Του Κωνσταντίνου Μαραγκάκη*

Με αφορμή τις προγραμματισμένες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο, θέλω να καταθέσω στον δημόσιο διάλογο, με συμπυκνωμένο τρόπο, απόψεις και προβληματισμούς σε σχέση με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Κατά πρώτον, συμφωνώ με την επισήμανση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να δρομολογηθεί μια πράξη Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντός των πλαισίων του Ελληνικού Συντάγματος και με ουσιαστική σύγκληση της ελληνικής με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην πράξη Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να προτάσσεται η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος τους, αφού είναι γνωστό ότι σήμερα πολλοί δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης του λειτουργικού κόστους, της άδικης επιβολής του τέλους ταφής και της αύξησης του μισθολογικού κόστους.

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα επείγοντος χαρακτήρα, το οποίο αντιμετωπίζει και ο δικός μας δήμος, αφορά την υποστελέχωση των δήμων.

Οι ελλείψεις που υπάρχουν σχεδόν στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών είναι μεγάλες και τα προβλήματα που προκύπτουν αγγίζουν πολλές κατευθύνσεις.

Από τη μεγάλη καθυστέρηση του οποιουδήποτε έργου μέχρι την υπερφόρτωση στους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους μεγάλου όγκου εργασιών, αφού καλούνται να διαχειριστούν επιπρόσθετες ευθύνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου.

Με την υποστελέχωση των δήμων, τα αποτελέσματα στις όποιες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα ή συντήρησης έργων αργούν να έρθουν και φυσικά την τελική ευθύνη την πιστώνονται αδίκως οι δήμαρχοι. Βεβαίως το πρόβλημα είναι παλιό, δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια, όμως συνεχίζει να υπάρχει και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες λύσεις.

Τα δύο αυτά ζητήματα όσο κι αν οριοθετούν την κορυφή των διεκδικήσεων εκ μέρους της ΚΕΔΕ και των δήμων δεν είναι τα μόνα, υπάρχουν και άλλα, κυρίως εκείνα που συνδέονται με την Κλιματική Αλλαγή και την υλοποίηση έργων για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Όμως προέχει η Πράξη Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την οποία θα αναβαθμιστεί η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ενδυναμωθεί σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, κατά συνέπεια και οι τοπικές κοινωνίες.

*Δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά