Μία σημαντική στιγμή για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρα μας ήταν η πραγματοποίηση της 1ης Πανελλήνιας Ολομέλειας Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δήμο Αγίου Δημητρίου το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Το εμβληματικό κτίριο του «Στρογγυλού» Σχολείου του μεγάλου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, φιλοξένησε Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων από όλη τη χώρα, που συζήτησαν σημαντικά θέματα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του επιπέδου των δημοκρατικών διαδικασιών των δημοτικών συμβουλίων.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από το Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Στέλιο Μαμαλάκη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του δημοκρατικού διαλόγου και της διαφάνειας από την πλευρά των δημοτικών αρχών, τονίζοντας ότι οι βέλτιστες λύσεις για την καθημερινότητα των δημοτών, προκύπτουν μέσα από τη συνεννόηση όλων των δημοτικών παρατάξεων. «Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά. Η μετεξέλιξη τους δε, σε ένα Δικτύου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στη λειτουργία των Συμβουλίων, από τυχόν ασάφειες σε σχετικούς νόμους», τόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

Ο Στέλιος Μαμαλάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και συνεχάρη ειδικά τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων, Καβάλας, Ιωαννίνων και Αγίου Δημητρίου για την πρωτοβουλία σύγκλισης της πρώτης ολομέλειας. Ειδικά για τον Πρόεδρο του ΔΣ Αγίου Δημητρίου, Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο, τόνισε ότι με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, ήθος και συνέπεια υπηρετεί το θεσμό του Προέδρου, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να βελτιώσουν τη λειτουργία των συμβουλίων σε εθνικό επίπεδο.

ev_-8804

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, ο οποίο έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων μέσω ΚΑΠ και παρουσίασε το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά στην ανάπλαση των σχολικών προαυλίων και στην κατασκευή ραμπών ΑμεΑ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των σχολικών κτηρίων. Ιδιαίτερα, για το Στρογγυλό» σχολείο, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Παράλληλα, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι θα διατηρηθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύπτουν κατά τη λειτουργία τους. Σημείωσε τέλος, ότι στηρίζει και επικροτεί αυτή την πρωτοβουλία, καθώς προέρχεται από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση αποτυπώνει τις ανάγκες της και αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργίας της.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας συζητήθηκαν επίσης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πρότυπου κανονισμού για τα Δημοτικά Συμβούλια και ο Ενιαίος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών, ο οποίος αναμένεται να προσφέρει πιο συνεκτικά και σαφή πλαίσια λειτουργίας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα σε άλλα θέματα, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των ερμηνειών του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και της πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της θεσμοθετημένης λογοδοσίας των δημοτικών αρχών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία παρουσίαση της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου του «Στρογγυλού» Σχολείου και ξενάγηση στους χώρους του, από την αρχιτέκτονα Ιωάννα Μινέτου.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΔΣ Αγίου Δημητρίου, Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος ευχαρίστησε θερμά όλους τους Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων, που τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την 1η Ολομέλεια, «η διοργάνωση της οποίας επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι ένας δραστήριος πυλώνας δημοκρατίας και συμμετοχής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.