Συχνά, πολλοί κηδεμόνες θεωρούν λανθασμένα ότι ο σκύλος τους έχει προβληματική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, θα τους ακούσετε να λένε: «είναι άγριος ο σκύλος μου. Γίνεται επιθετικός και γαβγίζει σε άλλα σκυλιά». Δυστυχώς, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να ερμηνεύσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος γαβγίζει επειδή θέλει να πάει κοντά στον άλλο σκύλο, να μυριστούν και να γνωριστούν.

Αλλες φορές γαβγίζει από φόβο ή από χαρά, καθώς κάθε γάβγισμα είναι διαφορετικό. Πολλά σκυλιά γαβγίζουν επειδή δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά σε μικρή ηλικία ή ως κουτάβια είχαν αρνητικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικοινωνικά και κατ’ επέκταση επιθετικά.
Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις συμβουλές του
Η επιθετικότητα είναι ένα μεγάλο, ξεχωριστό κεφάλαιο, που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Υπάρχουν και κηδεμόνες που αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τον σκύλο τους, παρά τις οδηγίες και τις συμβουλές του εκπαιδευτή. Παραπονιούνται: «Γιατί ακούει εσένα, κυρία Σαντρίνα; Γιατί εμένα δεν με ακούει;».

Ο εκπαιδευτής έχει άλλο κύρος στα μάτια του σκύλου, διότι είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πώς θα μιλήσει και πώς θα κοιτάξει τον σκύλο.

Εχετε αναρωτηθεί για ποιον λόγο ο σκύλος συμπεριφέρεται διαφορετικά στο κάθε μέλος της οικογένειάς του; Στα μάτια του η δυναμική κάθε μέλους είναι διαφορετική, όπως συμβαίνει σε μια αγέλη. Μέσα στην οικογένεια, το φαΐ για τα κατοικίδια είναι δεδομένο. Ετσι, ο σκύλος δεν θα υπακούσει τόσο αυτόν που τον ταΐζει όσο αυτόν που τον βγάζει βόλτα και παίζει μαζί του. Κι αυτό διότι το παιχνίδι είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση στη ζωή του σκύλου. Η μάθηση γίνεται με παιχνίδια και δεν χρειάζεται βία σε καμία περίπτωση.

Ο ιδανικός κηδεμόνας

Ιδανικός θεωρείται ο κηδεμόνας που ενημερώνεται πριν ακόμη αποκτήσει σκύλο, διαβάζει σχετικά βιβλία, ρωτάει γνωστούς, απευθύνεται σε επαγγελματίες εκπαιδευτές και εκτροφείς. Ετσι, για παράδειγμα, δεν θα μαλώσει το κουτάβι επειδή λέρωσε, αλλά θα του δείξει τι πρέπει να κάνει, εφόσον γνωρίζει τον τρόπο. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν super dogs.

Η εξυπνάδα και οι δυνατότητες του σκύλου μας καλλιεργούνται ανάλογα με τον χρόνο που του αφιερώνουμε και τον τρόπο που καλλιεργούμε τις δυνατότητές του.


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Animall» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»