Ξέσπασμα Λιβάνιου για τις τοποθετήσεις των αιρετών
Εμφανώς ενοχλημένος από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων των ομιλητών για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος «άστραψε και βρόντηξε» κατά των αιρετών για τις αντιδράσεις τους, τόσο για τις προτάσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου, όσο και για την προσέγγυση των θεμάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών φανερά ενοχλημένος, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στην παρέμβασή του σχολιάζοντας τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
Η αλήθεια είναι ότι οι τοποθετήσεις των 28 ομιλητών- εκπροσώπων των δημοτικών Αρχών από όλη τη χώρα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ένας κατάλογος προβλημάτων και παραπόνων επί παντός, τόσο σε γενικού ενδιαφέροντος, όσο και σε ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους, ανάλογα τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους.
Αυτό, όμως, που ενόχλησε περισσότερο τον Υπουργό ήταν οι αντιδράσεις για την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου που σχολιάστηκε ως αιφνιδιασμός.
Ο υπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου είναι η Επανεκκίνηση για την οποία είπε πως για τον ίδιο σημαίνει: «Ανοίγουμε τα πάντα, συζητάμε τα πάντα και τα συζητάμε εγκαίρως…»
Απαντώντας σε όσους έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, διερωτήθηκε αν είναι αιφνιδιασμός έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση της Χάτρας της Αυτοδιοίκησης, πότε δεν είναι…
Και συμπλήρωσε πως αν και κατέθεσε μία πρόταση με 55 σημεία για όλη την Αυτοδιοίκηση, δεν άκουσε να λέει κανείς για το νέο Σύστημα Εποπτείας.
Ούτε για το νέο Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης είπε κανείς τίποτα…
«Το μόνο πρόβλημα είναι αν ερχόταν ο υπουργός με λεφτόδεντρα; Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης;» ρώτησε τους εκπροσώπους των δημοτικών Αρχών και συνέχισε ρωτώντας τους αν όταν εξελέγησαν οι ΚΑΠ ήταν μεγαλύτεροι και τώρα έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα, ή αν δεν γνώριζαν εκ των προτέρων την οικονομική κατάσταση και το ενεργειακό κόστος.
Απαντώντας στα περί αιφνιδιασμού τόνισε σε έντονο ύφος ότι «Αιφνιδιασμός θα ήταν αν σήμερα κατέθετα το νομοσχέδιο», για το οποίο συμπλήρωσε ότι αν δεν θέλουν κάποιες προτάσεις να τις συζητήσουν και να τις απορρίψουν.
Συνεχίζοντας σε έντονο ύφος ρώτησε τους παραβρισκόμενους και αν το ρητό «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δεν ισχύει στην Αυτοδιοίκηση».
Περνώντας στο θέμα της λειψυδρία και των σχεδιασμών για τις ΔΕΥΑ, ο Θοδωρής Λιβάνιος και πάλι επετέθη στους εκπροσώπους των δήμων για την αντιμετώπιση του ζητήματος καταλογίζοντάς τους, στην ουσία ότι δεν ασχολούνται με το αν του χρόνου θα έχουμε νερό, αλλά το πόσες ΔΕΥΑ θα έχουμε.
Και σε αυτό υποστήριξε ότι πρέπει το πρόβλημα να συζητηθεί, ώστε να βρεθούν λύσεις αναφορικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν, καθώς και την χρηματοδότηση τους.
Μάλιστα, σχολίασε ότι δεν μπορεί ο καθένας να μιλάει για «το βασίλειό του» και… «κάρφωσε» πρακτικές όπως όταν κάποιος δήμαρχος παίρνει τον βουλευτή και πάει στον υπουργό, λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ισχυρή Αυτοδιοίκηση.
Περνώντας στο θέμα του Νέου Κώδικα για τους ΟΤΑ, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι μιλάμε για ένα νομοθέτημα που μπορεί να φτάσει τα 1000 άρθρα και να τα περιλαμβάνει όλα.
Με πρώτο θέμα τα οικονομικά σημείωσε πως το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης το έχουν όλοι, ακόμη και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι όλοι κινούμαστε με βάση το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Συνεχίζοντας με επιθετικό τόνο απάντησε και στην… κατηγορία ότι άλλαξε την ατζέντα του Συνεδρίου, ρωτώντας για και πάλι: «Τι θα θέλατε, να έρθω να πω πόσο αγαπών την Αυτοδιοίκηση; Ναι την αγαπώ… Αυτή θα ήταν η ατζέντα; Ή να δούμε αν τκαι το 2025 θα συζητάμε τα ίδια με το 2024 και τα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια;»
Επιστρέφοντας στα οικονομικά τόνισε ότι τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους είναι συγκεκριμένα και η ιεράρχηση των αναγκών γίνεται από την κυβέρνηση που εξέλεξε ο λαός.
Σημείωσε ακόμη ότι το πολιτικό κοστος για όλα δεν το έχει η Αυτοδιοίκηση, αλλά η κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα εξισώνουμε όλα.
Κλείνοντας ο Θ. Λιβάνιος είπε στους αιρετούς που βρίσκονταν στην αίθουσα ότι είναι η ευκαιρία να οριοθετηθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα και από κοινού να εξεταστούν οι λύσεις.
Πάμε να φτιάξουμε μαζί το κείμενο που παρέχει στους Αυτοδιοικητικούς την ασφάλεια ό,τι ξέρουν τι διοικείται και τι όχι, ενώ παρακάλεσε τους εισηγητές να είναι πιο σαφείς στις τοποθετήσεις τους.
Λ. Κυρίζογλου
Αμέσως μόλις ο υπουργός κατέβηκε από το βήμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπερασπιζόμενος τους εκπροσώπους των δήμων και προκειμένου να μη συνεχιστούν οι υψηλοί τόνοι είπε προς τον κ. Λιβάνιο ότι δεν καταλαβαίνει την εκδηλωθείσα οργή του όταν όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν λίαν ευκρινώς και συμπλήρωσε ότι κατά τα λοιπά, οι τόνοι δεν καταγράφονται στα πρακτικά και δε γίνονται αποδεκτοί.