Του Χρήστου Παππού*

Η αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Φυλής στηρίζεται σε τρεις άξονες

  • Σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην τουριστική ανάπτυξη, με την προβολή του περιβαλλοντικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου, την ανάδειξη της παράδοσης και τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας. Στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα με ελαιοκομία, οικολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με την ανάδειξη του υπάρχοντος Βιοτεχνικού Πάρκου χαμηλής όχλησης (ΒΙΟ.ΠΑ), τη δημιουργία νέου Επιχειρηματικού Πάρκου για επιχειρήσεις αιχμής και την κατασκευή υποδομών αποθήκευσης (logistics).    
  • Τη βελτίωση του οικολογικού του αποτυπώματος, μέσω της προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, της ενεργειακής και υδρολογικής του αυτοτέλειας, της βιώσιμης κινητικότητας με την κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων και της σύνδεσής του με όλα τα διαθέσιμα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (νέα γραμμή προαστιακού Άνω Λιόσια-Μέγαρα και επέκταση γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ).
  • Την άνοδο του επιπέδου ζωής των δημοτών με την κατασκευή νέων έργων υποδομής, τη βελτίωση των δομών υγείας, τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Εκπαίδευσης, την υποστήριξη των φοιτητών στις σπουδές τους, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα και την ανέγερση Φοιτητικών Εστιών και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

 Ο κρισιμότερος, από τους τρεις αναπτυξιακούς άξονες είναι το περιβάλλον, με κύριους στόχους την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου. Στα ενεργειακά, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει άδειες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 300 MW την οποία θα διαθέσει για να καλύψει τις ανάγκες του και τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών. Το υπόλοιπο θα το διαθέσει προς πώληση, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη εγκατασταθεί στην παλιά χωματερή φωτοβολταϊκά ισχύος 10 MW και μέσω της ενεργειακής κοινότητας που έχει συσταθεί αναμένεται να διατεθεί, άμεσα, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 950 ευάλωτα νοικοκυριά. Στον τομέα της ύδρευσης, έχει εξασφαλισθεί η αξιοποίηση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της Πάρνηθας, για τη διάθεση φτηνού πόσιμου νερού στους δημότες.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο και μεγαλεπήβολο σχέδιο, που  βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίησή του. Κι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, θα βελτιώσει, άρδην, την ποιότητα ζωής και την οικονομική κατάσταση των συνδημοτών μας.

*Δημάρχου Φυλής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή