Agility: Ένα κυνάθλημα ταχύτητας & ευκινησίας για όλους!
Νέες διακρίσεις για την Ελλάδα
Το Agility είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κυναθλήματα, αφού μέσω της επιβράβευσης χτίζεται άψογη συνεργασία μεταξύ χειριστή και σκύλου
Στο Agility σκύλος και χειριστής καλούνται να εκτελέσουν μια προκαθορισμένη διαδρομή με εμπόδια στον καλύτερο δυνατό χρόνο με τα λιγότερα λάθη! Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο χειριστής δεν γνωρίζει την διαδρομή από πριν, αλλά καλείται μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα να την απομνημονεύσει και να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα την τρέξει. Μια διαδρομή Αgility ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας κυμαίνεται από 15 έως 22 εμπόδια! Τα επίσημα επίπεδα δυσκολίας στην χώρα μας είναι τρία-Α1, Α2, Α3 με το Α3 να αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο.
Το 1978 το Αgility παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως θέαμα για το κοινό κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στους αγώνες υπακοής και μορφολογίας στα Crufts την διασημότερη ετήσια Διεθνή Έκθεση, που πραγματοποιείται στην Αγγλία από το 1891 μέχρι σήμερα.
Κοινό και χειριστές το λάτρεψαν από την πρώτη στιγμή και σιγά σιγά εξελίχθηκε στο άθλημα που γνωρίζουμε σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου το Agility πέρασε από πάρα πολλά στάδια και συνεχώς εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Γι' αυτό αν κάποιος ανατρέξει σε βίντεο παλαιότερων ετών (π.χ. έτους 2010) θα διακρίνει μια αισθητή διαφορά με το σήμερα!
Η Ελλάδα διαπρέπει
Συγκριτικά με την Ευρώπη, το Agility στη χώρα μας δεν ήταν γνωστό έως και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος αγώνας υπό την αιγίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Είναι εντυπωσιακό ότι ο πρώτος αγώνας είχε μόλις 25 συμμετοχές, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 100! Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και να κατακτήσει Παγκόσμια Πρωταθλήματα υπό την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) :> 1η Θέση στο Ατομικό (2019)
> 2η Θέση στο Ομαδικό (2022)
> Πρωταθλητές κόσμου στο Ομαδικό (2022)
> 1η Θέση στο Ατομικό (2024), καθώς και άλλες πολλές διακρίσεις σε διεθνείς εκδηλώσεις!
Τον Ιανουάριο του 2024 η Ελλάδα κατάφερε, με την πλήρη στήριξη του ΚΟΕ, να αναδείξει του πρώτους διεθνείς Έλληνες κριτές Agility!
Άθλημα για όλους
Το Agility είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο για έναν πολύ σημαντικό λόγο: απευθύνεται σε όλους τους χειριστές και σε κάθε σκύλο! Μοναδική προϋπόθεση είναι ο σκύλος να μην έχει προβλήματα υγείας, που καθιστούν επίπονη την οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Εκτός από τα επίπεδα δυσκολίας υπάρχουν και οι κατηγορίες ύψους. Σύμφωνα με το ακρώμιο του, ο κάθε σκύλος κατατάσσεται στην ανάλογη κατηγορία ύψους. Οι κατηγορίες είναι τέσσερις: Small - Medium – Intermediate - Large και κάθε σκύλος καλείται να διαγωνιστεί ανάλογα με την κατηγορία του σε αντίστοιχα εμπόδια ύψους.Συνεργασία σκύλου-χειριστή
Το Agility είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κυναθλήματα, αφού μέσω της επιβράβευσης χτίζεται άψογη συνεργασία μεταξύ χειριστή και σκύλου. Γι’ αυτό άλλωστε κατά την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο, ο χειριστής απαγορεύεται να κρατάει οποιοδήποτε κίνητρο και ο σκύλος απαγορεύεται να φοράει οτιδήποτε, ακόμα και ένα απλό κολάρο,καθώς η μόνη κινητήρια δύναμη που ωθεί το σκύλο να διαγωνιστεί πρέπει να είναι η σχέση εμπιστοσύνης προς το χειριστή του και η αγάπη για αυτή τη δραστηριότητα!Το Agility είναι ένα κυνάθλημα που δεν αποκλείει κανέναν από τη συμμετοχή, γι αυτό άλλωστε είναι ήδη διαδεδομένοι στο εξωτερικό οι αγώνες Paragility (κατά τους παραολυμπιακούς) για ανθρώπους με κινητικές και άλλες ιδιαιτερότητες/δυσκολίες. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους ίδιους τους σκύλους, καθώς απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, ημίαιμους ή καθαρόαιμους.
Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που ακόμη και σκύλοι που έχουν σωθεί από το δρόμο διαγωνίζονται και διαπρέπουν. Το κυνάθλημα αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους επιθυμούν να το κυνηγήσουν αγωνιστικά. Αντιθέτως αποτελεί μια εξαιρετική ενασχόληση για το μέσο κηδεμόνα και το σκύλο του που απλά ψάχνουν μια ευχάριστη κοινή δραστηριότητα ή έναν τρόπο εκτόνωσης. Μάλιστα αποδεδειγμένα βοηθάει σκύλους με φοβίες ή χαμηλή αυτοπεποίθηση. Σας προτρέπουμε με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσετε με το σκυλάκι σας αυτή την τόσο συναρπαστική δραστηριότητα.
Συνέντευξη της Αιμιλίας Τζήλου, κριτή και προπονήτριας Agility με πολλές διακρίσεις
“Ξεκίνησα την πορεία μου στον κυναθλητισμό το 2011 με τον πρώτο μου σκύλο, έναν Γερμανικό Ποιμενικό τη Shera. Mαζί γνωρίσαμε πολλές αγαπημένες δραστηριότητες τις οποίες ακολουθώ μέχρι και σήμερα με όλα μου τα σκυλάκια. Έπειτα ήρθε στη ζωή μου το πρώτο μου Border Collie όπου ξεκίνησε πιο ενεργά και η σταδιοδρομία μου στο άθλημα του Agility.
Με όλα μου τα ενήλικα σκυλάκια έχουμε καταφέρει να είμαστε μέλη της Εθνικής Ομάδας σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το 2015 μέχρι σήμερα.
• Πρώτη θέση στο Agility run στην κατηγορία Medium το 2019 με τη Remeny (Mudi) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FCI.
• Δεύτερη θέση στο Ομαδικό Jumping run στην κατηγορία Large, το 2022 (Μέλος της ομάδας η Destiny-Border Collie) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FCI.
• Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ομαδικού στην κατηγορία Large, το 2022 (Μέλος της ομάδας η Destiny- Βorder Collie) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FCI. Εκτός από το Agility όμως λατρεύουμε να κάνουμε και άλλες δραστηριότητες busy frisbee, biteworks,tricks,obedience, dog shows,κολύμβηση,
SUP, ποδηλασία.
Άλλες επιτυχημένες εξετάσεις:
• BH / VT (υπακοή-σκύλος συνοδείας)με τα τέσσερα από τα πέντε σκυλάκια. • SPR1 (καθήκοντα φύλαξης) με την April(Border Collie) • Obedience1 (αγωνιστική υπακοή) με την April(Border Collie)
Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να ανέβει στο υψηλότερο βάθρο σε παγκόσμιες διοργανώσεις, στο κυνάθλημα του agility. Μάλιστα, πρόπερσι στεφθήκατε πρωταθλητές, κατακτώντας με την Εθνική Ομάδα Agility την 1η θέση στο ομαδικό (Agility World Champions Large – AWC 2022). Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Θεωρώ πως αυτή η επιτυχία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος λόγος που έφερε την ανάπτυξη, είναι ότι αρκετοί αθλητές από εμάς ταξιδεύουμε συχνά στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην κεντρική Ευρώπη, η οποία είναι η «βασίλισσα» του agility, ώστε να εκπαιδευτούμε και να διαγωνιστούμε. Έτσι, μάθαμε, αρχικά, να δίνουμε μεγάλη βάση στο θέμα ασφάλεια, αλλά και στους συγχρόνους τρόπους εκπαίδευσης σκύλων.
Ένας ακόμη λόγος, είναι ότι έχουμε την τάση να «ακολουθούμε» και να προσπαθούμε να φτάσουμε σε διοργανωτικό -αλλά και αγωνιστικό επίπεδο-, τις κορυφαίες χώρες του agility. Επιπλέον, στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί πολλά agility clubs και υπάρχουν πολλές επιλογές για να ξεκινήσει κάποιος αυτό το υπέροχο άθλημα.
Επίσης, έχει βοηθήσει πολύ η δημιουργία επιτροπής agility από τον Κυνολογικό Όμιλος Ελλάδος, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια των φίλων του agility όλα αυτά τα χρόνια. Μέσω αυτής της επιτροπής γίνονται πολλά έργα, πάντα και μόνο προς το καλό του αθλήματος. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι είμαστε Έλληνες και το ελληνικό ταμπεραμέντο μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί πως είναι έντονο και δεν το βάζουμε εύκολα κάτω!
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που κερδίζετε με τη Remeny την πρώτη θέση στην παγκόσμια διοργάνωση της FCI στην κατηγορία medium (AWC 2019, AWC 2024). Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας το μυστικό των επιτυχιών σας;
Το μυστικό μας; Είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων! Χρειάζεσαι, αρχικά, έναν ποιοτικά καλό σκύλο για το άθλημα, έναν υγιή σκύλο με πολλή όρεξη για δουλειά, έπειτα έναν καλό προπονητήεκπαιδευτή και, τέλος, έναν εξίσου καλό χειριστή όπου θα καθοδηγεί σωστά τον σκύλο! Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος… η απλή! νΠίσω από τα παραπάνω, όμως, υπάρχουν οι αμέτρητες αποτυχίες, οι πολλοί τραυματισμοί, οι ατελείωτες ώρες προπόνησης, τα βράδια που αντί να ξεκουραστείς σκέφτεσαι πώς θα λύσεις ένα προπονητικό πρόβλημα το όποιο έχει προκύψει… οι πολλές στιγμές που μπορεί να σκεφτείς να τα παρατήσεις… έως ότου ξυπνήσεις το επόμενο πρωί και πεις: «Όχι, θα τα καταφέρουμε!».
Έτσι είναι ο πρωταθλητισμός: Θα πέσεις πολλές φορές, για να ξανασηκωθείς άλλες τόσες… και κάθε φορά θα γίνεσαι και πιο απαιτητικός από τον εαυτό σου και δεν θα το βάζεις κάτω! Γιατί, μην ξεχνάμε, δεν είσαι μόνος σου σε αυτό το ταξίδι, είσαι ομάδα με ένα άλλο, πολύ συναισθηματικό ον, κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο απαιτητικά!
Όμως και πάλι, όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία ουσία εάν λείπει κάτι βασικό: Η απόλυτη σχέση επικοινωνίας με τον σκύλο σου! Το μόνο που μπορεί να σε κάνει μια υπέροχη ομάδα με τον σκύλο σου είναι η σχέση σας εκτός στίβου, οι συχνές, ξέγνοιαστες ώρες περπάτημα στη φύση, το κολύμπι στη θάλασσα και άλλες τόσες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους, αντιμετωπίζοντάς τους ως ισάξια μέλη της οικογένειας!
Η Remeny μπορεί να δείχνει ένα τρελόσκυλο μέσα στο στίβο και πολλοί νομίζουν πως είναι όλη μέρα έτσι, αλλά όχι, στην καθημερινότητά μας είναι ένα κανονικό σκυλάκι της διπλανής πόρτας που λέμε. Κοιμόμαστε μαζί, πηγαίνουμε παρέα στα μαγαζιά, πηγαίνουμε για καφέ μαζί… είναι το τέλειο φιλαράκι!
Ως προπονήτρια και διεθνής κριτής, πιστεύεις ότι το agility είναι ένα άθλημα, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει κάθε κηδεμόνας, οποιασδήποτε φυλής; Και τι δεσμοί αναπτύσσονται μεταξύ κηδεμόνα-σκύλου;
Αδιαμφισβήτητα! Έχοντας πρωτοξεκινήσει agility με έναν σκύλο «outsider» και έχοντας δουλέψει με πολλούς διαφορετικούς σκύλους, έχω να πω με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο άθλημα μπορούν να ξεκινήσουν όλοι οι σκύλοι και όλοι οι κηδεμόνες..! Γι’ αυτό και στη χώρα μας έχει καθιερωθεί και ειδική κατηγορία «Greek Μixed Breed Champion». Μη διστάζετε να το δοκιμάσετε, ακόμη και εάν έχετε δεύτερες σκέψεις επειδή το σκυλάκι σας είναι μεγαλόσωμο ή πολύ μικρόσωμο ή ημίαιμο ή ότι άλλο θα μπορούσε να σας εμποδίσει!
Έχω δει υπέροχες ομάδες όλα αυτά τα χρόνια από σκυλάκια που πολλοί θα έλεγαν ότι δε μπορούν! Με όρεξη για δουλειά και… εντάξει, ίσως και αρκετά μεζεδάκια, όλαγίνονται! Εξάλλου, είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκτονωθεί το σκυλάκι σας, ενώ παράλληλα χτίζετε μια σχέση εμπιστοσύνης! Εδώ να σημειώσω ότι το agility είναι ένα ομαδικό άθλημα, στο οποίο απαιτείται να έχεις άψογη σχέση με τον σκύλο σου, αφού θα πρέπει να συνεργαστείς μαζί του σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, ενώ εκείνος είναι χωρίς κολάρο ή στηθόλουρο!
Συνεπώς, γι’ αυτή την άψογη συνεργασία απαιτείται να είσαι ο καλύτερος φίλος του σκύλου σου, να τον εμπιστεύεσαι και να σε εμπιστεύεται κι εκείνος! Πρόκειται για μία σχέση ζωής και όχι ένα εργαλείο για να κάνουμε το χόμπι μας.
Οι σκύλοι αθλητές χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα από ένα μέσο κατοικίδιο;
Oι σκύλοι αθλητές και, κυρίως, οι σκύλοι που κάνουν πρωταθλητισμό, ακολουθούν μία καθημερινότητα αντίστοιχη με αυτή ενός ανθρώπου πρωταθλητή! Συνεπώς, δεν προπονούνται απλώς στον στίβο, αλλά κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, τρέξιμο στο βουνό, κολύμπι στη θάλασσα, κάποιες φορές ακόμη και διάδρομο! Επίσης, είναι υπό την επίβλεψη φυσιοθεραπευτών και άλλων ειδικών, αφού όπως και οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μασάζ ή ειδικές ασκήσεις, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Τέλος, αναγκαία είναι η ισορροπημένη διατροφή και η ξεκούραση τους!
Αιμιλία, ποιοι είναι οι στόχοι σου για τις επόμενες χρόνιες; Σκοπεύεις να «κυνηγήσεις» κι άλλες διακρίσεις;
Φυσικά και οι διακρίσεις, ειδικά εάν βρίσκεσαι στοβάθρο του παγκοσμίου είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός! Κύριο μέλημά μου είναι κάθε χρόνο να δουλεύω σκληρά για εμένα και για τους μαθητές μου και να προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερο εαυτό των σκύλων μας μέσα στο στίβο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από το να βλέπεις την ανοδική εξέλιξη των σκύλων σου! Και όπως συνηθίζω να λέω: «Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να ξεπεράσεις τους άλλους, προσπάθησε να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, μόνο αυτό θα σε πάει μπροστά»!
Η πρώτη φορά στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθληματος Αgility της FCI!
Η πρώτη διάκριση για την Εθνική Ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο FCI - Federation Cynologique Internationale Agility World Championship ήταν το 2019 στο Turku της Φινλανδίας. Η Αιμιλία Τζήλιου με τη Remeny (Mudi) κέρδισαν τη διαδρομή Individual Agility Medium και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, εκτοπίζοντας τον Γερμανό μπρωταθλητή Silas Boogk και μάλιστα με σημαντική διαφορά χρόνου κάνοντάς μας Εθνικά Υπερήφανους.
Έχει βοηθήσει πολύ η δημιουργία επιτροπής agility από τον Κυνολογικό Όμιλος Ελλάδος, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια των φίλων του agility. Συνολικά, η Εθνική μας Ομάδα συμμετείχε στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Agility με έξι σκύλους, ένα στην κατηγορία Medium και πέντε στην κατηγορία Large. Πέρα από τη απίθανη διάκριση στα Medium με τηνίκη της Αιμιλίας Τζήλιου στο Agility, έδειξε πολύ καλή εικόνα και στα Large, δείχνοντας ότι το Agility στην Ελλάδα εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς προς τη σωστή κατεύθυνση!!!