Eχετε σκεφτεί, όμως, τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να κρύβει η «κακή» συνήθεια για την υγεία του αγαπημένου σας κατοικίδιου, κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο μπροστά του; Μελέτες αναφέρουν ότι οι σκύλοι που ζουν σε περιβάλλον καπνιστών είναι πιθανότερο να υποφέρουν από αναπνευστικές ασθένειες (άσθμα, βρογχίτιδα κ.α.), ενώ μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κτηνιατρικής και Επιστημών των Ζώων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση MDPI, με επικεφαλής ερευνήτρια την καθηγήτρια Μαιευτικής και Κτηνιατρικής Γυναικολογίας, Debora Groppetti, ένας σκύλος που βρίσκεται σε χώρο όπου οι άνθρωποι καπνίζουν, θεωρείται και επίσημα «παθητικός καπνιστής». Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σκύλος «απορροφά» τον καπνό του τσιγάρου όπως και τα παιδιά. Ο καπνός εισβάλλει στον οργανισμό του ζώου όχι μόνο μέσω της εισπνοής από το περιβάλλον, αλλά και μέσω της απορρόφησης από το δέρμα. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται παθητικά στον καπνό, εντοπίζονται στο αίμα και στα ούρα τους, νικοτίνη αλλά και κοτινίνη, μια χημική ένωση που προέρχεται από τη νικοτίνη και αποτελεί βιοδείκτη έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καπνιστές κηδεμόνες σκύλων τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα

Η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε και σε σκύλους- παθητικούς καπνιστές. «Μέχρι σήμερα, δεν είχε αποδειχθεί η ύπαρξη κοτινίνης στον οργανισμό των σκύλων, που συμβιώνουν με καπνιστές» εξηγεί στην εφημερίδα “La Reppublica” η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Silvia Mazzola, μέλος της συγγραφικής ομάδας, που ανίχνευσε την ουσία αυτή στους σκύλους-παθητικούς καπνιστές. Η έρευνα συμπεριελάμβανε 32 υγιείς σκύλους και των δύο φύλων. Οι συμμετέχοντες σκύλοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με κριτήριο αν ζούσαν ή όχι με καπνιστές. Τα μισά ζώα ανήκαν στην ομάδα εκείνων που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα, ενώ τα υπόλοιπα 16 δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου. Οι ερευνητές πήραν δείγμα από το αίμα και το τρίχωμα και των 32 συμμετεχόντων.

Αναζητήθηκε η παρουσία κοτινίνης μέσω της γνωστής και έγκυρης ανοσοενζυμικής διαγνωστικής μεθόδου ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay). Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της κοτινίνης στον ορό αίματος και στο τρίχωμα των σκύλων, που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τον καπνό. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καπνιστές -κηδεμόνες σκύλων τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα στα ζώα τους, όχι μόνο για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το τσιγάρο, αλλά και για την προστασία της καλής διαβίωσης των κατοικίδιων τους» τονίζει η Mazzola, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος και στην αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου.