Της Ανδριάνας Αλεβίζου Κουκουβίνου*

Όταν μια δημοτική αρχή αναλαμβάνει τα ηνία έχει δυο επιλογές: Είτε να χαμηλώσει τον πήχη, απλά διαχειριζόμενη τα προβλήματα είτε να ξεδιπλώσει το όραμά της. Εμείς, επιλέξαμε να σηκώσουμε τα μανίκια με σκληρή, συστηματική, καθημερινή δουλειά και να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητούσε η πόλη απ’ άκρη σε άκρη: Να αλλάξουμε εποχή στο Ίλιον.

Από την πρώτη μέρα θέσαμε σε εφαρμογή ένα νέο παράδειγμα στη διοίκηση του δήμου και στην αντίληψη διαχείρισης της καθημερινότητας. Με ένα ανοιχτό μοντέλο, με λογοδοσία που να αφουγκράζεται την αγωνία, το πρόβλημα του δημότη και της κάθε γειτονιάς. Να νιώθει ο κάθε δημότης ότι ο δήμος είναι το σπίτι του και όχι ένα απρόσωπο διοικητικό, απροσπέλαστο φρούριο.

Εκεί που επιχειρήσαμε  να παρέμβουμε άμεσα ήταν στα προβλήματα των σχολικών μονάδων. Με σχέδιο και καλό συντονισμό προχωρήσαμε σε εκατοντάδες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα της καθημερινότητας της σχολικής κοινότητας. Ενδεικτικό, το μικρό «θαύμα» που επιτελέστηκε με τη συνεργασία όλων, με τη μεταστέγαση του 1Ου Πρότυπου Γυμνασίου. Είναι κάτι που αποδεικνύει ότι μια δημοτική αρχή έχει χρέος να βάζει υψηλούς στόχους και να κλείνει τα αυτιά της στη φιλοσοφία του «δεν γίνεται».

Προχωρήσαμε σε δεκάδες παρεμβάσεις με την στήριξη της τεχνικής υπηρεσίας που βελτιώνουν την καθημερινότητα της πόλης αλλά και στο σχεδιασμό μιας νέα γενιάς έργων. Αποτυπώσαμε μια νέα προσέγγιση στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό. Επανανοηματοδοτήσαμε τους θεσμούς της πόλης με σύγχρονη ματιά και προχωράμε.

Ενισχύουμε όλες τις κοινωνικές δομές με στόχο μια πόλη αλληλεγγύης, ένα δήμο που δεν αφήνει κανέναν πίσω, στήριγμα στην οικογένεια.

Οι μεγάλοι στόχοι είναι μπροστά με αφορμή τα 100 χρόνια της πόλης, των οποίων τον εορτασμό ετοιμάζουμε: Ένα Ίλιον της εξωστρέφειας, πόλος έλξης για όλη την Αττική. Μια πόλη φιλική που θα κρατά τη νέα γενιά αλλά και θα στηρίζει την οικογένεια. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

*Δημάρχου Ιλίου

Δημοσιεύθηκε στο EOTA που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παραπολιτικά στις 12/10