Στα τέλη του φετινού Απριλίου είχε προβλεφθεί αρχικά η ενημέρωση για την επανενεργοποίηση του φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Άννας-Μαρίας, χήρας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η ιστοσελίδα του οποίου αυτή τη στιγμή παραμένει υπό κατασκευή (under construction).

*Διαβάστε εδώ: Η εξωστρέφεια των Greek royals, οι περούκες της Τζώρτζια Σιακαβάρας και η βίλα ''Αρτεµις'' στη Φλόριντα

Οι απαραίτητες-ιδιαίτερα χρονοβόρες και κατά συνέπεια ψυχοφθόρες- διαδικασίες για την επαναλειτουργία του φαίνεται πως επιταχύνονται τώρα, μετά το Πάσχα, με τον πρωτότοκο, Παύλο, να έχει πάρει επ’ ώμου το όλο εγχείρημα. Από τις αρχές του έτους, οπότε ξεκίνησε να ασχολείται ακόμα πιο συστηματικά με το Ίδρυμα -παράλληλα με την οργάνωση του ιστότοπου των Greek Royals-, βρίσκεται σε φάση επανακαθορισμού των νέων δράσεών του (για όσους το αγνοούν, να υπενθυμίσουμε ότι δραστηριοποιείται σχετικά και απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές).


Το «τέρας» της γραφειοκρατίας

Βέβαια, ο Παύλος χρειάστηκε να υπογράψει δεκάδες έγγραφα και να επιληφθεί της επιτάχυνσης διαφόρων διαδικασιών, προκειμένου όσα χρειάζεται να επικαιροποιηθούν ταυτόχρονα, με το «τέρας» της γραφειοκρατίας να παραμένει μπούμερανγκ σε όσα έχει στο μυαλό του να πραγματοποιήσει - και μόνο λίγα δεν είναι.

Με όποιον συζητά σχετικά, υπογραμμίζει πως φιλτράρει εξονυχιστικά πολλές δράσεις/πρωτοβουλίες. Η λειτουργία του Ιδρύματος με καθ’ όλα νόμιμους τρόπους είναι πρωτίστως εκείνο που τον απασχολεί. Αυτό το διάστημα, λοιπόν, σιγά σιγά, και ύστερα από επιμονή του ιδίου, οι (φθοροποιές) διαδικασίες αρχίζουν και μετριάζονται, λιγοστεύουν. Η κατάσταση απλοποιείται.

Η επανενεργοποίηση του Anna-Maria Hellenic Foundation, καλώς εχόντων των πραγμάτων, φαίνεται πως δρομολογείται με ταχύτερους ρυθμούς. Μετά την πασχαλινή ευχή του Παύλου, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της οικογένειας (greekroyalfamily. gr), όπου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το σπουδαιότερο φως στον κόσμο, το καθοδηγητικό φως του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που φανερώνει τη γνώση, την αλήθεια και οδηγεί τη ζωή μας, ελπίζουμε ότι θα μας καθοδηγήσει πάλι στον δρόμο της ειρήνης», πληροφορούμαστε ότι, μέσω της ενότητας «Αγορά», στην επίσημη φυσικά σελίδα των Greek Royals, σκοπεύει να σχολιάζει/ αρθρογραφεί για ό,τι τον ενδιαφέρει.


Ο παράγοντας-κλειδί

Ο παράγοντας-κλειδί, που «φρενάρει» την επαναλειτουργία του Ιδρύματος, είναι πως τα μέλη της οικογένειας μέχρι την ψήφιση του νόμου 2215/1994 είχαν την ελληνική ιθαγένεια. Αυτό, όπως εξυπακούεται, σημαίνει πως έως τότε διατηρούσαν ελληνικά διαβατήρια, «χωρίς ουδέποτε να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πολιτειακό ζήτημα», θα επισημάνουν. Με τον νόμο αυτό, που ήδη τους έχει μπλοκάρει για τριάντα ολόκληρα χρόνια σχετικά με πολλά από τα οποία σκοπεύουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τους έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια. Εχουν δηλαδή καταστεί «ανιθαγενείς». Το μείζον «θέμα»; Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεψε σειρά από προϋποθέσεις για την εκ νέου απόκτηση της ιθαγένειας.

Ανάμεσά τους, η δήλωση επωνύμου -το Γλίκσμπουργκ είναι γνωστό τοις πάσι πως το αποστρέφονται. Το θέμα της ιθαγένειας συνδέθηκε τότε με το ζήτημα της βασιλικής περιουσίας, που ήταν στην επικαιρότητα και αποτέλεσε αντικείμενο ρύθμισης του νόμου. Ο Κωνσταντίνος μέχρι και το τέλος της ζωής του ήλπιζε σε συνεννόηση και λύση του θέματος. Ήταν κάτι που, πέραν των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούσε στον ίδιο και την οικογένειά του, του προκαλούσε συναισθηματική φόρτιση. Ακριβώς αυτό το ζήτημα, που επιβάλλεται να λυθεί -της ιθαγένειας- είναι που σταματάει την οικογένεια από την επανενεργοποίηση του Ιδρύματος. Όσο για το επίθετο Γλίκσμπουργκ (με «κσ», όχι με «ξ», όπως συνήθως γράφεται), οι Greek Royals επικαλούνται, εκτός των άλλων, την επιστολή της 1ης Ιουλίου 1983 του Δανού πρωθυπουργού προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, όπου ο πρώτος πιστοποιούσε τα εξής: «Από τον βασιλιά Christian IX και εφεξής κανείς Δανός βασιλιάς ή μέλος της δανικής βασιλικής οικογένειας δεν φέρει ή έφερε το όνομα Γλίκσμπουργκ ή οποιοδήποτε άλλο επώνυμο». Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ωστόσο, το θέμα εξομαλύνεται. Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν σύντομα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και επίσημες ανακοινώσεις.

TIP: Tο 2004 το Ιδρυµα ξεκίνησε να λειτουργεί ως αστική, µη κερδοσκοπική εταιρεία µε την επωνυµία «Άννα-Μαρία», ενώ η νοµική του καταχώριση πραγματοποιήθηκε στο Λιχτενστάιν (αριθµός µητρώου: FL-0002.094.445- 2). Ανάμεσα σε συνεργάτιδες της Άννας-Μαρίας, στο Anna-Maria Hellenic Foundation, ήταν μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες της πολιτικής όλων των εποχών, η Μαίρη Ρόµπινσον. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας βρισκόταν στo ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Ιδρύµατος. Η εκτίμησή της στο πρόσωπο της Αννας-Μαρίας επισφραγίστηκε µε τη συµµετοχή της στο όνειρο που τότε ξεκινούσε να παίρνει σάρκα και οστά. Και τώρα, με τον Παύλο επικεφαλής, που εξακολουθεί να κάνει λόγο για «εκτεταμένη δράση», περιμένουμε τα καλύτερα. Και ένωση δυνάμεων -κατά περιστάσεις- με τo The Prince’s Trust, το Ίδρυμα του βασιλιά Καρόλου, νονού του Παύλου, ο οποίος εν προκειμένω επιτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» στις 12/05/2024