Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης, μίλησε στην ΕΡΤ για τα συμπτώματα του παρβοϊού αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να προστατευτούν, μετά το θάνατο του μικρού κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη και την εμφάνιση συρροής περιστατικών του παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της πόλης.

Ζαούτης για Παρβοϊό: Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό

 
Σχετικά με το πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με παρβοϊό να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα αλλά και πόσο πιθανό είναι ένα παιδί με μυοκαρδίτιδα να αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του, απάντησε ο κ. Ζαούτης. «Είναι σπάνιο ένα παιδί με παρβοϊό να αντιμετωπίσει μυοκαρδίτιδα. Ο παρβοϊός Β19 που είναι ο παρβοϊός που επηρεάζει τα παιδιά και γενικότερα τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ συχνός ιός. Όταν φτάσουμε σε μια ηλικία 60 – 70 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήδη έχει περάσει αυτόν τον ιό. Δηλαδή σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει περάσει αυτόν τον ιό».

Όσον αφορά τα συμπτώματα του παρβοϊού, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε: «Ο παρβοϊός στα δύο από τα δέκα παιδιά δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Δηλαδή τον περνάμε χωρίς να καταλάβουνε. Στα περισσότερα παιδιά έχει πυρετό, πονοκέφαλο, μπορεί πονόλαιμο και βήχα, αρθρίτιδα, δηλαδή να πονάνε οι αρθρώσεις και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1b8pkol9m9d)