Για µια καρέκλα τα κάνουν όλα

Εάν πρέπει να αναζητήσουµε τη χαµένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήµατος, θα πρέπει και να επικεντρωθούµε σε εκείνα τα πρόσωπα που έχουν µετατρέψει σε µπίζνα τη συµµετοχή τους στα κοινά και µε τη συµπεριφορά τους δείχνουν ότι η εξασφάλιση µιας κοινοβουλευτικής έδρας είναι αυτοσκοπός. Ενίοτε και ζήτηµα «ζωής ή θανάτου» για τους ίδιους. Το κακό έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια και η πλάκα είναι ότι αυτοί που περιφέρονται από το ένα κόµµα στο άλλο, καταπώς τους βολεύει, για να επανεκλεγούν, επικαλούνται τη «συνείδησή» τους, που -τάχα µου- δεν τους επιτρέπει να παραβιάσουν τις ιδεολογικές αρχές που πρεσβεύουν, ή χρησιµοποιούν γενικώς και αορίστως τους ψηφοφόρους τους, για να εµφανίσουν τις µετακινήσεις τους σε έναν άλλον πολιτικό φορέα ως λαϊκή επιταγή. Η αλήθεια όµως είναι µία: τους κόφτει µόνο η πολιτική τους επιβίωση και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την αξιοπρέπεια ή την υστεροφηµία τους. Όσο -δε- υπάρχει κόσµος που µε διάφορες µαλαγανιές καταφέρνουν να τον πείσουν για να τους ξαναψηφίσει εκεί που θα κάνουν µεταγραφή, δεν τους ενδιαφέρει το ηθικό σκέλος των αποφάσεών τους. Είναι όπως οι επαγγελµατίες αθλητές στο ποδόσφαιρο και το µπάσκετ. Καρφί δεν τους καίγεται για τη φανέλα της οµάδας, εάν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν προοπτική σε αυτή, ώστε να πάρουν πρωτάθληµα. Θα ψάξουν, µε τον µάνατζέρ τους, τη συµµετοχή τους σε µια άλλη ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Η κάστα όµως των συγκεκριµένων πολιτικών είναι χειρότερη απ’ τους επαγγελµατίες αθλητές. Γιατί οι τελευταίοι κάποια στιγµή θα κρεµάσουν τα παπούτσια ή τη φανέλα τους, σε αντίθεση µε τους πολιτικούς που δεν πάνε ποτέ σπίτι τους, αλλά -µην έχοντας τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους-, ψάχνονται δεξιά και αριστερά.



Όπως η Κατερίνα Χέλμη στα «Κόκκινα φανάρια»…

Μόνο το «στάσου, θα φαρμακωθώ, αν μας εγκαταλείψεις» δεν είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στον βουλευτή Φθιώτιδας του κόμματος Γ. Σαρακιώτη, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, προκειμένου να τον ψήσει να μην ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στον χώρο αυτό «χωράει και έχει μέλλον». Ο Γ. Σαρακιώτης έκανε πως τον άκουγε με προσοχή και προβληματισμό, αλλά στο τέλος δεν του άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Του πέταξε κάτι ατάκες του τύπου «με πιέζει ο κόσμος που με στηρίζει να ανεξαρτητοποιηθώ», ακολούθως πήγε να τον καθησυχάσει, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν έχει σκοπό να πάει αμέσως στο κόμμα του Στ. Κασσελάκη. «Σε παρακαλώ, ξανασκέψου το» ήταν η τελευταία φράση του Σ. Φάμελλου.

Πανηγυρίζουν στην Κουμουνδούρου και στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, επειδή στα απομνημονεύματά της η Ά. Μέρκελ εκθειάζει τον πρώην πρωθυπουργό για τις «κωλοτούμπες» που έκανε, προκειμένου να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε συνθήκες ασύντακτης χρεοκοπίας και ο ίδιος καταλήξει στου Γουδή.

«Έσκασε» Μήττα υπέρ Σαμαρά

Κάπου πήρε το μάτι μου χθες μια δήλωση που έκανε υπέρ του Αντ. Σαμαρά, με σκοπό να καταγγείλει τον Κ. Μητσοτάκη, επειδή διέγραψε από τη ΝΔ τον Μεσσήνιο πολιτικό, η πρώην «γαλάζια» υποψήφια βουλευτής στον Νομό Καβάλας, Βάσω Παπουτσή-Μήττα. Αν δεν κάνω λάθος, τη συγκεκριμένη κυρία ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που την τίμησε το 2019 βάζοντάς τη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντ. Σαμαράς, που ήταν αρχηγός της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2012, ούτε καν ασχολήθηκε μαζί της, ενώ η ίδια καιγόταν να πάρει το χρίσμα της υποψήφιας βουλευτού στον Νομό Καβάλας. Μάλιστα, είχε καταθέσει και αίτηση, γιατί το όνομά της έπαιζε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκείνη την εποχή. Προφανώς, ο Αντ. Σαμαράς την έκρινε ακατάλληλη ή κάποιοι μεσολάβησαν και του ζήτησαν -αντί γι’ αυτή- να βάλει στο ψηφοδέλτιο τον Γ. Πασχαλίδη. Και υποτίθεται ότι ο σύζυγός της, Θανάσης, ήταν φίλος του Σαμαρά.


Δεν πρόλαβε

Εάν δεν είχε φύγει από τη ζωή η Βάσω Παπανδρέου σίγουρα θα είχε εκδώσει μια ανακοίνωση, προκειμένου να σχολιάσει τα όσα αποκαλυπτικά αναφέρει στα απομνημονεύματά της η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και έπρεπε να διαχειριστεί τη «βόμβα» της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Η Βάσω Παπανδρέου ήταν αυτή που ζητούσε από τον Γ. Παπανδρέου να πάρει αμέσως αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να μην απολέσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, επειδή είχε εκλεγεί με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», επέλεξε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας επιδοματικά μέτρα. Και μετά, μας ήρθαν τα μνημόνια κατακέφαλα.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή