Στα οικονομικά ζητήματα και στις ελλείψεις προσωπικού εστίασαν οι συμμετέχοντες στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Yπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου.

Ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τους δημάρχους, τους τόνισε πως αμέσως μετά την 88η ΔΕΘ θα οριστεί μια συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκεί θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Λιβάνιος για προσλήψεις

Επίσης, ο κ.Λιβάνιος αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων λέγοντας πως «ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός που θα εγκριθεί για το 2025 γι αυτούς που πληρώνονται από τον τακτικό προϋπολογισμό». Υπογράμμισε, ακόμη, πως εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα των δήμων για την πρόσληψη 1.000 εργαζομένων για ανταποδοτικές υπηρεσίες, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό και ΔΕΥΑ.

Υποδεχόμενος τον υπουργό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρθηκε στην πορεία των δημάρχων προς το ετήσιο συνέδριο τους, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Ρόδο. Ο κ.Κυρίζογλου στάθηκε, δε, στα τέσσερα νομοσχέδια, δύο του υπουργείου Εσωτερικών, ένα του υπουργείου Ενέργειας και ένα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται σε διαβούλευση λέγοντας πως «η ΚΕΔΕ βλέπει πως κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ήδη τα επεξεργαζόμαστε για να κάνουμε βελτιώσεις».

Εκ μέρους της ΠΕΔ-ΚΜ ο πρόεδρος και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, συμπλήρωσε: «Ο βηματισμός όλων των δήμων της χώρας για ακόμη μία φορά θα είναι κοινός. Οι στόχοι που έχουμε είναι δεδομένοι. Μητέρα όλων των μαχών είναι τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε εκπέμψει από την αρχή ομόφωνα κραυγή αγωνίας, Θα πρέπει να στηριχθούν οι δήμοι οικονομικά. Είναι καθημερινά τα μηνύματα που έρχονται από συναδέλφους ότι οι δήμοι βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή και ένα βήμα πριν από την κατάρρευση πολλοί από αυτούς».

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Τεράστιες οι ανάγκης της Αυτοδιοίκησης

Με την ιδιότητα του οικοδεσπότη και υποδεχόμενος τους συναδέλφους του στο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μίλησε για «τεράστιες ανάγκες» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταθεί αλληλέγγυα και υποστηρικτική στα χιλιάδες προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ το «παρών» στην έναρξη της συνεδρίασης έδωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ενώπιον και του κ.Λιβάνιου, ενημέρωσε για έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών, τα οποία, όπως είπε, έχουν δημοπρατηθεί, έχει ξεκινήσει η εκτέλεσή τους ωστόσο, «όταν πηγαίνει ο λογαριασμός για την εκταμίευση μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο, για έργα που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του κράτους».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρώην βουλευτής και το μέλος της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μαγκριώτης ενημέρωσε τους δημάρχους για την πρόταση μεταφοράς της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σημερινού χώρου σε πάρκο πρασίνου και αναψυχής.