Λευτέρης Αβραμόπουλος: «Η πολιτιστική µας κληρονοµιά είναι ο πλούτος του τόπου µας»
Συνέντευξη εφ'ολης της ύλης
Στα προβλήματα υδροδότησης των χωριών αλλά και σε όλο τον σχεδιασμό του για τον Δήμο Μετεώρων αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Αβραμόπουλος
Στα προβλήματα υδροδότησης των χωριών αλλά και σε όλο τον σχεδιασμό του για τον Δήμο Μετεώρων αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Αβραμόπουλος
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά του δήμου σας σε σχέση με την υδροδότηση;
Κύριε Λαιμέ, αρχικά θα ήθελα να σας πως ότι τον Ιανουάριο του 2024 όταν παραλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή περισσότερα από 20 από τα συνολικά 72 χωριά του Δήμου μας δεν είχαν νερό. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν τη Θεσσαλία και σε μεγάλο βαθμό τον ορεινό όγκο του Δήμου μας. Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που κάναμε σε συνεργασία με τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια των χωριών καταφέραμε μέχρι το Πάσχα να αποκαταστήσουμε έστω και πρόχειρα την υδροδότηση σε όλα αυτά τα χωριά. Ενώ παράλληλα στις αρχές καλοκαιριού ολοκληρώσαμε όλες εκείνα τα απαραίτητα έργα για την υδροδότηση των χωριών μας. Ωστόσο θέλω να γνωρίζετε ότι τα δίκτυα ύδρευσης στα χωριά μας είναι παλιά και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η χρήση τους αυξάνεται δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε έχουμε δημιουργήσει ένα σχεδιασμό με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την αντικατάσταση των δικτυών των χωριών μας αλλά και την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα λειψυδρίας που γίνεται ακόμη πιο έντονο χρόνο με το χρόνο.
Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου σας και ποιος ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής;
Είμαστε μια νέα δημοτική αρχή που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν με πρωτόγνωρο τρόπο τη Θεσσαλία και την περιοχή μας. Είμαστε ένα άκρως τουριστικός Δήμος, καθώς τα Μετέωρα υποδέχονται κάθε χρόνο περισσότερο από 2 εκατ. επισκέπτες. Ο Δήμος μας συνδυάζει τους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων με ένα ευρύ δίκτυο χωριών του ορεινού όγκου. Μάλιστα είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στην χώρα. Στόχος μας όπως έχουμε πει είναι να δημιουργήσουμε και να προβάλλουμε μια μοναδική ταυτότητα για τον Δήμο μας, μια ταυτότητα που αντανακλά τον πλούτο της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, την μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, την αγάπη μας για την ιστορία και την προσήλωσή μας στη βιωσιμότητα. Το εργαλείο για την ανάπτυξη αυτή της στρατηγικής είναι του City Branding. To City Branding ή αλλιώς η ανάπτυξη Ταυτότητας του Δήμου μας δεν αφορά μόνο το λογότυπο ή το σλόγκαν μας. Όραμα μας είναι να δημιουργηθεί μια συνεκτική και ενοποιημένη ταυτότητα για τον Δήμο Μετεώρων. Μια ταυτότητα που θα ενώνει όλους τους κατοίκους και θα ενθαρρύνει τη ροή των επισκεπτών σε κάθε γωνιά της περιοχή μας. Σε αυτή την ταυτότητα, κάθε χωριό, κάθε περιοχή, κάθε τοπόσημο θα αποτελεί σημαντικό κρίκο της αλυσίδας που συνθέτει το Δήμο μας.
Σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών. Με ποιες ενέργειες την έχετε βελτιώσει;
Μέσα στους εφτά πρώτους μήνες της διακυβέρνησης μας έχουμε να επιδείξουμε πολλές μικρές νίκες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Η εικόνα της πόλης μας όσο αφορά την καθαριότητα και το πράσινο έχει αλλάξει κατά κοινή ομολογία σε μεγάλο βαθμό. Σε πρώτη φάση με το πρόγραμμα «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ» έχουμε καταφέρει να φωτίσουμε γειτονιές και τοπόσημα της πόλης μας (Πάρκο Ξενία, Δημαρχείο, Σιντριβάνι Δημαρχείου κλπ) που έχουν δώσει μια άλλη εικόνα. Ακόμη, έχουμε προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου με νέα σύγχρονα μηχανήματα (ηλεκτροκίνητα σάρωθρα, τεμαχιστές κλαδιών κλπ). Πρόκειται για νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων μας για τη δύσκολη μάχη της καθημερινότητας και της περαιτέρω των υπηρεσιών προς τους πολίτες στην περιοχή μας. Επιπλέον, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνδυασμός με στοχευμένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφορτίσει κυκλοφοριακά την πόλη της Καλαμπάκας. Ωστόσο τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης και γενικότερα του Δήμου μας δρομολογούνται αυτό το διάστημα.
Πως θέλετε να είναι ο Δήμος Μετεώρων στο τέλος της δημοτικής περιόδου;
Κύριε Λαιμέ, καταρχάς θέλουμε ένα Δήμο που θα έχει πάει μπροστά. Έναν Δήμο σύγχρονο, ασφαλή, βιώσιμο, που δε θα ταλαιπωρεί τον πολίτη και θα έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία σε μεγάλο βαθμό προς όφελος της κοινωνίας. Σταθερός γνώμονας, είναι και παραμένει, η βιώσιμη αξιοποίηση κάθε μεγάλου πλεονεκτήματος του τόπου μας. Για εμάς αποτελεί στοίχημα η ολοένα πιο δυνατή σύνδεση της ανάπτυξης με το περιβάλλον. Από εκεί και πέρα το μοντέλο της Διοίκησης που ακολουθούμε είναι αυτό που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, η εποχή και ο Δήμος. Η πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται στα όριά της, χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Κάθε παρέμβαση, κάθε ενέργεια πρέπει να είναι καλά μελετημένη και να έχουν αναλυθεί διεξοδικά οι επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της πόλης. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση: Να κάνουμε την Καλαμπάκα μια σύγχρονη πόλη, πράσινη, λειτουργική και βιώσιμη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή