Κάποιοι από εμάς, ακόμη και μέχρι σήμερα πασχίζουν να ξεπεράσουν ψυχικά τραύματα,να επουλώσουν τις πληγές τους και να επαναφέρουν την ζωή τους στους ξέγνοιαστους ρυθμούς και κοινωνικές συμπεριφορές της προcovid εποχής, η οποία μοιάζει τόσο μακρινή- δυστυχώς... Εκείνη την ζοφερή περίοδο του εγκλεισμού, όταν χρειάστηκε να μπούμε όλοι σε καραντίνα, οι περισσότεροι αναζητήσαμε διέξοδο στα κατοικίδια μας.

Τα αγαπημένα μας ζώα ήταν η ιδανική λύση για να καταπολεμήσουμε την μοναξιά, την μελαγχολία και το άγχος μας. Χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής είναι ότι οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς εκτοξεύτηκαν. Κάθε σπίτι τότε, αναζητούσε να αποκτήσει το δικό του κατοικίδιο και πιο συγκεκριμένα ένα σκυλάκι. Ήταν τα λεγόμενα "κουτάβια πανδημίας". Πόσο βοήθησε, όμως, η παρουσία των ζώων συντροφιάς στην ψυχική μας υγεία;

Απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και το King's College του Λονδίνου. Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς και των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτη σε περισσότερους από 6.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Mental Health & Prevention.

H συμβίωση με ένα ζώο συντροφιάς δεν αποτελεί πανάκεια για να φτιάξει την διάθεση μας

Τα συμπεράσματα της έρευνας ανατρέπουν την αντίληψη που είχαμε μέχρι σήμερα, ότι τα κατοικίδια ζώα είναι η λύση για να αντιμετωπίσουμε την μελαγχολία και τα άγχη που προκάλεσε η πανδημία στην ψυχική μας υγεία. Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, καταγράφοντας τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και την κατάσταση ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων. Σε αντίθεση με τα όσα γνωρίζαμε, προέκυψε ότι οι κηδεμόνες- ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια ζώα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η συμβίωση με ένα ζώο συντροφιάς δεν αποτελεί πανάκεια για να φτιάξει την διάθεση μας. Το σκυλάκι ή το γατάκι μας δεν είναι η γρήγορη και εύκολη λύση, που πιθανόν έχουμε στο μυαλό μας, για να ξεπεράσουμε το άγχος μας. Αντίθετα, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και η αποκατάστασή της απαιτεί χρόνο. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ανέδειξαν τα κατοικίδια στην κινητήρια δύναμη για άσκηση και σωματική δραστηριότητα. Ενδεικτικό είναι ότι οι κηδεμόνες- ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν ότι ασκούνται τακτικά, με το 40% να αναφέρει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή άσκηση, σε σύγκριση με το 35% των μη ιδιοκτητών σκύλων. Κι αυτό κάνει την διαφορά.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animall / Κυκλοφορεί με την εφημερίδα Παραπολιτικά