Σκύλος στο σπίτι: Τι να κάνετε για να νιώσει άνετα όταν μένει μόνος...
Βασικές οδηγίες για να διαχειριστείτε την κατάσταση
Το άγχος του αποχωρισμού προκαλείται στον σκύλο όταν από κουτάβι συνήθισε να είναι συνεχώς με ανθρώπους ή άλλα σκυλιά και ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε να μένει μόνο του
Καλωσορίσατε το κουτάβι στο σπιτικό σας και η ζωή σας γέμισε χαρά και παιχνίδι. Σάς ακολουθεί πιστά παντού, τρέχει ξοπίσω σας για παιχνίδια και αφιερωθήκατε με αγάπη για να τού μάθετε υπομονετικά τις πρώτες εντολές. Ενθουσιαστήκατε με τους γρήγορους ρυθμούς που μαθαίνει, έτσι;
Μάλιστα ορισμένοι εκμεταλλευτήκατε τις γιορτινές ημέρες ξεκούρασης από τις υποχρεώσεις σας, για να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του. Τέλεια! Ωστόσο οι γιορτές τελειώνουν και ήρθε ο καιρός να επιστρέψετε στα καθημερινά καθήκοντα σας, που απαιτούν να λείπετε κάποιες ώρες από το σπίτι και ο σκύλος δεν μπορεί να είναι μαζί σας. Ενδεχομένως, κάποιοι από εσάς να σταματούν την τηλε-εργασία και να προκύπτει η υποχρέωση της φυσικής παρουσίας στον χώρο δουλειάς. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην καθημερινότητα επιβάλλει να λείπουμε εκτός σπιτιού κι ο σκύλος να μένει μόνος. Αναμενόμενο είναι να ανησυχείτε. Κάποιοι μπορεί και να νιώθετε τύψεις ή ενοχές. Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο και είναι αφύσικο γι΄ αυτόν να μένει μόνος. Σίγουρα, δεν θα τού αρέσει αυτή η κατάσταση. Τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται όταν μένει μόνος στο σπίτι;
Το στρες αποχωρισμού και πώς εκδηλώνεται στον σκύλο
Το άγχος του αποχωρισμού προκαλείται στον σκύλο όταν από κουτάβι συνήθισε να είναι συνεχώς με ανθρώπους ή άλλα σκυλιά και ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε να μένει μόνο του.
Κάποιοι σκύλοι εκφράζουν αυτό το άγχος με συμπεριφορές που δεν είχαν πριν. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της απουσίας μας, ο σκύλος μπορεί να λερώσει μέσα ή να καταστρέψει προσωπικά σας αντικείμενα (π.χ. τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, παπούτσια, γυαλιά οράσεων, ή άλλα αντικείμενα που έχουν την μυρωδιά σας). Ορισμένοι ιδιοκτήτες-κηδεμόνες ερμηνεύουν αυτές τις συμπεριφορές του σκύλου τους ως...εκδικητικές! Αυτό είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία εκδίκηση από τον σκύλο. Πρόκειται για μία συμπεριφορά εκδήλωσης του άγχους που νιώθει και μασουλώντας προσωπικά αντικείμενα κατευνάζει το άγχος του. Συγκρατήστε, λοιπόν, τα νεύρα σας όταν γυρίζετε σπίτι και βλέπετε βλέπετε καταστροφές.
Τι να μαλώσετε, το άγχος και τον φόβο του που έμεινε μόνος;
Ποτέ δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας εκ των υστέρων για κάτι που έκανε.
Τι να κάνετε
Οργάνωση χώρου στο σπίτι
Προετοιμάστε έναν χώρο κατάλληλο, όπου ο σκύλος θα μπορεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται χωρίς να ενοχλείται.
Είναι σημαντικό, να έχουμε ετοιμάσει τον χώρο του από την πρώτη ημέρα θα έρθει στο σπίτι, ώστε να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άνετο μεταλλικό κλουβί (crate) που κυκλοφορεί στην αγορά, όπου θα βάλετε το στρωματάκι του και μόνο ένα λούτρινο παιχνιδάκι ειδικό για σκύλος, ενώ αν είναι κουτάβι μπορείτε να βάλετε κι ένα ειδικό μασώμενο παιχνίδι για τα δόντια του.
Πώς εκπαιδεύεται να μένει μόνος
Από την πρώτη ημέρα κιόλας του ερχομού του στο σπίτι θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι να μένει μόνο.
Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα μέσα σε λίγες ημέρες, αυξάνοντας τον χρόνο της απουσίας μας. Την πρώτη ημέρα φεύγουμε και αφήνουμε το κουτάβι μόνο του για πέντε (5) την επόμενη ημέρα επαναλαμβάνουμε το ίδιο για δέκα (10), την μεθεπόμενη για δεκαπέντε (15) κ.λπ. Κάθε φορά που επιστρέφουμε, δεν δίνουμε σημασία στο κουτάβι αμέσως, αλλά το αφήνουμε να ηρεμήσει για δύο (2) - τρία (3) λεπτά, παρότι θα κάνει χαρές και θα πηδάει. Δεν τον χαϊδεύουμε, διότι δεν θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή του την συμπεριφορά και να μάθει να πηδάει πάνω μας όταν πιά θα έχει μεγαλώσει. Στην συνέχεια ανοίγουμε το crate, παίρνουμε αγκαλιά το κουτάβι και πάμε βόλτα. Έτσι το σκυλί συνηθίζει σε ένα πρόγραμμα, μαθαίνει ότι μετά την απουσία μας θα ακολουθήσει βόλτα και εκπαιδεύεται να λερώνει έξω.
Τι πρέπει να προσέχετε
Υπάρχουν φορές που δεν πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο μόνο του, ακόμα κι αν είναι εκπαιδευμένος και έχει συνηθίσει. Αν είναι άρρωστος ή πονάει, φροντίστε να είναι κάποιος κοντά του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ενδέχεται να υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες, που θα τρομάξουν το ζώο, όπως πυροτεχνήματα, κρότοι. Ο σκύλος μπορεί να είναι χαρούμενος και ήσυχος μέσα στο σπίτι, αλλά όταν ακούσει δυνατό κρότο από πυροτεχνήματα, τότε θα συνδέσει τον εκκωφαντικό θόρυβο με την απουσία μας. Έτσι κάθε φορά που θα μένει μόνος, θα αναμένει τέτοιους θορύβους τρομαγμένος, με αποτέλεσμα να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού, το οποίο δύσκολα ξεριζώνεται.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Animall» των Παραπολιτικών