* Της Σταυρούλας Αντωνάκου

Η «άγνωστη» στο ευρύ κοινό, συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής σε δομές και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελεί απ’τους πιο ουσιαστικούς τομείς παρέμβασης της Τοπική Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού. Αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, συνδράμουμε σχεδόν σε όλες τις δημόσιες δομές, προστασίας, κοινωνικής επανένταξης,ω θεραπείας και παροχής υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας που το έχουν απόλυτη ανάγκη!

Μία απ’αυτές, εδρεύει στον Πειραιά και λειτουργεί απ’το 2006 με αποκλειστική χρηματοδότηση της τότε Νομαρχίας και μετέπειτα της Περιφέρειας Αττικής. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που για το 2023 υποδέχθηκε 3.155 ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες αστεγίας αποτελεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας, για να μην υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί, να υπάρξει κοινωνική επανένταξη αλλά και να προσφέρονται καθημερινές υπηρεσίες σε ωφελούμενους που έχουν ανάγκη.

Προσφέρεται μπάνιο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πλυντήρια και στεγνωτήρια καθημερινά, βεστιάριο για την παροχή ρουχισμού, παροχή πρώτων βοηθειών, συμβουλευτική για ανεύρεση εργασίας, βασικά είδη πρώτης ανάγκης, παροχή νομικής βοήθειας και κυρίως άνθρωποι με εμπειρία και εξειδίκευση, που 365 ημέρες τον χρόνο είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν όσους το ζητήσουν! Η θετική συνεισφορά του Δικτύου και τα αποτελέσματα του, πέραν της καθημερινής φροντίδας, αποτυπώνεται στο ότι μόνο το 2023,36 ωφελούμενοι βρήκαν εργασία.

Η κοινωνική επανένταξη αποτελεί βασική μας επιδίωξη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αστεγίας αλλά και για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας. Ως πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα τονίσω ότι στην οδό Ζωσιμάδων 44 στον Πειραιά, υπάρχει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για όσες και όσους το έχουν ανάγκη. Χώρις αποκλεισμούς, με διακριτικότητα και ενσυναίσθηση, προσπαθούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους!

*Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο eota που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παραπολιτικά στις 13-7