«Προστατεύουμε το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες», άρθρο του Βλάσση Σιώμου, Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ
Άρθρο παρέμβαση
Διανύουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο της τελευταίας 30ετίας, με παρατεταμένη ξηρασία, με εμφανείς της επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τονίζει ο Βλάσσης Σιώμος Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ
Του Βλάσση Σιώμου*
Διανύουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο της τελευταίας 30ετίας, με παρατεταμένη ξηρασία, με εμφανείς της επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που συνδυάζονται με μια σειρά θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη πρόληψη και να οδηγήσουν στην εδραίωση μιας νέας κατεύθυνσης από την πολιτεία, που θέλει τη συνευθύνη του κράτους , των Δήμων και των πολιτών στη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης.
Η συνεισφορά των Δήμων στα μέτρα πυροπροστασίας κάθε χρόνο, με πολύ περισσότερο αγώνα, υπερβαίνει κατά πολύ τις συμβατικές τους δυνατότητες, με βάση τους διαθέσιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Οι τακτικοί πόροι δεν επαρκούν για τους αναγκαίους καθαρισμούς και τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης στη συντριπτική πλειονότητα των Δήμων της χώρας μας. Τακτικό προσωπικό στα τμήματα πολιτικής προστασίας επί της ουσίας δεν υφίσταται, με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και συνεπώς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες και θεσμικές μας υποχρεώσεις με έκτακτο προσωπικό , μπαίνοντας με αυτοθυσία στη μάχη της πυροπροστασίας οι αιρετοί αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Παρά τις υπάρχουσες αυτές συνθήκες, κάθε μέρα της αντιπυρικής περιόδου, σε 24ωρη βάση, όλοι οι δήμοι βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και σε θέση μάχης, με τις υπηρεσίες τους, το έκτακτο προσωπικό , τους εθελοντές και τον διαρκώς εκσυγχρονιζόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό τους.
Το βλέπουμε αυτό και στους καθαρισμούς των οικοπέδων, που παρά το ότι η εφαρμογή, είχε και έχει δυσκολίες και αδυναμίες και παρά το ότι η χρονική πίεση είναι τεράστια, η ανταπόκριση και η συμμόρφωση των πολιτών, είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενες χρονιές.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης παρά την έλλειψη προσωπικού και επαρκών πόρων, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα και έχουν προβεί στο καθαρισμό και τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας στο σύνολο σχεδόν των χώρων δικής τους ευθύνης, αλλά και συνδράμοντας τους πολίτες στην ολοκλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων.
Λόγω της εγγύτητας, της γνώσης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής ευθύνης τους, οι δήμοι είναι αυτοί που συνήθως εντοπίζουν και επεμβαίνουν πρώτοι, σε κάθε νέα εστία πυρκαγιάς, συνδράμοντας και με τα δικά της μέσα στη πρώτη προσβολή μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι αρμόδιο εκ του νόμου για την καταστολή περιστατικών πυρκαγιάς .
Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όλους τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς είναι διαρκής και εποικοδομητική, με προτάσεις για την διαμόρφωση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, όσο και σε επίπεδο βελτίωσης της επιχειρησιακής λειτουργίας και του αναγκαίου συντονισμού που διασφαλίζεται από τη συμμετοχή μας σαν ΚΕΔΕ στο ΕΣΚΕΔΙΚ, αλλά και στα άλλα όργανα συντονισμού και ελέγχου .
Επιπρόσθετα η συνεργασία των Δήμων με τις Περιφέρειες είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και ο συντονισμός μας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών έχει έως σήμερα αξιολογηθεί θετικά.
Απαιτείται όμως μια δομημένη προγραμματική συνεργασία στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που δεν θα επαφίενται στα πρόσωπα που εκπροσωπούν κάθε φορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες αλλά θα χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και συμπληρωματικότητα.
Σε ότι αφορά τα Δασαρχεία η συνεργασία μας είναι επίσης πολύ καλή αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι χρόνοι των εγκρίσεων για εργασίες καθαρισμού της εύφλεκτης βιομάζας ή άλλες παρεμβάσεις αφού είναι συνήθεις και επαναλαμβανόμενες κάθε έτος οι περισσότερες εξ’ αυτών.
Εξάλλου η αγωνία για να προετοιμαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα και έγκαιρα σε κάθε αντιπυρική περίοδο αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι κοινή και διαρκής.
Γνωρίζουμε ότι πολλές από τις θεσμικές αλλαγές και πρωτοβουλίες που έγιναν φέτος από τη κυβέρνηση, έχουν στόχο να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο δοκιμάζεται και βελτιώνεται καθημερινά στο πεδίο.
Γι’ αυτό πιστεύουμε και προτείνουμε ότι αφού φέτος αξιολογήσουμε και βελτιώσουμε την εφαρμογή όλων των μέτρων και πρωτοβουλιών πρόληψης και οργάνωσης της πυρόσβεσης στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, να προχωρήσουμε με ευρεία διαβούλευση στον έγκαιρο σχεδιασμό της νέας αντιπυρικής περιόδου. Με αυτές τις προϋποθέσεις, εργαζόμενοι έγκαιρα και συντονισμένα, αλλά και με αμοιβαίες δεσμεύσεις μεταξύ κρατικών φορέων και αυτοδιοίκησης, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια πιο αποτελεσματική υλοποίηση χωρίς δυσλειτουργίες στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.
*Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ. Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή