Του Χρήστου Αηδόνη*

«Η υποστελέχωση των δήμων στην Ελλάδα αποτελεί πράγματι μία σημαντική πρόκληση για την ανάπτυξή τους, καθώς επηρεάζει αρνητικά την παροχή υπηρεσιών και την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Οι δήμοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και διοικητικές διαδικασίες όπως η έκδοση αδειών, η διαχείριση πόρων και η εκπόνηση μελετών καθυστερούν σημαντικά.

Η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών καθιστά δύσκολη την αξιοποίηση ευρωπαϊκών ή άλλων διαθέσιμων κονδυλίων.

Οι δήμοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών, όπως δρόμοι, σχολεία και δημόσια κτίρια. Το πρόβλημα αυτό σήμερα επιτείνεται με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και η συντήρηση των σχολικών υποδομών καθίσταται ακόμη μία πιο δυσκίνητη διαδικασία.

Η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών και άλλων ειδικοτήτων εμποδίζει την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες.

Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στην Πολιτική Προστασία επηρεάζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή σεισμοί. Ακόμη ο δήμος πρέπει επίσης να εργάζεται προληπτικά, προετοιμάζοντας την περιοχή και τους κατοίκους για πιθανές καταστροφές.

Όλα τα παραπάνω για τον Δήμο Παλλήνης θα φάνταζαν οι «κλασικές» δυσκολίες υποστελέχωσης στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Όμως δεν είναι έτσι. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου είχε «φροντίσει» να αφήσει τον Δήμο ανοχύρωτο με ένα ξεπερασμένο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών με αποτέλεσμα σήμερα η Παλλήνη να υστερεί ακόμη και στα βασικά. Για παράδειγμα ένας Δήμος με τόσες δασικές εκτάσεις και μόλις με ένα υπάλληλο χρεωμένο στην Πολιτική Προστασία, τι να πρωτοκάνει.

Αυτό αλλάζει. Σπεύδουμε με τη δημιουργία του νέου ΟΕΥ, έτσι ώστε να καλύψουμε το συντομότερο δυνατόν κάποιες κρίσιμες ειδικότητες. Επιπλέον επιδιώκουμε με στοχευμένες εργολαβίες να καταφέρουμε την ευταξία στην πόλη. Ταυτόχρονα μέσα από τα θεσμικά όργανά μας, ζητούμε επιτακτικά από την Κεντρική Διοίκηση του Κράτους να μειώσει τους χρόνους μεταξύ εξετάσεων ΑΣΕΠ και πραγματικών προσλήψεων και φυσικά να δρομολογήσει και πόρους που καλύπτουν τις ανάγκες για εξωτερικές συνεργασίες.

Οι πολίτες από εμάς περιμένουν την αποτελεσματικότητα και σε αυτό το στοίχημα είναι κρίσιμη η στελεχιακή ενδυνάμωση. Είμαστε αποφασισμένοι να το επιτύχουμε. Ο Δήμος Παλλήνης έχει αλλάξει Σελίδα».

*Δημάρχου Παλλήνης 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή