Όπως αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs, που επικαλείται στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, ο αστικός πληθυσμός των κατοικίδιων στην χώρα θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ ο αριθμός των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω θα μειωθεί σε λιγότερο από 40 εκατομμύρια. Οι νέοι Κινέζοι δείχνουν απρόθυμοι να δημιουργήσουν νέες οικογένειες και προτιμούν να υιοθετούν ένα ζώο συντροφιάς. Ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς είναι κυρίως νεαρά άτομα ηλικί - ας 23- 33 ετών, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της China Pet Industry.

Έκρηξη της βιομηχανίας για κατοικίδια

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα ανθίσει η αγορά τροφών για τα κατοικίδια και θα δημιουργήσει μια βιομηχανία αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η καταναλωτική συμπεριφορά των νεαρών ενήλικων Κινέζων, οι οποίοι δείχνουν να επιλέγουν τα κατοικίδια από τα μωρά, θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά, εισάγοντας νέα δεδομένα στο εμπόριο. Μάλιστα η έκθεση προβλέπει ότι η ιδιοκτησία γάτας στην Κίνα θα ξεπεράσει εκείνη των σκύλων, καθώς οι γάτες απαιτούν λιγότερη φροντίδα, μικρότερο χώρο και λιγότερη τροφή για την ανάπτυξή τους.

Σήμερα, περίπου 1 στους 8 Κινέζους έχει γάτα ή σκύλο, με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών να είναι κάτω από 40 ετών. Σημειώνεται ότι το 2017, η κατάσταση στην Κίνα ήταν ακριβώς η αντίθετη – υπήρχαν 90 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω, σε σύγκριση με τον πληθυσμό των κατοικίδιων ζώων στις πόλεις, που ήταν περίπου 40 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της χώρας υποχώρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023 σε 1,41 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μειωμένος κατά 2,08 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Μετά την πολιτική του ενός παιδιού που είχε εφαρμόσει το Πεκίνο τις προηγούμενες δεκαετίες ((1979- 2015) προκειμένου να συγκρατήσει την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, τώρα δίνει κίνητρα στους νέους για να κάνουν οικογένεια. Παρότι οι νέοι γάμοι στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 12,4% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πάνω από το μισό του πληθυσμού μεταξύ 25 και 29 ετών παραμένουν ανύπαντροι, ενώ οι γάμοι γίνονται σε όλο και πιο μεγάλες ηλικίες τα τελευταία χρόνια.

kina_katoikidia_2

Αποφεύγουν τον γάμο, αλλά παντρεύουν τα σκυλιά τους!

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι νεαροί Κινέζοι αποφεύγουν να παντρευτούν, αυξάνονται ραγδαία οι... γάμοι σκύλων στην χώρα! Ναι, συμβαίνει κι αυτό στην Κίνα. Η trendy τάση των Κινέζων είναι να... ντύνουν νύφη και γαμπρό τα σκυλιά τους και να στήνουν εντυπωσιακά γαμήλια πάρτι για να γιορτάσουν το ευτυχές γεγονός, προσφέροντας απολαυστικές σκυλο-τούρτες στους νεόνυμφους! Ενδεικτικό είναι ότι το 2023 οι δαπάνες για τα ζώα συντροφιάς αυξήθηκαν κατά 3,2% (38,41 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Acuity Knowledge Partners.

Η «πρωτιά» της Ιαπωνίας

Η πρώτη χώρα που σημείωσε σημαντική αύξηση του πληθυσμού των κατοικίδιων σε σύγκριση με τις γεννήσεις παιδιών, ήδη από το 2022, είναι η Ιαπωνία, όπου καταγράφονται περίπου 20 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς - αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω, σύμφωνα με στοιχεία από την Japan Pet Food Association και την Euromonitor. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γεννήσεις παιδιών μειώνονται, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος πληθυσμός να βρίσκεται σε πτωτική πορεία αυτόν τον αιώνα και ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Κίνα, να καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά γεννήσεων.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal / Κυκλοφορεί με την εφημερίδα Παραπολιτικά