Στις κορυφαίες προτεραιότητες του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος είναι η νέα γενιά να αποκτήσει κυνοφιλική κουλτούρα και να παραλάβει «σκυτάλη» ώστε να συνεχιστούν οι επιτυχίες που σημειώνει η χώρα μας στους διεθνείς κυναθλητικούς στίβους.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο «Animall» ο κ. Δημήτρης Γκουζούνας, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) για δεύτερη συνεχή θητεία. «Συνεχίζουμε το έργο μας στον Κ.Ο.Ε. με τον ίδιο ζήλο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κυνόφιλους και κυρίως απέναντι στους σκύλους μας. Στόχος μου και χρέος είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς για να πάμε όλοι μαζί την Κυνοφιλία μπροστά. Ο Κ.Ο.Ε. έχει αρχίσει και παράγει ουσιαστικό έργο και η Οργανωμένη Κυνοφιλία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύουν τα Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα που κερδίζουμε», αναφέρει ο κ. Γκουζούνας και υπογραμμίζει: «Ωστόσο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους κηδεμόνες-ιδιοκτήτες και στην νέα γενιά προκειμένου να ενισχυθεί η κυνοφιλική κουλτούρα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Κ.Ο.Ε. διοργανώνει συστηματικά εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα κυνοφιλίας και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον τους στην ενασχόληση με τον σκύλο». Όραμα του προέδρου του Κ.Ο.Ε. είναι «η Ελληνική Οργανωμένη Κυνοφιλία να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Κυναθλήματα και τις Εκθέσεις Μορφολογίας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι δράσεις του Κ.Ο.Ε. να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων».

Εμπειρία και συμβουλές προς τους νέους κριτές σκύλων από τον κ. Γκουζούνα

Ο κ. Γκουζούνας έχει πολυετή και αξιόλογη εμπειρία στον χώρο της κυνολογίας. Είναι Διεθνής Κριτής Μορφολογίας των φυλών Αγγλικού Σέττερ, Ιρλανδικού Σέττερ, Πόιντερ, καθώς και Κριτής Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων για Βρετανικούς Δείκτες. Πολλοί σκύλοι εκτροφής του έχουν αναδειχθεί Πρωταθλητές Εργασίας, Πρωταθλητές Μορφολογίας και έχουν κερδίσει δεκάδες τίτλους Τροπαίων και Απόλυτων Πρωταθλητών. «Ο σκύλος για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της καθημερινότητάς μου, αποτελεί μέλος της οικογένειας μου» λέει ο ίδιος.

Τι θα συμβούλευε, όμως, τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την καριέρα κριτή σκύλων; «Οι περισσότεροι Έλληνες κριτές χαίρουν εκτίμησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι ο κριτής δεν ζει από αυτή την ιδιότητα. Πρόκειται για ένα πόστο που “υπηρετεί” την Κυνοφιλία. Ο ρόλος του κριτή είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι ο άνθρωπος που δίνει την κατεύθυνση στους εκτροφείς σκύλων. Μετά από 24 χρόνια στους κυναθλητικούς στίβους ως διεθνής κριτής, η μεγαλύτερη συμβουλή μου σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την καριέρα είναι να μην βλέπουν ποτέ ποιός είναι ο χειριστής που παρουσιάζει τον σκύλο, αλλά να βλέπουν μόνο τον σκύλο» απαντά.

dimitris_gouzounas_2

Να αναδείξουμε τις ελληνικές φυλές σκύλων διεθνώς

Αναφερόμενος στην αποστολή του Κ.Ο.Ε. ο κ. Γκουζούνας διευκρινίζει ότι πρόκειται για τον μοναδικό Κυνολογικό φορέα στην Ελλάδα, που είναι αναγνωρισμένος από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.). «Έργο του Ομίλου μας είναι να αναδείξει όλες τις Ελληνικές Φυλές σκύλων, να εξασφαλίσει την καταξίωσή τους μέσα από τις διαδικασίες της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.) ώστε οι σκύλοι της Ελλάδας να να αναγνωριστούν παγκοσμίως και να αποκτήσουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Επίσης ο Κ.Ο.Ε. καθοδηγεί ορθά τους εκτροφείς στο έργο τους, με στόχο οι σκύλοι μας να έχουν την ζωή που τους αξίζει χωρίς γενετικά ελαττώματα. Άλλωστε ο Κ.Ο.Ε. έχει συνεργασία με την F.C.I. και με επιστημονικούς συνεργάτες, που δουλεύουν επί δεκαετίες σε αυτή την κατεύθυνση».

dimitrios_gouzounas_3
dimitrios_gouzounas_4

Να μην γίνει φοροεισπρακτικός ο νέος Νόμος για τα κατοικίδια

Ερωτηθείς για τον νέο Νόμο που αφορά τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κτηνιάτρων και μερίδας ζωόφιλων, ο πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. υπογραμμίζει ότι το νομοθέτημα βρίσκεται μεν στην σωστή κατεύθυνση, αλλά όμως να επανεξεταστούν άρθρα ως προς το οικονομικό του σκέλος που επιβαρύνει τους κηδεμόνες -ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Οι Ελληνικές φυλές- διευκρινίζει ο κ. Γκουζούναςαποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Κατά την γνώμη του, το νομοθέτημα θα έπρεπε να αναγνωρίσει την συμβολή των ελληνικών φυλών και να στοχεύει στην ενίσχυση της εκτροφής και την διατήρηση τους. Θα έπρεπε να υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε οι κηδεμόνες-ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων να πληρώνουν, έστω, ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για την απαιτούμενη εξέταση DNA του ζώου.

Ένα ακόμη «μελανό» σημείο στον Νόμο είναι ότι ο ιδιοκτήτης-κηδεμόνας πολλών σκύλων είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα ίδια χρήματα για την εξέταση DNA με κάποιον που έχει μόνο έναν σκύλο. «Θεωρούμε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις μας είναι σημαντικές προκειμένου να μην αποκτήσει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα ένας Νόμος, που βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση για την προστασία και ευζωία των ζώων συντροφιάς. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί αρμοδίως στην Ειδική Γενική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών και στον ίδιο τον υπουργό. Ευχόμαστε, έστω και τώρα, να ακουστεί η φωνή χιλιάδων κυνόφιλων». Σημειώνεται ότι την ώρα που η συνέντευξη του κ. Γκουζούνα βρισκόταν επί του πειστηρίου, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται να τροποποιηθούν αρκετές διατάξεις του ισχύοντος νόμου (Ν. 4830/2021) για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

dimitrios_gouzounas_5

Γνωριμία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (Κ.Ο.Ε)

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο από το 1984, αρμόδιο για την διατήρηση και ανάπτυξη των καθαρόαιμων φυλών σκύλων, την καταγραφή και σύνταξη μητρώου αυτών στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.) και ο μόνος εκπρόσωπός της στη χώρα μας. Αριθμεί πάνω από 130.000 σκύλους μέχρι σήμερα και είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την έκδοση των Γενεαλογικών Χαρτών με διεθνή αναγνώριση. Από το ο 1984 μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί δεκάδες Όμιλοι Φυλών και Κυνοφιλικά Σωματεία (32 Όμιλοι Φυλών και 27 Κυνοφιλικοί Όμιλοι σε όλη την Ελλάδα) που εντάχθηκαν στον Κ.Ο.Ε. ως ανώτατη Κυνολογική αρχή στην χώρα.

Σκοποί του Κ.Ο.Ε. είναι:
• Η ανάπτυξη και βελτίωση όλων των Φυλών Καθαρόαιμων Σκύλων στην Ελλάδα μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται με την διάκριση των καλύτερων σκύλων (γεννήτορες) σε Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Εργασίας και Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.), που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Κ.Ο.Ε. σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς που ορίζει η F.C.I.
• Η πρόκληση κοινωνικού ενδιαφέροντος για την υγεία και προστασία των σκύλων στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας την ζωοφιλία με χαρακτήρα κοινωφελή.
• Η ανάπτυξη οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω μελέτης, έρευνας, σύνταξης Προτύπων φυλών, προώθησης και ανάπτυξης των Ελληνικών Φυλών Σκύλων, με στόχο την προβολή και την διεθνή τους αναγνώριση. Επίσης ο Κ.Ο.Ε. είναι η αρμόδια κυνολογική αρχή για την αναγνώριση Κυνοφιλικών Ομίλων, καθώς διοργανώνει και παρέχει άδεια για την υλοποίηση κυνολογικών εκδηλώσεων και δράσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς της F.C.I.Η πρώτη Πανελλήνια Έκθεσή του Κ.Ο.Ε. διοργανώθηκε τον Μάιο του 1991.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κούτος

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animall / Κυκλοφορεί με την εφημερίδα Παραπολιτικά