Ανακοίνωση εξέδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι το παράρτημα του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο σχετικά με το αίτημα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, να ματαιωθεί η επερχόμενη δημοπρασία «Alexander Iolas» που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου και στην οποία εμφανίζονται προς πώληση 155 έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων εικαστικών καθώς και αντικείμενα, έπιπλα art deco και κοσμήματα που ανήκαν στον Ιόλα.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στη σχετική επιστολή του προς τον οίκο Sotheby's ζήτησε τη γνωστοποίηση στοιχείων των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων τέχνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προέλευση τους και να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για κλεμμένα έργα ή όχι.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννη Σταθόπουλου:

«Αξιότιμε/ η κύριε /κυρία,

Κατ’ αρχήν, σας ενημερώνουμε ότι η οικία του Αλεξάνδρου Ιόλα («Βίλλα Ιόλα»), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, προάστιο της Αθήνας, όπου φυλασσόταν και εκτίθετο η συλλογή των έργων τέχνης του, έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το έτος 1998, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Με βάση τα καταγγελλόμενα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, έχει υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών για κλοπή έργων τέχνης και αντικειμένων που φέρεται ότι βγαίνουν σε δημοπρασία.

Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τα στοιχεία των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων και αντικειμένων.

Επιπροσθέτως, παρακαλούμε όπως αποσύρετε τα ως άνω έργα τέχνης μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές σε συνεργασία με εσάς η ως άνω αναφερόμενη υπόθεση κλοπής τους.

Το παρόν κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής υπενθυμίζει ακόμη πως προχωράει στις τυπικές διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα με σκοπό την ανάδειξη της σε σημαντικό πολιτιστικό μνημείο διεθνούς εμβέλειας.

Από την πλευρά του ο οίκος Sotheby’s εξηγεί πως σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να παρακάμψει την εχεμύθεια που διατηρεί προς την πελατεία του, αφήνοντας να εννοηθεί, πως οι απαραίτητες έρευνες για το αν τα συγκεκριμένα έργα είναι κλοπιμαία ή όχι, έχουν γίνει.

Η απάντηση του οίκου Sotheby’s:

«Έχουμε λάβει γνώση για τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την προέλευση ορισμένων έργων της επικείμενης δημοπρασίας, τα οποία παλαιότερα συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα. Υπάρχουν σημαντικές παρανοήσεις αναφορικά με την εν λόγω δημοπρασία, τις οποίες θα θέλαμε να διευκρινίσουμε.

Οι πρόσφατες προτάσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχετικά με την προέλευση των έργων της προκείμενης δημοπρασίας είναι αβάσιμες και μη τεκμηριωμένες.

Έχουμε απαντήσει στον δήμο, προκειμένου να διευκρινίσουμε την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι η Βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα έχει χαρακτηριστεί από το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν σχετίζεται με τη δική μας δημοπρασία. Επιπλέον, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κλαπεί από την Βίλα στο παρελθόν, αλλά ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby's δεν θα διέθετε ποτέ κάποιο περιουσιακό στοιχείο για πώληση, σε περίπτωση που διατηρούσε οποιαδήποτε αμφιβολία αναφορικά με την προέλευσή του.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες για τους πωλητές μας χωρίς τη συγκατάθεσή τους, λόγω των υποχρεώσεων εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας που διατηρούμε απέναντι σε όλους τους πελάτες μας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Gauri Agarwal, μέλος του Sotheby’sPrivate Client Group της Ινδίας, δεν εμπλέκεται στην εν λόγω δημοπρασία, και στη παρούσα φάση βρίσκεται σε άδεια μητρότητας».

Πηγή:ependisnews.gr