορτ παρόλ», έγινε αφορµή για εντονότατες αντιδράσεις εντός και εκτός Ν.∆. Λαβές για σχόλια είχε δώσει επίσης η φωτογράφισή του το 2000, για το περιοδικό «Γυναίκα», στην οποία φορούσε ένα µπουρνούζι, ρίχνοντας νερό στον µύλο της εσωκοµµατικής του αµφισβήτησης.

Η περιρρέουσα ατµόσφαιρα οδήγησε τον Αύγουστο του 2000 τον Κ. Καραµανλή, λίγους µήνες µετά την οριακή εκλογική ήττα της Νέας ∆ηµοκρατίας και εν µέσω αντιδράσεων για το προφίλ που προέβαλλε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, να απαιτήσει την παραίτηση του πάλαι ποτέ συνεργάτη του από εκπρόσωπο Τύπου και την αντικατάστασή του από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Να σηµειωθεί ότι στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής µέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι φράσεις που τον συνοδεύουν

Από τις φράσεις που συνοδεύουν τον Αρη Σπηλιωτόπουλο ήταν εκείνη του τότε βουλευτή της Ν.∆. Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλεσε τον κ. Σπηλιωτόπουλο «Σαλώµη της Ν.∆.», υπονοώντας πως ζητούσε διαγραφές στελεχών που δεν ταίριαζαν µε την πολιτική της Ν.∆. για άνοιγµα στον µεσαίο χώρο.
Η προσωπική αυτή επίθεση του κ. Καρατζαφέρη στον κ. Σπηλιωτόπουλο, που απηχούσε βέβαια βολές κατά της στρατηγικής του Κ. Καραµανλή, οδήγησε στη διαγραφή του πρώτου από τη Ν.∆. και τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» του ΛΑΟΣ.

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος κατέβηκε πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2004 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών. Η Νέα ∆ηµοκρατία επικράτησε του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να εκλεγεί ως δεύτερος σε ψήφους βουλευτής στην περιφέρεια, όµως δεν υπουργοποιήθηκε από τον Κ. Καραµανλή. Στις εκλογές του 2007 επανεξελέγη βουλευτής και ανέλαβε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η φωτογραφία στο κατάρτι σκάφους

Τότε ως υπουργός Τουρισµού ήταν που φωτογραφήθηκε στο κατάρτι ενός σκάφους, µε αυτή την εικόνα να έχει επίσης προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Στον ανασχηµατισµό του 2009 ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, εν µέσω κρίσιµης συγκυρίας, λόγω της αναταραχής µετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις αντιδράσεις ενάντια στον νόµο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ της Μαριέττας Γιαννάκου. Στα χρόνια που διετέλεσε υπουργός Παιδείας λέγεται µάλιστα ότι είχε προσλάβει µάγειρα για το υπουργείο του.

Μετά την ήττα της Νέας ∆ηµοκρατίας στις εκλογές του 2009 και την παραίτηση Κ. Καραµανλή από την προεδρία της Νέας ∆ηµοκρατίας, επικράτησε έντονη φηµολογία περί υποψηφιότητας του κ. Σπηλιωτόπουλου για την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης, ωστόσο ο ίδιος δεν έθεσε υποψηφιότητα, αντιθέτως τάχθηκε υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη.



Στη νέα ηγετική οµάδα υπό τον Αντώνη Σαµαρά ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε τοµεάρχης για την Παιδεία. Στις διαδοχικές εκλογικές αναµετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανεκλέχθηκε στη Β' Αθηνών και παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 για να διεκδικήσει τη δηµαρχία της Αθήνας, µε την επίσηµη στήριξη της Ν.∆.

Σε εκείνες της αυτοδιοικητικές εκλογές ο συνδυασµός της Ν.∆. µε επικεφαλής τον κ. Σπηλιωτόπουλο τερµάτισε τρίτος. Ηταν η πρώτη φορά στα χρονικά που η Ν.∆. δεν είχε υποψήφιο στον β' γύρο των δηµοτικών εκλογών στην πρωτεύουσα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής