H συμβίωση σκύλων και ανθρώπων στις πολυκατοικίες αποτελούσε πάντα αιτία συγκρούσεων μεταξύ των συνιδιοκτητών. Αυτό οδήγησε στη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος, παρά τις διαφωνίες όλων όσοι είναι αντίθετοι με την παρουσία των κατοικιδίων στα σπίτια μας, που επιμένουν ακόμη για την ισχύ του κανονισμού της πολυκατοικίας και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ενοίκων.

Ο συνήθης προβληματισμός για τους κηδεμόνες κατοικιδίων είναι το τι ισχύει αναφορικά με τη διατήρηση αυτών στις κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα σε πολυκατοικίες είτε μονοκατοικίες. Ο βασικός κανόνας είναι ότι επιτρέπεται η διατήρηση κατοικιδίων τόσο σε πολυκατοικίες όσο και σε μονοκατοικίες.

Συγκεκριμένα:

1) Στις πολυκατοικίες:

• Το κατοικίδιο πρέπει να διαμένει μαζί με τον κηδεμόνα του ή σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας δυνάμει σύμφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης.
• Να μη βρίσκεται μόνιμα σε ανοιχτούς χώρους,
όπως μπαλκόνια.
• Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικοί κανόνες και οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
• Το κατοικίδιο πρέπει να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και να έχει καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο
Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
• Εάν δεν υπάρχει όρος απαγόρευσης διατήρησης
κατοικιδίων στο καταστατικό της πολυκατοικίας, δεν
υπάρχει περιορισμός στον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό ζώων ανά διαμέρισμα.
• Εάν το καταστατικό της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση κατοικιδίων, τότε μπορεί, με τροποποίηση του καταστατικού, να περιοριστεί ο επιτρεπτός αριθμός ζώων συντροφιάς σε τρία ανά διαμέρισμα. Η ρύθμιση αφορά σκύλους και γάτες.

2) τις μονοκατοικίες:

Επιτρέπεται ελεύθερα η διατήρηση ζώων συντροφιάς, εφόσον τηρούνται οι υποχρεώσεις του νόμου (ηλεκτρονική σήμανση, καταχώρηση στο ΕΜΖΣ, καλή μεταχείριση και ευζωία, υγειονομικές διατάξεις και αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας), σύμφωνα με το Αρθρο 15 του Ν. 4830/2021.

Τι ισχύει εάν νοικιάζω την κατοικία στην οποία διαμένω; Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μου ως μισθωτή;

Κατά την αναζήτηση σπιτιού, οι περισσότεροι κηδεμόνες κατοικιδίων έρχονται αντιμέτωποι με την ένδειξη «Απαγορεύονται τα κατοικίδια» στις αγγελίες ή έρχονται σε διενέξεις με τους ιδιοκτήτες για τη διατήρηση κατοικιδίου στην κατοικία. Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος κι έτσι το πεδίο παραμένει «γκρίζο».

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, εάν στο μισθωτήριο συμβόλαιο υπάρχει όρος που απαγορεύει τη διατήρηση κατοικιδίων στο μίσθιο, ο ενοικιαστής οφείλει να τον τηρεί και, σε περίπτωση που πράξει αντίθετα, γεννάται δικαίωμα του εκμισθωτή να προβεί σε καταγγελία της μίσθωσης.

Εάν, όμως, δεν υπάρχει απαγορευτικός όρος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και εφόσον ο μισθωτής κηδεμόνας κατοικιδίου τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις (ηλεκτρονική σήμανση, καταχώριση στο ΕΜΖΣ, κανόνες ευζωίας του ζώου και υγιεινής και διατάξεις περί ωρών κοινής ησυχίας) και μεριμνά ώστε το κατοικίδιο να μην προκαλεί ζημιές και φθορές στην κατοικία, τότε είναι προστατευμένος και δεν μπορεί να του απαγορευθεί η διαμονή στη μισθωμένη κατοικία λόγω της διατήρησης ζώου συντροφιάς.

* Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Μελίνα Δ. Μπουμπουρή - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 7/12