Εφ’όλης της ύλης μίλησε ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης στην «Απογευματινή». Ο κ. Μαραγκάκης ανέπτυξε τον σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα αλλά τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως δημοτική αρχή. 

Ποια τα περιβαλλοντικά πρότυπα της δημοτικής αρχής για τη μετεξέλιξη του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη σε βιώσιμη πόλη;

Η στρατηγική στόχευση μας για μια  πόλη με βιώσιμο χαρακτήρα και με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνοψίζονται σε οχτώ στόχους για την υλοποίηση των οποίων είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

  1. Συνεχής ανάληψη προληπτικών ή διορθωτικών πρωτοβουλιών για την πιο παραγωγική χρήση των πόρων για τις υπηρεσίες του Δήμου μας
  2. Μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και προστασία της ανθρώπινης υγείας
  3. Συστηματική προσπάθεια μείωσης των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον μέσω της βελτίωσης των λειτουργιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στην συγκομιδή των απορριμμάτων και στην ανακύκλωση
  4. Εξοικονόμηση ενέργειας με την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών
  5. Διευκόλυνση κυκλοφορίας και στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων, προβλέποντας συγκεκριμένα μέτρα κατά τον σχεδιασμό
  6. Εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου μας
  7. Σταδιακή αλλαγή του στόλου των πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων οχημάτων της Αυτοδιοίκησης
  8. Διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού μας σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης.

Με την ευκαιρία της ερώτησης σας, θέλω να σας πω ότι πρόσφατα είχα την  ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρο Κίντζιο με ζητούμενο την προώθηση κοινών δράσεων και την ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας  και πανεπιστημιακής κοινότητας. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων, καινοτόμων δράσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και του πρασίνου στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μας. Πιστεύω στη συνεργασία αυτή και προσδοκώ τα καλύτερα αποτελέσματα.

 Υπάρχουν στις προτεραιότητες σας περιβαλλοντικά έργα με τα οποία αναβαθμίζεται ο οικολογικός χαρακτήρας του Δήμου σας;

 Η αύξηση πρασίνου αποτελεί βασική προτεραιότητά μας και για το λόγο αυτό υπήρξε αναλυτική καταγραφή πρασίνου στην οποία  μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται δεντροστοιχίες, πάρκα, άλση και πεζόδρομοι.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η αναλογία πρασίνου είναι 6,6 τετραγωνικά ανά κάτοικο όταν σύμφωνα με το WWF το βέλτιστο είναι 9 τετραγωνικά ανά κάτοικο. Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας στην καταμέτρηση δεν έχει συμπεριλάβει το χώρο του παλαιού Νεκροταφείου Νεαπόλεως. Στόχος μας είναι με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, τον εμπλουτισμό φύτευσης στα άλση της πόλης και τη συμπληρωματική φύτευση στους δρόμους, την επόμενη 5ετία να έχουμε φτάσει τα 10 τετραγωνικά ανά κάτοικο.

Μετά την ολοκλήρωση του Πρότυπου Οικολογικού Πάρκου στην κοινότητα του Ρέντη, μελετάται η δημιουργία ενός δεύτερου πάρκου περιφερειακά του βρεφικού σταθμού Καβάφη και ενός τρίτου σ ’ένα τμήμα του παλαιού νεκροταφείου. Μέσα στην Άνοιξη θα προχωρήσουμε σε νέες μαζικές φυτεύσεις, περίπου 3.000 δέντρων στο Άλσος Αγ. Φίλιππα.

Υπάρχουν ανάγκες όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και τι κάνετε για να βοηθήσετε τις πιο ευπαθείς ομάδες των πολιτών;

Οι ανάγκες είναι συνεχείς, ποτέ δεν λείπουν και αυτονόητα οι παρεμβάσεις μας είναι άμεσες και παραγωγικές. Στις προτεραιότητες μας είναι οι ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας προς τις οποίες κατά περίπτωση παρέχουμε την αρωγή μας μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας μας, όπως για παράδειγμα, η εκστρατεία υποστήριξης των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.

Αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας προς τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πολιτών. Λειτουργούν με θετικά αποτελέσματα, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Ιματιοθήκη, η διανομή τροφίμων, η ψυχολογική υποστήριξη και τα επιδόματα για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. (συντάξεις, προνοιακά προγράμματα και κοινωνικές δομές)

Βρέθηκε στο επίκεντρο ο δήμος σας για το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό αντιδημάρχου. Ποια είναι η δική σας θέση;

Πρόκειται για ένα θλιβερό από κάθε άποψη επεισόδιο για το οποίο άλλωστε εκδόθηκε και ψήφισμα καταδίκης του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Σε ό,τι με αφορά, καταδικάζω κάθε μορφής βίας, ιδίως τη σωματική από όπου και αν προέρχεται, πολύ δε περισσότερο μεταξύ μελών Δημοτικού Συμβουλίου, βία η οποία δεν ταιριάζει στην ιστορία, στους αγώνες και στο δημοκρατικό ιδεώδες που πρεσβεύει ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, ο Δήμος της προσφυγιάς, της Αντίστασης και του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβληθεί στις μέρες μας ενάντια στην Αυτοδιοίκηση γενικά και στη δυνατότητά της να εκφράζει τη γνώμη της για τις υποθέσεις της πόλης μας δε θα περάσει.

Τι περιμένουμε από τον Δήμο Αγ.Ι. Ρέντη το επόμενο διάστημα;

Βασική μας μέριμνα είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές της πόλης με έργα όπως η συντήρηση του οδικού δικτύου της πόλης με αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων, έργο με το οποίο θα βελτιωθεί σε υψηλό βαθμό η οδική ασφάλεια και παράλληλα την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 20/5