Στο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που απέκτησε για πρώτη φορά ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Δήμαρχος Αρμόδιος Δρίκος. Παράλληλα ανέπτυξε όλον το σχεδιασμό του αλλά και ότι έχει γίνει το πρώτο εξάμηνο της παρούσας θητείας.

 Τι περιλαμβάνει το «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που απέκτησε για πρώτη φορά ο δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας;

Ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας αποτελείται από περιοχές, με διαφορετικά στοιχεία και γνωρίσματα, γεγονός που καθιστά το έργο όλων, πιο δύσκολο. Ως εκ τούτου, η νέα δημοτική Αρχή έχει σε πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση των περιοχών μας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο τόπος μας έχει πληγεί από διάφορες φυσικές καταστροφές, παρ’ όλα αυτά όμως, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη αλλά ούτε και σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Από την αρχή της Διοίκησής μας,  η Πολιτική Προστασία είναι ένα θέμα, το οποίο αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα μας.

Σε διάστημα περίπου έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της με όραμα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αλλά και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, «γυρίζουμε σελίδα» υλοποιώντας καινοτόμες πρωτοβουλίες  πρόληψης και ετοιμότητας. Δράσεις τις οποίες οι κάτοικοι του δήμου μας ουδέποτε είχαν δει.

Έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας,  προχωρήσαμε στον σχεδιασμό μιας σειράς δράσεων για την Πολιτική Προστασία.

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της Αττικής που διαθέτουμε ένα υπερσύγχρονο και πλήρες κέντρο ελέγχου για την Πολιτική Προστασία. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές ‘’χτίζοντας’’ «εναέριο τείχος προστασίας» με drones να πραγματοποιούν ‘’αεροπολίες’’ πάνω από όλο τον Δήμο 24 ώρες το 24ωρό, ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και πιο αποδοτικοί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας όχι μόνο με προσωπικό, αλλά με καινούργιο εξοπλισμό καινούργια οχήματα και μηχανήματα σε όλα τα επίπεδα.

Σε 6 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαζί με τους συνεργάτες μου, είμαστε η πρώτη Δημοτική Αρχή που μετά από πολλή δουλειά, σε επίπεδο νομοσχεδίων και υλοποίησης του «κομματιού» της πρόληψης καταθέσαμε το «1ο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για τις πόλεις», σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και ευχαριστούμε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που είναι αρωγός στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησής σε έναν Δήμο τόσο μεγάλο όπως της Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Προχωρήσαμε για πρώτη φορά όλων των προβλεπόμενων σχεδίων τα οποία είναι: ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ για σεισμό, ΒΟΡΕΑΣ για χιονιά, ΙΟΛΑΟΣ για φωτιά, ΔΑΡΔΑΝΟΣ για πλημμυρικά φαινόμενα, ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ για τεχνολογικά ατυχήματα και ΣΟΠΑΠ για Σχέδια Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών.

Στη συνέχεια για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Πολιτικής Προστασίας όπου όλες οι πληροφορίες των σχεδίων μπορούν να ανασυρθούν από ηλεκτρονικές συσκευές (ONLINE – OFFLINE) που έχει η ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα της παροχής πλήρους εικόνας για το τί συμβαίνει και έχει επίσης εικόνα των μέσων που διαθέτει ο Δήμος σε μηχανήματα έργου, μνημόνια συνεργασίας που αφορούν π.χ. την μεταφορά πολιτών με πούλμαν, την σίτιση κλπ.

Πως λειτούργησαν οι δημότες με τον καθαρισμό οικοπέδων και πως τα πήγε ο Δήμος;

 Ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι υπηρεσίες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, ξεκίνησαν τη διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος και φυσικά στο πλαίσιο του καθήκοντος απέναντι σε δημότες και κατοίκους, αλλά και της συλλογικής ευθύνης απέναντι στη χώρα μας, η οποία και φέτος βρίσκεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές.

Παρείχαμε άμεση ενημέρωση στους δημότες μας, για τον νέο νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι, τόσο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου όσο και από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η κατάσταση με τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί ακόμη μεγάλη απόσταση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το διαπιστώσαμε από τον αριθμό ερωτήσεων και διευκρινίσεων που έφταναν καθημερινά στον δήμο.

Κινούμενος σε όλες τις δημοτικές ενότητες, συμπέρανα ότι φέτος οι πολίτες πήραν πιο σοβαρά το θέμα.

Καθημερινά βρισκόμασταν «επί ποδός» σε κάθε σημείο του Δήμου και παρακολουθούσαμε την πρόοδο που είχε συντελεστεί.

Αν συνεχιστεί η ίδια προθυμία και μεθοδικότητα, τότε σίγουρα το καλοκαίρι του 2025 θα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Παράλληλα, μεριμνήσαμε στην ολοκλήρωση καθαρισμού οικοπέδων που ανήκουν στο Δημόσιο, γειτνιάζουν με κατοικίες και κτήρια ενδιαφέροντος και βρίσκονται εντός των διοικητικών μας ορίων.

Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε ως προς τις τεχνικές υποδομές και το προσωπικό, με σχέδιο και σωστό προγραμματισμό, καταφέραμε, να ανταποκριθούμε στο πολύ δύσκολο ζήτημα της περισυλλογής κλαδευτικών και όχι μόνο υπολειμμάτων, και την μεταφορά τους στο κατάλληλο σημείο.

Το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε ελέγχους και αυτοψίες, τόσο στα οικόπεδα που έχουν δηλωθεί ως «καθαρισμένα» στην πλατφόρμα, όσο και στο σύνολο των ιδιωτικών οικοπέδων της πόλης

Πως εξελίχθηκε το δημοτικό έργο στο πρώτο διάστημα της θητείας;

Ξεκινήσαμε από το μηδέν.  Κληρονομήσαμε  πολλά  προβλήματα, παθογένειες αλλά και εκκρεμότητες όμως με σχέδιο και επιμονή πετύχαμε, σε έξι μήνες να γίνουν όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Για το πρώτο εξάμηνο διοίκησης, η εκτίμηση είναι ότι πήγε πολύ καλά, πετύχαμε την δημοπράτηση πολύ σημαντικών έργων μεταξύ των οποίων είναι τα έργα της ύδρευσης και συγκεκριμένα η υδροδότηση του Αλεποχωρίου από την γεώτρηση της Βένιζας, η γεώτρηση της Βένιζας μαζί με την αφαλάτωση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σημαντικό έργο της αφαλάτωσης ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλίες της παρούσας Διοίκησης, ένα σημαντικότατο έργο και σε συνδυασμό με το έργο της Βένιζας αποτελούν την λύση για το θέμα της λειψυδρίας στο Αλεποχώρι. Σημαντικά έργα είναι η προώθηση της αλλαγής των σωλήνων αμιάντου της περιοχής των Βιλίων και του Πόρτου Γερμενού ένα έργο πολύ σημαντικό και μεγάλο της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ.

Εξασφαλίσαμε παρόμοια χρηματοδότηση μικρότερης έκτασης για την επίλυση του προβλήματος των αμιαντοσωλήνων στην Μάνδρα.

Όσον αφορά το θέμα ύδρευσης, πετύχαμε την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της υδροδότησης των οικισμών: Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Παλαιοχώρι, Θέα και περιοχή ‘’Παναγίας’’ ένα σημαντικότατο έργο που θα προωθήσει παράλληλα το θέμα της πυρασφάλειας της περιοχής και θα δώσει επίσης την ευκαιρία για την δημιουργία τοπικού δικτύου ύδρευσης.

Έχει δρομολογηθεί επίσης, η αγροτική οδοποιία και όταν λέμε δρομολογηθεί, εννοούμε ότι έχει συναφθεί σύμβαση με ανάδοχο.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου για το νέο αμαξοστάσιο και ξεκινάμε τις εργασίες για την ασφαλτόστρωση πολλών περιοχών του Δήμου μας στα πλαίσια του έργου της ‘’Οδικής ασφάλειας’’ ΄ένα επίσης σημαντικό έργο 2,5 εκ. ευρώ.

Εκτός από τα σημαντικά έργα πνοής έχουν δρομολογηθεί και έχουν ανασυνταχθεί μελέτες και διαγράμματα για διάφορα άλλα εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα έργα, όπως το θέμα της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης της Μάνδρας, έργα όπως είναι η ολοκλήρωση των εργασιών δασοπροστασίας, των εργασιών των καμένων δεξιά και αριστερά του Δήμου που έχουν καεί, δύο εργολαβίες της τάξης των 500.000€.

Πετύχαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αναδόχου για την τοποθέτηση νέων ψηφιακών υδρομέτρων στις περιοχές Βιλίων, Ερυθρών, Πόρτο Γερμενού με ταυτόχρονη λειτουργία στις Ερυθρές του νέου δικτύου ύδρευσης.

Σημαντικό από άποψη πολιτισμού είναι η δημιουργία ψηφιακού μουσείου του Δήμου που θα βοηθήσει στην προβολή και ανάπτυξη τουριστικής εξωστρέφειας της περιοχής μας.

Στον άμεσο σχεδιασμό έργων είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με βασικό στόχο την ήπια ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και κυρίως των περιοχών της Ψάθας, του Πόρτο Γερμενού και του Αλεποχωρίου.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, έχουμε ήδη αναπτύξει τους πρώτους σχεδιασμούς για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αυτό το μεγάλο θέμα.

Εκτός από το παραλιακό μέτωπο έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό και άλλων μεγάλων παρεμβάσεων, όπως είναι η υδροδότηση του κάμπου των Ερυθρών, με ολιστική και συγκροτημένη προσέγγιση της άρδευσης και της αγροτικής ανάπτυξης με την λογική της «έξυπνης γεωργίας».

Ακόμη ένα μεγάλο έργο που έχει δρομολογηθεί είναι η ανάπτυξη ενός νέου αθλητικού κέντρου στίβου στην περιοχή της Μάνδρας, το οποίο θα είναι η έδρα του ΣΕΓΑΣ, βασικό προπονητήριο αλλά και χώρος τέλεσης διαφόρων αγώνων ακόμη και διεθνούς επιπέδου.

Πολύ σημαντικό έργα παρέμβασής είναι και η ανάδειξη, διαχείριση και προβολής του Πυροσβεστικού Σώματος από την Πολιτική Προστασία στα Βίλια, καθώς και η προοπτική ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Δημοτική Ενότητα των Βιλίων.

Μέσα από οργάνωση και στοχευμένες δράσεις, προωθούμε την δημιουργία σχολείων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, «πράσινα σχολεία», με την μελέτη των κτηρίων και την αναβάθμισή τους ενεργειακά θα καταφέρουμε την υλοποίηση ενεργειακά ειδικών προγραμμάτων προμήθειας φωτιστικών και θερμαντικών και κλιματιστικών μονάδων με ηλεκτρισμό, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων. Μέσα σε αυτές τις δράσεις οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν με έναν διαδραστικό τρόπο την σημασία της ενεργειακής διαχείρισης και την λογική της πράσινης ανάπτυξης. Στα σημαντικά έργα συγκαταλέγεται η επιλογή αναδόχου για την μελέτη για το νέο Γυμνάσιο Ερυθρών, ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των Ερυθρών βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Έχουμε σχεδιάσει το Πρόγραμμα Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, ένα καινοτόμο εγχείρημα που θα κάνουμε σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, στην τοποθεσία της Πάστρας, για την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου όσο και για την συνδρομή του Δήμου σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες έτσι ώστε να μειώσουμε το μείζον θέμα της ενεργειακής φτώχειας στον Δήμο μας.

Προωθούνται επίσης μελέτες για την ανάπλαση των αστικών κέντρων των τριών μεγάλων οικισμών, τόσο της Μάνδρας, όσο των Βιλίων και των Ερυθρών με την λογική της ανάπλασης και ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών και των μνημείων που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στον τόπο μας.

Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι η προώθηση και δρομολόγηση του Κέντρου Υγείας Ερυθρών η μελέτη του οποίου έχει ανατεθεί και η χρηματοδότηση έχει βρεθεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το πρώτο διάστημα –γιατί μιλάμε μόνο για πεντέμισι μήνες- εξελίχθηκε με πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Τι περιμένουμε από τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας το επόμενο διάστημα;

Πολλή δουλειά, για να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην καθημερινότητα και τη διευκόλυνση των πολιτών.Προς αυτή την κατεύθυνση θα εντατικοποιήσουμε τις δράσεις των υπηρεσιών καθαριότητας με αύξηση δρομολογίων, εντατικό πλύσιμο των κάδων και άλλα.

Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό όλων των μέσων τα οποία διαθέτει ο Δήμος: οχήματα, σάρωθρα, μηχανήματα έργου κλπ.Μια κίνηση απαραίτητη για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα.Θα ολοκληρώσουμε την υδροδότηση των οικισμών του Δήμου, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και ένα έργο  απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των  δημοτικών κοινοτήτων μας.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο  αποκαταστάσεων φθορών στο οδόστρωμα σε όλο τον Δήμο τόσο σε αστικό, όσο και σε αγροτικό ιστό. Υπάρχουν περιοχές όπου έχει «πέσει» καινούργια άσφαλτος περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Με τις δικές μας δράσεις, ήδη αυτό αλλάζει.Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις σε φθορές στα σχολεία, αλλάζουμε όλο τον φωτισμό με σύγχρονη τεχνολογία LED, δημιουργούμε νέους κοινόχρηστους χώρους.Με συνέπεια και σωστό προγραμματισμό θα επιτύχουμε στο άμεσο διάστημα την ωρίμανση μεγαλύτερων και πιο σύνθετων έργων που θα εξελίξουν την Μάνδρα - Ειδυλλία σε ένα σύγχρονο Δυτικό προάστιο. Θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πως θα θέλατε να είναι ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας στο τέλος της θητείας;

Η αποτίμηση της θητείας του εκάστοτε Δημάρχου, γίνεται καθαρά και μόνο από τους πολίτες Σε κάθε περίπτωση όμως, από την πρώτη στιγμή που έθεσα την υποψηφιότητα μου αλλά και από όταν ανέλαβα Δήμαρχος, είχα έναν στόχο, να κάνουμε τον τόπο μας ένα σύγχρονο και ασφαλές προάστιο της Αττικής.Το προσωπικό μου όραμα είναι να δημιουργηθεί ένας Δήμος που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή.  Ένας Δήμος που θα αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους σε παραγωγικές και όχι μόνο ηλικίες, θα δίνει ευκαιρίες και θα παράγει τοπικό πλούτο.

Ένας λειτουργικός Δήμος που θα αξιοποιεί κάθε καινοτομία για να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των κατοίκων της.Στόχος μας στο τέλος της πενταετίας είναι να έχει αλλάξει ριζικά εικόνα ο Δήμος μας,  με καινοτόμα και πρωτόγνωρα έργα υποδομής που έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται εν εξελίξει.

Επιθυμία τόσο δική μου όσο και των συνεργατών μου είναι,  στο τέλος της πενταετίας να μιλούν τα έργα μας και όχι τα λόγια μας. Με δουλειά έρχονται και τα αποτελέσματα.Η ιστορία αυτού του τόπου έχει δείξει ότι τα αυτονόητα είναι αυτά που λείπουν από την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό, είναι που θέλουμε να αλλάξουμε, όχι στο τέλος της θητείας μας αλλά πολύ νωρίτερα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή