Από πολύ μικρή έχω συνηθίσει να ζω με σκύλους. Κανίς, Γκριφόν, Γερμανικοί Ποιμενικοί, Γκέκας, ημίαιαμα…… Όλα έχουν περάσει από το σπίτι μου κατά καιρούς. Αυτή τη στιγμή στο σπίτι έχει κάνει «κατάληψη» ένα χαριτωμένο θηλυκό ροτβάιλερ, 8 μηνών. Πριν από ένα μήνα παρουσίασε αιμορραγική διάρροια, πυρετό και έντονους εμετούς και παραλίγο να τη χάσουμε.

Όμως χάρη στις προσπάθειες τόσο τις δικές μας όσο και του κτηνιάτρου της, καταφέραμε μετά από μια αρκετά βαριά φαρμακευτική αγωγή να τη συνεφέρουμε. Λίγες μέρες μετά όμως, άρχισε να γλύφει και να δαγκώνει τα πόδια της και τις πατούσες της, σε σημείο να τους έχει κάνει άσχημες πληγές. Στην αρχή πίστευα ότι το έκανε από νευρικότητα ή επειδή ήταν κακόκεφη λόγω της ασθένειάς της. Όταν όμως είδα ότι η κατάσταση συνεχιζόταν, επισκέφτηκα την κτηνίατρό μου και μετά από μια εκτεταμένη συζήτηση μαζί της ανακάλυψα την αιτία του προβλήματος.

Μαίρη Τσαλίκη: Η συχνότητα του δαγκώματος και ο βαθμός αυτού εξαρτάται ανάλογα με την εποχή

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Μαίρη Τσαλίκη, το γλύψιμο ή το δάγκωμα των ποδιών του σκύλου είναι ένα δείγμα ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκουν αυτή τη συμπεριφορά φυσιολογική και αγνοούν το ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως οι σκύλοι δαγκώνουν τα δύο μπροστινά τους πόδια, χωρίς να αποκλείεται και κάποιο άλλο σημείο των ποδιών ή του σώματός τους. Η συχνότητα του δαγκώματος και ο βαθμός αυτού εξαρτάται ανάλογα με την εποχή, τον καιρό, την ηλικία, τη διατροφή και άλλους παράγοντες.

Οι αιτίες

Το πιο συνηθισμένο αίτιο είναι η ατοπική δερματίτιδα ή ένα είδος εισπνευστικής αλλεργίας (κάτι σαν άσθμα), και τα οποία μοιάζουν με τον αλλεργικό κατάρρους του ανθρώπου, με τη μόνη διαφορά ότι το αποτέλεσμα είναι το δάγκωμα των ποδιών και όχι κάποια προβλήματα στην αναπνοή. Μεταξύ των αλλεργιογόνων είναι η σκόνη και τα ακάρεά της, η γύρη των δέντρων, οι σπόροι των φυτών, τα ξερά χόρτα, τα φυτά και τα λουλούδια, τα έντομα και ο καπνός.

Συνήθως είναι ένα ή δύο μαζί που προκαλούν την αλλεργία. Κάποιοι σκύλοι εμφανίζουν ερεθισμό και στο πρόσωπο, τις μασχάλες και τους γλουτούς, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν φτέρνισμα και ρουθούνισμα, δυσκολίες στην αναπνοή, βήχα ή έντονο λαχάνιασμα κατά το περπάτημα ή τη διάρκεια της άσκησης. Ένας σκύλος που έχει αλλεργία στους ψύλλους μπορεί επίσης να δαγκώνει τα πόδια του. Ακόμα και ένα σαμπουάν, ένα σπρέυ ή οποιοδήποτε άλλο ξένο αντικείμενο έρχεται σε επαφή με το σώμα του σκύλου σας, μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Μολύνσεις του δέρματος, του τριχώματος ή των νυχιών είναι συνήθως δευτερεύοντα αίτια, ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλλει στην δημιουργία αλλεργιών. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν έντονο και συνεχές γλείψιμο ή δάγκωμα των ποδιών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο του ποδιού, τη δημιουργία πληγών και την συσσώρευση μικροβίων επάνω σε αυτές.

Διάγνωση

Μια σωστή διάγνωση και μια θεραπεία είτε με χάπια, είτε ενέσιμη, είτε με τοπική επάλειψη κάποιας αλοιφής, φέρνουν συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα της ίασης. Κάποια ειδικά σαμπουάν και λοσιόν μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Γενικά όμως πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στη φαρμακευτική αγωγή, διότι ο σκύλος μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα φάρμακα. Μια βακτηριακή καλλιέργεια μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ώστε ο γιατρός να ξέρει ποιο αντιβιοτικό θα συστήσει. Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει και η τροφική αλλεργία. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε τροφή, και συνήθως με τις τροφές οι οποίες αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών ή με την απότομη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του σκύλου.

Με την αλλαγή της τροφής που προκάλεσε την αλλεργία, το πρόβλημα συνήθως εξαλείφεται. Σε περίπτωση πάντως που παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα στο σκύλο σας, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας και να του ζητήσετε να σας ενημερώσει σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε , έτσι ώστε ο σκύλος σας να είναι ευτυχισμένος και πάνω από όλα υγειής….

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animall / Κυκλοφορεί με την εφημερίδα Παραπολιτικά