Η Toyota θέλησε να μάθει πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι το υβριδικό της σύστημα, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι 4.500 χιλιομέτρων, από την δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και το Λος Άντζελες έως την ανατολική ακτή και την Νέα Υόρκη.

Για το ταξίδι, που ισοδυναμεί περίπου με την απόσταση από τη Λισαβόνα στο Βερολίνο, επιλέχθηκε το Toyota Prius, το οποίο τροφοδοτείται από το υβριδικό σύστημα πέμπτης γενιάς και έναν 2λιτρο βενζινοκινητήρα.

Η διαδρομή δοκίμασε την αποδοτικότητα του Prius σε ποικίλες συνθήκες, από τη ζέστη της ερήμου μέχρι την κίνηση εντός πόλη.

Πίσω από το τιμόνι του βρέθηκε ο Wayne Gerdes, ο οποίος διαχειρίστηκε με δεξιοτεχνία την ταχύτητα, το έδαφος και τα καύσιμα. Δήλωσε σχετικά: «Για μια τέτοιου τύπου απόπειρα ρεκόρ, χρειάζεται πολύς προγραμματισμός. Και, αν τα πράγματα αλλάξουν, πρέπει να προσαρμόσεις το σχέδιό σου. Να βρεις τι θα μπορέσεις να κάνεις για να πετύχεις αυτόν τον στόχο».

Το Toyota Prius κατάφερε να αποσπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη οικονομία και αποδοτικότητα καυσίμου κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το Λος Άντζελες ως την Νέα Υόρκη, επιτυγχάνοντας μέση κατανάλωση 2,53 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Ο Wayne Gerdes ολοκλήρωσε το ταξίδι, πιέζοντας το Prius στα όριά του σε διαφορετικά εδάφη.

Ο Michael Tripp, αντιπρόεδρος της ομάδας μάρκετινγκ οχημάτων της Toyota ανέφερε: «Το Prius μας έχει εντυπωσιάσει τα τελευταία 23 χρόνια και συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει και σήμερα. Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη χαμηλότερη κατανάλωση ανά 100 χιλιόμετρα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το Prius είναι πραγματικά ένα θαύμα της μηχανικής».