Ο Πολυχώρος λειτουργεί ως Εκπαιδευτικό Κέντρο και υποδέχεται μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας από όλα τα σχολεία στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, ενώ είναι ανοιχτός και για μεμονωμένες εξωσχολικές επισκέψεις των παιδιών με τις οικογένειες τους.Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να γνωρίσουν σκύλους -θεραπευτές και σκύλους-οδηγούς τυφλών, να υιοθετήσουν ένα ζωάκι στην Φάρμα των εγκαταστάσεων και να φυτέψουν λαχανικά στο Αγρόκτημα, να ενημερωθούν σε θέματα τεχνολογίας.

Οι πολλές και διαφορετικού περιεχομένου δράσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού, καλλιεργώντας την κριτική σκέψη, την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την δημιουργικότητα κ.ά. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα είναι εντελώς δωρεάν.«Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το έντονο και συνεχές ενδιαφέρον που δείχνουν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, τα ζώα, αλλά και να συμμετάσχουν στις εξειδικευμένες δράσεις ενημέρωσης και πλαισίωσης, που υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του “Χαμόγελου”. Ο χώρος αυτός αποτελεί μια όαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά» αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Επαφή με σκύλους-θεραπευτές

Στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου στεγάζεται το Κοινωνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Σκύλων ωφελείας. Τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά τους σκύλους-έρευνας-διάσωσης-θεραπείας και ανακαλύπτουν την μοναδική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων- ζώων για καλό σκοπό. Κι αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. “Παρατηρούμε ότι τα παιδιά μέσω της επαφής τους με τους σκύλους ωφελείας, είτε πρόκειται για τους σκύλους- διασώστες είτε για τους σκύλους- οδηγούς τυφλών, έρχονται πιο κοντά με την έννοια της ενσυναίσθησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί συχνά μας επισημαίνουν ότι στα συγκεκριμένα προγράμματα, παρατηρούν ότι τα παιδιά είναι απόλυτα συγκεντρωμένα και το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο καθ΄ όλη την διάρκεια της δράσης” υπογραμμίζει η κα Κατερίνα Λυμπεράκη, Υπεύθυνη Διοικητικής και Παιδαγωγικής Μέριμνας του Πολυχώρου.

screenshot_2024-10-18_at_4_46_56_pm
screenshot_2024-10-18_at_4_47_25_pm

Σχέση στοργής με τα αδέσποτα

Καθοριστικό ρόλο για τους μικρούς επισκέπτες έχουν και τα αδέσποτα σκυλάκια, τα οποία φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 12χρονης Ιωάννας, η οποία επισκέπτεται πολύ συχνά το Κορωπί, συνοδευόμενη από την μητέρα της, όπου παίζει με τα αγαπημένα της σκυλιά. «Αγαπώ γενικά τα σκυλάκια. Την σκυλίτσα Λάρα την ξέρω από μικρή, το ίδιο και την μικρή σκυλίτσα Ολίβια. Μου αρέσει να έρχομαι σε αυτόν τον χώρο γιατί είναι φιλικός, έχει άπλα για να παίξω με τα σκυλάκια και ξέρω ότι κι αυτά χαίρονται όταν έρχομαι, όπως χαίρομαι κι εγώ» λέει η Ιωάννα, που πρωτογνώρισε τον Πολυχώρο, για να δωρίσει κάποια από τα παιχνίδια της κι έκτοτε είναι τακτική επισκέπτρια. Η μητέρα της 12χρονης, η κα Γιώτα, μιλά με ενθουσιασμό για την θετική επίδραση που έχουν τα σκυλιά στο παιδί της.

«Σήμερα, αρχές Σεπτεμβρίου, επιλέξαμε στοχευμένα να έρθουμε εδώ διότι για την κόρη μου, την Ιωάννα, η επαφή με τα σκυλάκια λειτουργεί καθησυχαστικά. Την βοηθά να διαχειριστεί το μικρό άγχος που προκαλεί μια αλλαγή στην ζωή της, όπως είναι η είσοδος στο Γυμνάσιο φέτος. Εδώ, όλος ο χώρος εδώ αποπνέει αγάπη, από τους ανθρώπους στα ζώα και από τα ζώα στους ανθρώπους. Είναι σημαντικό ότι ο Πολυχώρος είναι εύκολα προσβάσιμος για τα παιδιά μας με ένα τηλέφωνο, ανοιχτός να τον επισκεφθούμε σε όποιο ωράριο μας εξυπηρετεί, όσο σφιχτό κι αν είναι το καθημερινό μας πρόγραμμα με όλες τις απογευματινές δραστηριότητες.

Οι επισκέψεις μας εδώ είναι μία διέξοδος για να απομακρύνονται τα παιδιά από τις οθόνες και να έρχονται σε επαφή με τη φύση και με τα ζωάκια». Όπως επισημαίνει η κα Δώρα Θανοπούλου, Υπεύθυνη Συντονισμού της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Επιμόρφωσης Smile Academy, “η βιωματική επαφή των παιδιών με τους σκύλους, καθώς και η συμμετοχή σε δράσεις φροντίδας των ζώων στη φάρμα, αποτελεί την πρώτη βαθμίδα κοινωνικοποίησης των παιδιών. Αυτές οι δράσεις βοηθούν τα ευάλωτα παιδιά να ισορροπούν συναισθηματικά και να νιώθουν ασφάλεια. Παράλληλα καλλιεργείται η υπευθυνότητα, αναπτύσσεται η οικολογική συνείδηση και ο σεβασμός για το φυσικό περιβάλλον.Ένα χαρακτηριστικό, πρόσφατο, παράδειγμα αποτελεί η ισχυρή σχέση που ανέπτυξαν δύο παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε Σπίτι του Οργανισμού, με ένα κουνελάκι που φρόντιζαν. Το ζωάκι ήρθε στον Πολυχώρο, όχι μόνο για να ζει όσο γίνεται πιο κοντά στη φύση, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά να μπορούν να το επισκέπτονται όποτε θέλουν, δεδομένου ότι αυτά μεταφέρθηκαν σε άλλο Σπίτι του Οργανισμού”.

Φάρμα με ζώα και Αγρόκτημα

Σε κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση λειτουργεί και το Αγρόκτημα, με το Περιβόλι και την Φάρμα που φιλοξενεί κατσικάκια, γαϊδουράκια, αγελάδες, κότες κ.ά. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματική επαφή με το φυσικό περιβάλλον, καθώς συμμετέχουν σε δράσεις , όπως η φροντίδα ή η συγκομιδή του περιβολιού. Παράλληλα αναπτύσσεται η εθελοντική συνείδηση, καθώς τα λαχανικά που τα ίδια τα παιδιά καλλιεργούν ή συλλέγουν, αποστέλλονται με την δική τους συνδρομή στα Σπίτια όπου μεγαλώνουν τα παιδιά του «Χαμόγελου» ή και στις οικογένειες που υποστηρίζει ο Οργανισμός.

Άνθρωποι με ευαισθησίες

Υπεύθυνες για την λειτουργία του Πολυχώρου είναι κ.κ. Δώρα Θανοπούλου και Κατερίνα Λυμπεράκη, οι οποίες οργανώνουν -με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών και εθελοντριών- όλες τις δράσεις με ιδιαίτερη φροντίδα, μέριμνα και μεγάλη ευαισθησία απέναντι στην παιδική ηλικία και στις εφηβικές ανησυχίες. Αναφερόμενες στο έργο που υλοποιείται στο Κορωπί, μάς λένε “Οι εμπειρίες που έχουμε συλλέξει κατά τα δύο χρόνια λειτουργίας του Πολυχώρου από το 2022 μέχρι σήμερα, τόσο από την επαφή με τα παιδιά όσο και τα μηνύματα που έχουν διαμοιραστεί, αγγίζουν τις παιδικές ψυχές και τις δικές μας. Μας γεμίζουν χαρά και μας δίνουν δύναμη να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά ακόμα πιο δυναμικά, με γνώμονα την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και με απώτερο στόχο να διαμορφώσουν κρίσιμες κοινωνικές δεξιότητες και στάσεις ζωής που θα τα χαρακτηρίσουν και στην ενήλικη ζωή τους”.

Στον Πολυχώρο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Κορωπί Αττικής διοργανώνονται

Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής, σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον, όπως γνωριμία με τους σκύλουςωφελείας και φροντίδα των ζώων της φάρμας στο αγρόκτημα του Πολυχώρου.

▶ Δράσεις για τις νέες τεχνολογίες ή επιστήμες και τη χρήση τους με στόχο τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, εγκεκριμένες από το υπουργείο Παιδείας, παρεμβάσεις πρόληψης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής από την ομάδα των ψυχολόγων του «Χαμόγελου».

▶ Δράσεις από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο “YouSmile” του «Χαμόγελου», καθώς και πολλές άλλες ψυχαγωγικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τα προγράμματα σχεδιάζονται σε συνεργασία με ειδικούς, από αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και διακεκριμένες εταιρείες. Οι αίθουσες και οι εξωτερικοί χώροι εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας διαθέτουν άρτιο εξοπλισμό και έχουν διαμορφωθεί ειδικά για την φιλοξενία των δωρεάν δράσεων για όλα τα παιδιά.