«Με λένε Βαγγέλη. Και είμαι γιατρός. Εργάζομαι σε πολλά νοσοκομεία, με γυναίκες και άντρες. Με παιδάκια, αλλά και ηλικιωμένους. Έχω καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους, όπως αγκαλιές και φιλιά. Είμαι λίγο διαφορετικός… Δεν φοράω ιατρική ποδιά, αλλά γούνα. Εχω τέσσερα πόδια και είμαι σκύλος»… Αυτά θα μας έλεγε εν συντομία ο Βαγγέλης αν μπορούσε να συστηθεί. Αν μπορούσε να μας μιλήσει, για την ακρίβεια. Γιατί την παρουσία του μπορεί να την κάνει αισθητή και με το παραπάνω. Αλλωστε, είναι ο πρώτος σκυλάκος που μπαίνει σε νοσοκομεία για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κι ο πρώτος που μπήκε και σε δωμάτιο ασθενούς.

Ο Βαγγέλης έχει αποφοιτήσει από την «ιατρική» σχολή του Dog Therapy. Μπήκε στον χώρο αυτόν από κουτάβι 4 μηνών και έχει εκπαιδευτεί σε Ελλάδα και Αμερική, για να μυήσει τον ιατρικό κλάδο στη «θεραπευτική» φροντίδα και αγάπη.

Σε ακούει χωρίς να προσπαθεί να πάρει τον λόγο. Στέκεται πλάι σου χωρίς να προσπαθεί να πάρει τίποτα από εσένα! Αυτό και μόνο είναι πανάκεια

Η πρωτοποριακή αυτή δράση, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, ξεκίνησε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας (πρώτη φορά και σε δωμάτιο ασθενούς), καθώς και στην Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και στο Τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο «Αιγινήτειο». Οι θεραπείες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τη συναισθηματική υποστήριξη και τη θεραπευτική παρέμβαση. Και στις δύο περιπτώσεις η παρουσία του σκύλου επιβεβαιώνει πως η επαφή μαζί του μόνο καλό μπορεί να κάνει, αφού μειώνει το άγχος και καλλιεργεί την αισιοδοξία, που τη χρειάζεται τόσο πολύ κάποιος που υποφέρει συνειδητά ή ασυνείδητα.

Σωματικά ή ψυχικά. Κι αν ο Βαγγέλης, όπως και όλοι οι φίλοι του δεν μπορούν να μιλήσουν; Τι σημαίνει αυτό για την προσφορά τους; Μήπως τελικά αυτή δεν είναι και η μαγική επαφή με ένα τετράποδο; Να σε ακούει χωρίς να προσπαθεί να πάρει τον λόγο. Στέκεται πλάι σου χωρίς να προσπαθεί να πάρει τίποτα από εσένα, γενικώς! Αυτό και μόνο είναι πανάκεια για όλα τα τραύματα.

animals_2

Τι είναι ο dog therapy

Dog Therapy είναι ο οργανισμός που ξεκίνησε τη δράση του το 2013, με σκοπό να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ σκυλιών και ανθρώπων που νοσούν, ως καινοτόμος θεραπευτική μέθοδος. Ο οργανισμός στελεχώνεται από έμπειρη επιστημονική ομάδα. Η θεραπεία με τη βοήθεια σκύλων δεν είναι απλώς μια εναλλακτική προσέγγιση, αλλά μια γέφυρα που ενώνει την επιστήμη με την «καρδιά».

Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας, οι σκύλοι θεραπείας συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, προσφέροντας όχι μόνο φυσική ανακούφιση, αλλά και ψυχική ενδυνάμωση.


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Animall» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»