*ΤΩΝ ΣΠ. ΤΡΙΑΝΤΟΥ, Κ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Μπορεί να ανακάλυψε τον εαυτό του αργά και έπειτα από µια µακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για τον ίδιο, όµως το εισιτήριο για την κορυφή το βρήκε µέσα σε λίγες ώρες! Το Nemo µάγεψε στη σκηνή του Malme από τα πρώτα δευτερόλεπτα της εµφάνισής του, παρασέρνοντας κοινό και θεατές στο δικό του ταξίδι αυτογνωσίας και ανεύρεσης της ταυτότητάς του µε το νικητήριο τραγούδι «Code». Ενα τραγούδι που συνδυάζει ντραµς και µπάσο, ραπ, ροκ και όπερα και κέρδισε την εύνοια των περισσότερων εθνικών κριτικών επιτροπών, που του έδωσαν 365 βαθµούς, και ένα µεγάλο µέρος του televoting, µε 226 πόντους.

Το 25χρονο Nemo, ο µεγάλος νικητής της φετινής Eurovision, είναι ένα παιδί µε ψυχή τόσο αγνή, που ο ενθουσιασµός και η συγκίνηση της νίκης του είχαν ως αποτέλεσµα να σπάσει κατά λάθος το τρόπαιό του και να τραυµατίσει τον αντίχειρά του. «Ελπίζω αυτός ο διαγωνισµός να µπορεί να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του και να συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο», ήταν τα πρώτα λόγια του και στη συνέχεια παρέλαβε από τη Loreen το τρόπαιο, που κατά τη διάρκεια των πανηγυρισµών τού έπεσε κάτω κι έσπασε.

Διαβάστε ακόμα: Eurovision 2024: Συγκινεί το Nemo - ''Ξύπνησα και δεν ήταν όνειρο, σας ευχαριστώ που ακούσατε την ιστορία μου''

Η θερμή υποδοχή του Nemo στην Ελβετία

Εκατοντάδες Ελβετοί και θαυµαστές της Eurovision βρέθηκαν στο µεγαλύτερο αεροδρόµιο της Ελβετίας και, µόλις αντίκρισαν το Nemo, άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν. Εκεί βρέθηκαν επίσης πολλά µέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας µε πανό που έγραφαν: «Σπάσαµε τον δυαδικό κώδικα, υπάρχουµε, επιµένουµε». Ο τραγουδιστής, ιδιαίτερα ενθουσιασµένος από την αγάπη και την υποδοχή του κόσµου, ευχαρίστησε όσους περίµεναν στο αεροδρόµιο, λέγοντας πως είναι «εξαιρετικά όµορφο... Μου έδειξε πόσο ωραίο είναι να είσαι µέλος µιας κοινότητας». Τον Νοέµβριο του 2023, το Nemo αποκάλυψε σε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική εφηµερίδα «SonntagsZeitung» ότι είναι ένα non binary άτοµο (είναι ένας όρος-οµπρέλα και χρησιµοποιείται για όσα άτοµα έχουν µία ταυτότητα φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρσενική ή θηλυκή). Στο ίδιο άρθρο, µάλιστα, το Nemo δήλωσε επίσης ότι προτιµάει αυτά τα άτοµα να αναφέρονται µε το όνοµά τους, αντί για αντωνυµίες στα γερµανικά, ενώ στα αγγλικά να χρησιµοποιούν τις αντωνυµίες αυτοί/ τούς. Το 2022, το Nemo βγήκε ως πανσεξουαλικός µέσω µιας ιστορίας στο Instagram.

Στην προσωπική του ζωή, επίσης, το Nemo, το οποίο δηλώνει πανσεξουαλικό -µε άλλα λόγια, αισθάνεται έλξη για όλα τα φύλα-, διατηρεί σχέση µε µια κοπέλα εδώ και πέντε χρόνια. Η σύντροφός του είναι η πρώτη που έµαθε για τη non binary φύση του και η πρώτη που σταµάτησε να χρησιµοποιεί ανδρικές αντωνυµίες για εκείνον. Εκτός από τις αντωνυµίες, όπως δήλωσε το Nemo στην ελβετική τηλεόραση, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη σχέση τους. «Η σχέση µας δεν βασίζεται σε πρότυπα. ∆εν έχουµε προσδοκίες ο ένας από τον άλλον που να συνδέονται µε το φύλο».

nemo_secret22
nemo_secret

Διακρίσεις

Τώρα ξεκινά για το Nemo, που ζει στο Βερολίνο, ένα καλλιτεχνικό ταξίδι ανά την υφήλιο, που ίσως δεν φανταζόταν στην παιδική του ηλικία, αν και τα ταλέντα του είχαν ήδη αναδειχθεί από τότε. Το Nemo, ράπερ και µουσικός, γεννήθηκε στο Biel, το οποίο µε τους 56.000 κατοίκους του είναι η µεγαλύτερη δίγλωσση πόλη (γερµανικά και γαλλικά) στην Ελβετία. Ο πατέρας του είναι ο Markus Mettler, επιχειρηµατίας και εφευρέτης, και η µητέρα του είναι η Nadja Schnetzler, δηµοσιογράφος, η οποία έδωσε µια οµιλία στο TEDx για την ελευθερία του Τύπου στη Ζυρίχη το 2017. Εχει µια αδερφή, την Ella, που είναι φωτογράφος και είχε σχεδιάσει τις εκστρατείες εµβολιασµού της Οµοσπονδιακής Υπηρεσίας ∆ηµόσιας Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδηµίας COVID-19, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση των εµφανίσεων του αδερφού της. Το πρώτο όνοµα του Nemo σηµαίνει «κανείς» στα λατινικά. Σε ηλικία 13 ετών, το Nemo πήρε µέρος σε ένα µιούζικαλ και το 2016 έγινε viral στα social media µε ένα ραπ τραγούδι, που ερµήνευσε στα ελβετικά και τα γερµανικά. Αφού κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο ταλέντο στα Swiss Music Awards 2017, κέρδισε τόσο πολλά βραβεία την επόµενη χρονιά, που η ελβετική δηµόσια τηλεόραση µετονόµασε χιουµοριστικά τη διοργάνωση σε Swiss Nemo Awards.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά».