Μήπως, τελικά, δεν εκπαιδεύεται μόνο ο σκύλος, αλλά είναι αναγκαίο παράλληλα να εκπαιδευτεί και ο κηδεμόνας του; Σκεφτόμαστε λανθασμένα ή σωστά και πώς μπορούμε να αποφύγουμε λάθη που οδηγούν σε παρεξηγήσεις;

Η έμπειρη εκπαιδεύτρια Σαντρίνα Βαλάτα, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα εκπαιδεύτρια σκύλων στην Ελλάδα, φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια επαγγελματικής πορείας, ενώ από το 1996 μέχρι σήμερα εκπαιδεύει και καθοδηγεί σκυλιά για τη συμμετοχή τους σε διαφημίσεις και ταινίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Με συγκεκριμένα και κατανοητά παραδείγματα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας της στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μας βοηθά να αντιληφθούμε πώς σκέφτεται ένας σκύλος, τι λάθη κάνουμε και πώς να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις με τα σκυλιά μας.

Η ιδιοσυγκρασία του σκύλου

Υπάρχουν κάποιοι κηδεμόνες που πρώτα παίρνουν έναν σκύλο στο σπίτι -συνήθως κουτάβι σε ηλικία 2 μηνών- και μετά ρωτούν τον εκπαιδευτή: «Και τώρα τι κάνω;». Επίσης, πολλοί υιοθετούν ενήλικα σκυλιά από καταφύγια, χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί από έναν ειδικό/εκπαιδευτή εάν ο σκύλος που επέλεξαν είναι ο κατάλληλος, αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.

Οι οδηγίες του εκπαιδευτή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην ομαλή συμβίωση με τον σκύλο μας. Με την καθοδήγησή του μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις συμβουλές του. Διότι στην εκπαίδευση δεν διδάσκεται μόνο ο σκύλος, αλλά και ο κηδεμόνας του. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, με δική του προσωπικότητα.

Για παράδειγμα, αν ο εκπαιδευτής εξηγήσει στον κηδεμόνα ότι ο σκύλος του είναι κυνηγόσκυλο και λόγω της φυλής του χρειάζεται καθημερινά εξάσκηση και εκτόνωση, όμως ο σκύλος βγαίνει βόλτα μία φορά την ημέρα, τότε μοιραία θα επιδοθεί σε... εκτονωτικές καταστροφές.

Ενα Golden Retriever, ως θηραματοφόρο, θα οδηγηθεί από το ένστικτό του να αρπάξει την παντόφλα. Αν το κυνηγάμε για να του βγάλουμε την παντόφλα από το στόμα, ξέρετε τι θα νομίζει; Οτι το κυνηγητό είναι παιχνίδι κι άντε πιάστε τον! Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μαθαίνουμε στον σκύλο την εντολή «φέρ’ το», αλλά για να υπακούσει, πρέπει να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο θα το μάθει.

Η βόλτα μαζί του 

Ορισμένοι κηδεμόνες απευθύνονται στον εκπαιδευτή όταν έχει ήδη εκδηλωθεί η προβληματική συμπεριφορά και ενώ ο σκύλος τους είναι συνήθως μεγαλύτερος από 6 μηνών. Συχνό παράπονό τους είναι η υπόθεση «βόλτα», που μετατρέπεται σε αγώνα δρόμου.

Θα τους ακούσετε να παραπονιούνται: «Τραβάει λουράκι στη βόλτα» και «Με ρίχνει κάτω». Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν αφενός ο σκύλος βγαίνει σπάνια από το σπίτι και αφετέρου ο κηδεμόνας του δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στη βόλτα, πώς να κρατήσει το λουράκι κ.λπ.; Ετσι, ο σκύλος... βγάζει βόλτα τον κηδεμόνα του.


*Δημοσιεύτηκε στο «Animall» των «Παραπολιτικών»